Utazás
Szponzorált tartalom

Miként vezessünk biztonságosan az autópályákon?(X)

Az autópályákon nagyon sokan közlekednek, hiszen itt találkozhatunk ingázókkal, nyaralni indulókkal, szállítmányozókkal és még hosszan sorolhatnánk mennyi mindenki használja az autópályákat. Ezeken az autópályákon sokszor nagy a zsúfoltság, így itt nagyon körültekintően kell vezetni. Számtalan sofőrnek vannak rossz vezetési szokásai. Sokan nem tartják tiszteletben a belső sávot, ilyenkor a gyorsabban közlekedőket akadályozzák. A bosszantó viselkedéstől egészen a törvénytelen viselkedésig bármivel találkozhatunk. Az autópályákon mindig tartsuk be a maximálisan megengedett sebességet, azt ne lépjük túl, hiszen a büntetés igen megterhelő lesz a pénztárcánknak.

Soha ne kanyarodjunk el hirtelen és ne veszítsük el az uralmunkat a gépjármű felett. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor inkább álljunk félre és pihenjünk egyet. Sávváltásoknál mindig használjuk az irányjelzőt. Az autópályára való felhajtáskor minden esetben adjuk meg az elsőbbséget a már pályán közlekedőknek. Ha le szeretnénk hajtani az autópályáról akkor időben jelezzük a többi vezető felé is. Ha elérjük a lehajtót akkor mindig tartsuk be a sebességkorlátozó táblát, hiszen a lehajtó után egy hirtelen éles kanyar is következhet.

Hogyan vezessünk biztonságosan éjszaka, mire ügyeljünk elinduláskor?

Éjszakai vezetés előtt mindig tisztítsuk meg a szélvédőnket, hiszen a fényszórók miatt a piszkos szélvédő gondot okozhat.  Fontos, hogy a szélvédő belsejét is takarítsuk le, hiszen napközben ott is lerakódhat a por. Indulás előtt ellenőrizzük le a világítást. Nézzük meg, hogy minden megfelelően működik-e és megfelelően vannak-e beállítva. Ellenőrizzük le az irányjelzők működését is. A hosszú és egyenes útszakaszok nagyon unalmasak tudnak lenni, emiatt az éjszakai vezetés fáradtsághoz vezethet. A szemeinknek időt kell adni arra, hogy megszokják a megváltozott fényviszonyokat.

Miként vezessünk biztonságosan az autópályákon?(X)

Az éjszakai vezetés másik nagy csapdája a korlátozott látási viszonyok megléte. Az autópályák egyes részei nincsenek megfelelően kivilágítva, amely megnehezíti a többi járművezető észlelését. Autópályákon minden körülmények között használjunk fényszórót, hiszen rossz látási viszonyoknál ez megmentheti az életünket. Ha a mögöttünk közlekedő autók világítása zavaró, akkor fordítsuk el a visszapillantó tükröt és máris megszűnik ez a kellemetlenség. A szembejövő sávban közlekedő autók fényszórójába közvetlenül soha ne nézzünk bele, hiszen az elvakíthat bennünket – tanácsolj az autogumiakcio.hu szakértői.

Ha babrálunk a rádióval vagy éppen SMS-t próbálunk írni vagy esetleg étkezünk, akkor elvonhatjuk a figyelmünket a vezetéstől és még bírságot is kaphatunk, így ezt inkább a pihenőhelyen tegyük meg. Az éjszakai fáradtság nagyon komoly veszélyt jelenthet, ezért, ha már a zenehallgatás sem segít akkor álljunk félre és pihenjünk egyet. Az autópályákon elég sok benzinkút és pihenőhely is található, így a fáradtság kezdetén a legközelebbi kijárónál pihenjünk egyet. Menet közben, ha bármilyen problémát észlelünk, akkor a szabályoknak megfelelően használjuk az elakadásjelző háromszöget és vegyük fel láthatósági mellényünket, hogy a többi gépjármű tulajdonos időben észre vegyen bennünket. Emellett ne felejtkezzünk el a vészvillogó bekapcsolásáról sem.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top