nlc.hu
Utazás

Orosz oligarchák luxusjachtjai

Az orosz szuperflotta – 10 luxusjacht, amiket orosz oligarchák birtokolnak

Íme, az orosz oligarchák féltve titkolt luxusjachtjai.

Az orosz-ukrán háború miatti Oroszország elleni szankciók közül jól ismert, hogy mind az EU, mind pedig az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság beutazási és vagyonbefagyasztási szankciókat léptetett életbe orosz oligarchákkal és családjukkal, valamint cégeikkel szemben. A luxusvillák és private jet-ek mellett millárdos körökben a luxusjachtok is alapvető státusszimbólumnak számítanak, ment is a fejvakarás, miként „tüntessék el” a hatóságok szemei elől dollármilliókat érő hajóikat. 

Igyekezetük sok esetben kudarcba fulladt, volt, akinek ukrán alkalmazottja lékelte meg hajóját, és így ragadt az félig elsüllyesztve a kikötőben, másnak üzemanyagot nem voltak hajlandók adni a továbbhaladáshoz, néhányat pedig már lefoglaltak a hatóságok, akiknek munkáját nehezíti, hogy nem minden esetben egyértelmű, kihez is tartozik az adott luxushajó. Putyin esetén például különösen szövevényesek a szálak, miközben jó pár oligarcha még idejében intézkedett róla, hogy jachtjaikkal a személyzet a Maldív- vagy a Seychelles-szigetek felé vegye az irányt, ahol elkerülhetik a lefoglalásokat. A Superyacht News szerint a világ megajachtjainak 7-10 százaléka van orosz milliárdosok tulajdonában, de lássuk, pontosan hogyan is néz ki ez az orosz szuperflotta – vagy legalábbis annak tíz, igazán impozáns darabja.

Ocean Victory – Viktor Rasnyikov

Victor Rashnikov éuxusjachtja, az Ocean Victory

Viktor Rasnyikov luxusjachtja, az Ocean Victory (Fotó: Ali Rza Akkir/Anadolu Agency/Getty Images)

Az acélmágnás, Viktor Rasnyikov tulajdonában van a világ egyik legnagyobb luxusjachtja, a 140 méter hosszú, 28 utas és 56 fős legénység elszállásolására alkalmas Ocean Victory. A 2014-ben vízre bocsátott jacht értéke nem kevesebb mint 300 millió dollár, azaz 101,5 milliárd forint, de éves fenntartása sem csekély, 25-30 millió dollárt, azaz 8,4-10,1 milliárd forintot kóstál. Nem csoda, felszereltségei közé tartozik egy emelhető platformos helikopterfedélzet és egy belső helikopterhangár is, egy elárasztható belső kikötő, afféle teremgarázs egy kisebb hajónak, ami rövidebb kiruccanásokkor jól jöhet, de egy víz alatti megfigyelő szoba és hat medence is található a fedélzeten.

Clio – Oleg Gyeripaszka

Queen K néven is ismert Oleg Deripaska luxusjachtja

Queen K néven is ismert Oleg Gyeripaszka luxusjachtja (Fotó: Ali Rza Akkir/Anadolu Agency/Getty Images)

A 73 méter hosszúságú szuperjacht Oleg Gyeripaszka orosz alumíniumkirály tulajdonában van, és tartozik hozzá egy támogató hajó is, a 60 méter hosszú Sputnik, egy átalakított tengeri szállítóhajó. Ez cipeli a jacht után a helikoptert és minden más felszerelést, amire csak oligarchakörökben szükség lehet az óceán közepén. A Clio 18 vendég elszállásolására alkalmas, legénysége 21 fős, értéke pedig 65 millió dollár, azaz nagyjából 22 milliárd forint.

Dilbar – Aliser Uszmanov

A Dilbar szuperjacht, mely Alisher Usmanov tulajdona

A Dilbar szuperjacht, mely Aliser Uszmanov tulajdona (Fotó: Peter Titmuss/UCG/Universal Images Group via Getty Images)

Aliser Uszmanov acélmágnás, a vasérc- és acélóriás Metalloinvest többségi tulajdonosa, akinek számos érdekeltsége van a médiában, a távközlésben és a sportban is. A milliárdos még március elején volt kénytelen egy hamburgi dokkban hagynia jachtját, miután a bevezetett szankcióknak köszönhetően nem tudta tovább fizetni az annak átépítésével, fenntartásával megbízott munkásokat. Nem akármilyen hajóról van szó, a Dilbar jelenleg a legnagyobb magántulajdonban lévő jacht, hossza 512 méter, értéke 600 millió dollár, 203,2 milliárd forint. A jacht két helikopterleszállóval rendelkezik, és a legnagyobb úszómedencével, amit valaha jachtra telepítettek. A vendégek számára 3800 négyzetméter alapterület áll rendelkezésre, hogy élvezzék a luxushajó kényelmét.

Nord – Alekszej Mordasov

Mindössze két éve adták át a 142 méter hosszú, több mint 24 vendég számára kényelmet nyújtó megajachtot, a Nordot, melynek tulajdonosa Alekszej Mordasov orosz acélmilliárdos. A hajót utoljára a Seychelles-szigetek környékén látták, úgy tűnik hát, Mordasov megúszta annak lefoglalását. A jacht értékét 500 millió dollárra, 169,3 milliárd forintra becsülik, található rajta egy zárt helikopterhangár, két leszállópálya helikopterek számára, egy hatalmas úszómedence, két lift, edzőterem, szauna és moziterem is. Nem ez az egyetlen jachtja Mordasovnak, egy kisebb, Lady M nevű, „csupán” 65 méteres hajót is birtokol. 

Valerie – Szergej Csemezov

Sergey Chemezov luxusjachtja, a Valerie

Szergej Csemezov luxusjachtja, a Valerie (Fotó: Mireia Comas Franch/Bloomberg via Getty Images

A Rostec orosz állami fegyvergyártó vállalat vezérigazgatójához, Szergej Csemezov volt KGB-tiszthez köthető a Valerie névre keresztelt, 85 méteres szuperjacht, amit március 15.-én foglaltak le a spanyol hatóság emberei.  A 140 millió dollárt, 47,4 milliárd forintot érő jachtot nem más, mint Espen Oeino, a a luxusjachttervezés királya álmodott meg, tervei alapján a hajót 2011-ben adták át. 27 fős személyzet tartozik hozzá. Hatméteres medencéje, jacuzzija, lenyitható vendégterasza van, de található edzőterem, pazar, étteremmel felérő étkező és egy vízesés, amit esténként kivilágítanak.

Sailing Yacht A – Andrej Melnicsenko

Andrei Melnichenko vitrolás jachtja

Andrej Melnicsenko vitorlás jachtja (Fotó: Toni Anne Barson/FilmMagic)

Philippe Starck tervezte a Sailing Yacht A-ra keresztelt futurisztikus luxusjachtot, mely Andrej Melnicsenko orosz milliárdos tulajdonában van. Ez a világ legnagyobb vitorlás jachtja, 143 méter hosszú, ahogy a hajozas.hu írta róla, vitorláinak felülete 3700 négyzetméter, vagyis akkora, mint egy fél focipálya. A nyolcszintes hajón természetesen található úszómedence, helikopterleszálló, egy víz alatti kilátószoba, és a felszereltség része egy tengeralattjáró is, amely állítólag népszerű kiegészítőnek számít az orosz milliárdosok körében. Értéke valahol 500 millió euró, azaz 186 milliárd forint felett van. Pech, hogy a pazar monstrumot egyhamar nem fogjuk látni, azt ugyanis lefoglalták a hatóságok, így jó darabig abban a szárazdokkban marad, ahová egy javítás miatt vitték korábban.

My Solaris – Roman Abramovics

Roman Abramovich luxusjachtja, a My Solaris

Roman Abramovics luxusjachtja, a My Solaris (Fotó: Ali Balli/Anadolu Agency via Getty Images)

Roman Abramovics orosz milliárdos, a Chelsea futballklub tulajdonosának vagyonát szintén befagyasztották, ám úgy tűnik, az épp Törökország partjainál lehorgonyzott My Solaris megúszta a lefoglalást. A  600 millió dollárt, 203,2 milliárd forintot érő szuperjacht egyébként Ambramovics ketteskéje csupán, hiába a 140 méteres hossz, a hajó oldalából kinyíló teraszok, vagy az, hogy alig egy éve adták át, másik jachtja, az Eclipse túltesz rajta. Annak értéke éppen 100 millió dollárral, hossza 22 méterrel több, nem véletlenül volt 2010 környékén a világ legnagyobb jachtja.

Nirvana – Vlagyimir Potanyin

Vlagyimir Potanyint Oroszország leggazdagabb üzletembereként tartják számon. A múlt évi Forbes-lista 55. helyezett milliárdosához tartozik a Norilsk Nickel bányavállalat több mint harmada, de a Petrovax Pharm gyógyszergyártó cégben és a Szocsi melletti Rosa Khutor Alpine Resort hotelben is komoly tulajdonrésszel rendelkezik. Korábban volt, hogy három luxusjachtnak is boldog tulajdonosa volt, legutóbb múlt évben vált meg a Barbara névre keresztelt szépségtől, a 12 vendég elszállásolására alkalmas, 88 méter hosszú Nirvana azonban még mindig a tulajdonában van, március elején a Maldív-szigetek, majd utoljára az Arab Emirátusok partjainál tartózkodott.

Amore Vero – Igor Szecsin

Az Amore Vero luxusjacht, mely Igor Sechins érdekeltségeihez kötődik.

Az Amore Vero luxusjacht, mely Igor Szecsin érdekeltségeihez kötődik (Fotó: Theo Giacometti/Bloomberg via Getty Images

A korábbi orosz-miniszterelnökhelyettes, a Rosneft olajvállalat vezérigazgatója, Igor Szecsin megajachtját az Amore Verót március elején foglalta le a francia hatóság. A 85 méter hosszú, négy fedélzettel és hét kabinnal felszerelt jachtot 2013-ban építették, medencéje alkalmas rá, hogy lefedve helikopter leszállására alkalmas pályává alakítsák át. Értéke 116 millió dollár, azaz 39,2 milliárd forint. 

Ice – Szulejman Kerimov

Suleyman Kerimov szuperjachtja, az Ice

Szulejman Kerimov szuperjachtja, az Ice (Fotó: Ali Balli/Anadolu Agency/Getty Images)

Szulejman Kerimov szuperjachtját, az Ice-ot az amerikai hatóság emberei foglalták le, a luxushajó oly pazar, hogy 2006-ban elnyerte a „Superyacht of the Year” címet is. A Kerimov családról érdemes tudni, hogy tulajdonukban van a legnagyobb orosz aranybányászati társaság, a Polyus Gold, az üzletember a Forbes legutóbbi toplistáján a 124. helyet szerezte meg. Az Ice hossza 91 méter, található rajta helikopterleszálló-pálya, hatalmas medence, szauna, és moziterem is.

Pár éve még…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top