nlc.hu
Utazás

Bulgária vaginabarlangja

Van a szomszédunkban egy ősi pogány barlangtemplom, ami úgy néz ki, mint egy vagina

A Nagy Istenanya sziklába vájt szentélyét, a trák termékenységi rituálék egykori helyszínét pedig minden évben egyszer megtermékenyítik a nap sugarai.

Bulgária déli részén, egészen pontosan Kardzsali megye központjától nem messze (bár ez valószínűleg csak kevés magyar olvasónak mond bármit is), rokokó pásztoridilleket idéző természeti környezetben található az Utrobata-barlang (vagy Utroba-barlang), amely leginkább arról nevezetes, hogy a bejárata pontosan úgy néz ki, mint egy

vagina.

(de talán helyénvalóbb lenne a szó valamelyik kevésbé szalonképes szinonimáját használni, mondjuk azt, hogy punci). Mintha csak  Gustave Courbet radikális-realista muffportréjának örökkévalóságba kövült mása lenne.

Az Utrobata-barlang bejárata (fotó: makfreak/flickr)

Az Utrobata-barlang bejárata (Fotó: makfreak/flickr)

A beszámolók szerint a gigászi vulvabarlangot – amely egyébként egészen 2002-ig csak a környékbeliek és néhány beavatott szakember számára volt ismert – nem is olyan egyszerű megközelíteni: a legközelebbi falutól úgy 40-60 percnyi gyaloglásra fekszik, vad emelkedőkkel nehezített terepen, a végén pedig még egy korhadt falépcsőt is meg is kell mászni. De mindenképpen megéri, és nemcsak azért, mert infantilis, ám maximálisan Instagram-kompatibilis fotókat lehet itt készíteni, hanem azért is, mert az összkép ennél jóval izgalmasabb. Ha behatolunk (persze csak gyengéden és érzéssel!) a barlangba, egy nagyjából 22 méter hosszú, részben mesterségesen kibővített járat, vagyis inkább folyosó következik, amelynek a végén egy sziklába vájt, ősi pogány oltár terpeszkedik: ezt évezredekkel ezelőtt – talán Kr. e. úgy 500 évvel, talán még sokkal régebben – valószínűleg különféle misztikus termékenységi rituálékhoz használtak a Balkán-félsziget, illetve elsősorban Bulgária harcos, barbár őslakosai, a trákok.

Állítólag minden évben egyszer (vagy februárban vagy márciusban, ez nem teljesen egyértelmű), valamikor a déli órákban a nap pont úgy süt be a barlangba, hogy a sugarai egészen a járat végéig elnyúlnak, és még az oltárt is fénybe borítják; ez a természeti jelenség pedig egészen olyan hatást kelt, mintha egy hosszú, aranyszínű, égi pénisz járná át a roppant sziklavaginát, és valamiféle szent frigyben egyesülne a Napisten a Nagy Istenanyával. Épp ezért az Utrobata-barlangot (most már azt is elárulhatjuk, hogy az utrobata szó jelentése anyaméh)  a mai napig előszeretettel látogatják olyan párok, akik gyerekre vágynak, ám eddig nem jártak sikerrel.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top