nlc.hu
Utazás

Postást keresnek az Antarktiszra

Postást keresnek az Antarktiszra, még lehet az állásra jelentkezni

Időszakos munkára várják a vállalkozó szelleműeket. Az Antarktiszon.

A 24 írta meg a BBC nyomán, hogy egy brit jótékonysági szervezet embereket keres, akik öt hónapot töltenének az Antarktiszon, hogy ott elvezessék a világ legtávolabbi postahivatalát. A csapat feladata a Port Lockroy-i bázis karbantartása (a történelmi épületek és műtárgyak megőrzése), a posta és ajándékbolt vezetése és a pingvinek számlálása lenne.

Port Lockroy, Antarktisz

Pingvin Port Lockroy-ban (Fotó: Getty Images)

Az Antarktisz Örökségi Központ általában több száz jelentkező közül választja ki a leginkább rátermetteket erre a posztra. A pandémiás korlátozások miatt két éve nem volt itt senki, pedig nyaranta általában 18 ezer ember látogat el hozzájuk.

Mit várnak el a pályázótól?

  • jó fizikai felkészültséget,
  • környezettudatosságot,
  • tudjanak úgy élni, hogy azzal a környezetre a legkisebb hatással legyenek.

A Port Lockroy az első állandó brit bázis, amelyet az Antarktiszi-félszigeten létesítettek, és alapvetően 1944 és 1962 között használtak. 2006 óta postaként és múzeumként működtetik. Az egyik volt alkalmazott, Lauren Elliott azt mondta a BBC-nek, hogy hiába kicsi és távoli a hely, nincs idő unatkozni, mindig van mit csinálni.

Állítólag sokat kellett takarítani, sok a pingvinkaki, amit ők guanónak neveznek.

Ő nem pályázik újra az állásra, de csak ajánlani tudja másoknak. 

Elliott biztató szavai ellenére ennek a munkának is vannak hátrányai.

Egy 2020-as cikkünkből kiderül, hogy az alkalmazott csak 14 naponként kaphat egy szabadnapot, és nem ez az egyetlen hátránya a munkának: novembertől márciusig néhány hajó ugyan szállít ide friss gyümölcsöt és zöldséget, ettől eltekintve csak konzerv és szárított ételek adják ki a napi betevőt. Állítólag zuhanyozni is csak heti egyszer, a kikötő hajók fedélzetén lehet.

Jelentkezni április 25-éig lehet, a sikeres pályázóknak októberben egyhetes tréninget tartanak a szervezet központjában, Cambridge-ben. A kiválasztottak novembertől márciusig lesznek a Gouldier-szigeten, a szamárpingvin-kolónia társaságában.

Érdekes állásajánlatok pedig mindig vannak, csak figyelni kell őket.  2019-ben adták fel például azt a hirdetést, amelyben azt írták, hogy két héten át fizetik a koppenhágai tartózkodását szeptemberben valakinek, aki vállalja, hogy vlogban számol be arról, ő hogyan látja a dán boldogság, vagyis a hygge titkát. Ez sem tűnt akkor rossz ajánlatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top