nlc.hu
Utazás

Halmentés a Szilas-patakból

Mentik a halakat a kiszáradásban lévő Szilas-patakból

A brutális hőség és az aszály miatt őshonos halakat kellett kimenteni a Szilas-patakból.

Karácsony Gergely tette közzé a Facebook oldalán, hogy a brutális hőség és az aszály miatt őshonos halakat kellett kimenteni a Szilas-patakból, amelybe négy éve a szennyvíz dőlt.

Szendőfi Balázs, a Budapest halai film készítője jelezte a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálatnál dolgozóknak, hogy a Szilas-patak medre több szakaszon vízmentes, ahol pedig maradt egy kis víz ott őshonos és védett halfajok egyedei is csapdába estek.

A halak önerőből képtelenek lettek volna ezekből a medencékből kijutni, így a lakossági kezdeményezésre indult halmentés csatlakoztak fővárosi polgármesteri hivatal munkatársai is. Olyan értékes halak életét sikerült megmenteni, mint a védett dunai küllő (Gobio obtusirostris), az őshonos domolykó (Squalius cephalus), a bodorka (Rutilus rutilus) és a küsz (Alburnus alburnus) egyedeit is.

“Persze nem csupán őshonos halakon, hanem más élőlényeken is segítettek a mentésben résztvevők, mint például vízi csigák (nagy mocsárcsiga – Lymnaea stagnalis), poloskák (közönséges víziskorpió – Nepa cinerea) vagy „kisrák” fajok (Gammarus sp.) egyedeinek is. Köszönöm a civileknek és Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat dolgozóinak a mentést” – írja a főpolgármester.

Egyelőre nem látni az aszály és a hőség végét: szombatra már az ország nagy része csatlakozik a sivatagi bulihoz, ahol nem kizárt a 41 vagy 42 fokos rekordhőség sem.

Halmentés a Szilas-patakban

Fotó: Karácsony Gergely Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top