nlc.hu
Utazás

Elsőként mászták meg magyarok a Bondit Peaket

Óriási magyar hegymászósiker Pakisztánban, ez még külföldi csapatoknak sem jött össze

A magyar csapat a világon elsőként jutott fel a Bondit Peak csúcsára.
hegymászás

Négy magyar alpinista – Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton és Szász László – a világon elsőként mászta meg a csaknem 6 ezer méter magas Bondit Peaket Pakisztánban – közölte a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség. A hegyről mindössze annyit tudtak, hogy csaknem 6 ezer méter magas lehet, és hogy a közelmúltban több expedíció (többek között egy új-zélandi-ír és két japán csapat) is megkísérelte a megmászását, mindeddig sikertelenül.

A kedvező időjárási ablakot kihasználva a válogatott tagjai július 17-én felvonultak a hegy lábához, ahol 4250 méteren felállították táborukat. A völgy névadója és legprominensebb csúcsa technikás havas-jeges mászást igényel. A mászás nehézségét a felső régiókban függőgleccserré alakuló jégfolyam átmászása jelentette. Ágoston Viktor július 20-án este jelentette a hazai háttércsapatnak rövid szöveges üzenetben, hogy elérték a csúcsot, és 22 órányi mászás után már mindannyian az 5150 méteren lévő sátrukban vannak. A következő napon épségben levonultak a 4250 méteren lévő alaptáborukba.

Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton és Szász László ezzel a világon elsőként jutott fel a pakisztáni Bondit Peak csúcsára, amelynek magasságát ők 5984 méternek mérték. Alpin stílusban, magashegyi teherhordók és előre telepített táborok nélkül másztak. “Ez a teljesítmény nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít” – hangsúlyozta a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még híres hegymászókról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top