nlc.hu
Utazás

Könyvek, melyekkel körbeutazhatod a világot

Elszállt árak, rezsiemelés, lemondott nyaralások – Könyvek, melyekkel körbeutazhatod a világot

Lehangoló kilátások rajzolódtak ki előttünk pénzügyileg, sokan lemondták a külföldi utakat, mert spórolni kell a duplájára emelkedett rezsire. Sovány vigasz ugyan, mégis kicsit feledtetheti az elmaradt utazást, ha olyan könyveket olvasunk, melyekkel messzi vidékekre repülhetünk képzeletben.

Senki sem tapsol örömében a rezsiemelésnek, az új kata-törvénynek és a megszorító intézkedéseknek, a környezetünkben egyre többen mondják, hogy inkább lemondták a még tervezett utazásokat, mert annyira bizonytalanná vált a bevétel és kiadás a következő hónapokban, hogy inkább félreteszik a nyaralásra szánt pénzt. Teljesen érthető lépés ez, hiszen itt állunk júliusban, és nem tudjuk, milyen áron kapjuk majd az áramot és gázt augusztustól, vagy mi lesz a munkánkkal szeptembertől – ami enyhén szólva frusztráló helyzet. Amikor pedig az ember alapvető biztonságérzete sérül – mint jelen esetben a pénzügyi biztonság –, akkor a luxusnak ítélt dolgokat fogja leépíteni elsőként, ide esik sok családnál a külföldi utazás és úgy általában a szórakozás.

Hogy egy kicsit magunkat is vigasztaljuk, és hátha másnak is jó tanács: az olvasás segít kisimítani az idegeket, elűzi a szorongást és aggódást, ha pedig olyan könyvet veszünk kézbe, amivel külföldre repülhetünk képzeletben, akkor duplán nyertünk az olvasással. A teljesség igénye nélkül a következő könyveket ajánljuk utazás helyett, ha neked is hiányzik a külföldi táj.

Elena Ferrante: Nápolyi regények sorozat

Elena Ferrante Nápolyi regények sorozata négy regényből áll:

  1. Briliáns barátnőm
  2. Az új név története
  3. Aki megszökik, és aki marad
  4. Az elvesztett gyerek története

A kötetek két lány barátságát mutatják be, közben pedig Olaszországban, Nápolyban járhatunk velük, és nem csupán a turistáknak fenntartott részeken. A sorozat első kötete, a Brilliáns barátnőm a HBO-n kapott is egy sorozatot, amit pont olyan lelkesedéssel fogadtak a nézők, mint a könyvet az olvasók. A könyvben mély bepillantást kapunk az olasz hangulatba, és megismerhetjük Nápoly kevésbé vonzó részeit is, miközben nyomon követjük a főszereplők barátságát.

Ráadásul, amennyire Pisában hiábavalónak tűntek az erőfeszítéseim, hogy eltüntessem nápolyi akcentusomat, most apámék, a testvéreim és az egész telep rögtön észrevette, hogy eltűnt.

Gerald Durrell: Korfu-trilógia

Gerald Durrell könyvek

Gerald Durrell Korfu-trilógia (Kép: Európa Kiadó/nlc)

Gerald Durell könyvei már gyerekkorunkban is ott voltak a szülők könyvespolcán, a történetek közül pedig szinte mindenki olvasta a Korfu-trilógiához tartozó három kötetet:

  1. Családom és egyéb állatfajták
  2. Madarak, vadak, rokonok
  3. Istenek kertje

Durell történeteinek óriási vonzereje nemcsak az, hogy utazhatunk olvasás közben, hanem az is, hogy könnyesre röhögjük magunkat a családi sztorikon. Nem véletlenül készült filmsorozat is a Korfu-trilógiából, ami csodálatosan megragadta, milyen élete volt az írónak gyerekkorában a kissé zilált családjával, amikor Korfura kellett össznépileg költözniük. Ha pedig még a három kötet után is Durellel szeretnénk utazni, akkor jöhet a Léghajóval a világ körül sorozat két kötete is: Léghajóval a világ körül, illetve a Léghajóval a dinoszauruszok földjén. Bármelyik könyv kerül a kezünkbe Gerald Durelltől, az biztos, hogy az első pár oldal elolvasása után ott akarunk lenni a helyszínen, és csodálni személyesen a természetet.

Fokozatosan ránk borult a sziget varázsa, finoman és tapadón, mint a hímpor. Minden nap oly nyugodt volt, oly időtlen, hogy az ember csak azt kívánta, soha ne érjen véget. De azután lehámlott az éj sötét héja, és újabb nap várt ránk, fényes és tarka, mint a matrica, és egy kicsit épp oly valószínűtlen.

Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz

Ha pedig Görögországba vágynánk még Durell után is, akkor egy magyar írótól, Molnár Krisztina Ritától ajánljuk a Kréta-rajz című könyvet. Ifjúsági regény, de felnőttek is szeretni fogják, mert egy olyan utazást kapunk a szövegen és illusztrációkon keresztül, amitől feltöltődik a lelkünk. Az író nagysikerű könyvében, a Maléna kertjében megismert három barát nyári kalandjait követhetjük naplóformában a Kréta-rajzban, ez a három barát pedig épp háromféleképpen tölti a vakációt. Az egyik otthon, az írásban találja meg a belső útját, a másik egy magyar faluban nyaral, míg a harmadik Görögországban, Krétán találja magát. Mindhárom nyaralás értékes utazás, amin érdemes elkísérni a szereplőket.

Lehet, hogy mégsem tárlatvezető leszek, ha megnövök. Azt hiszem, egész nap a Samaria-szurdokban szamaragolni és szemetet szedni a világ legbékésebb foglalkozásainak egyike lehet!

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

David Attenborough és egy madár

David Attenborough világ körüli expedíciójáról, Új-Guineából hozta a nyakában ülő kakadut, akit Georgie-nak nevezett el (Kép: Getty Images)

David Attenborough 1954-ben indult világ körüli útra, hogy ritka és különleges állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, és minderről filmeket készítsen – a BBC Állatkerti gyűjtőutak című sorozatát. Az Egy ifjú természettudós történetei három ilyen utazást örökít meg, olyan utakra kísérhetjük el az írót, ahova nem nagyon szerveznek nyaralást az utazási irodák. Közben pedig a helyi embereket, életkörülményeket, szokásokat és persze az állat- és növényvilágot is megismerhetjük az egzotikus tájakon.

David Attenborough könyvei közül persze nem csupán ezt érdemes elolvasni, hiszen az összes könyve nagy utazást jelent, leírásaival azonnal ott teremhetünk Madagaszkáron, Új-Guineában vagy éppen a Csendes-óceán egyik picinyke szigetén. A legtöbb könyvében fotók is színesítik a sztorikat, úgyhogy az utazás nem csak a képzeletünkben történhet olvasás közben.

Ragyogó volt a reggel. A láthatáron jobb felől vulkánok sora látszott, Jáva hegyek alkotta gerincének részei. Az út közelében lapos kúp alakú, irdatlan kalapot viselő parasztok gázoltak a teraszos rizsföldek bokáig érő vizében, és palántáztak; körülöttük a dágványban kócsagok lépdeltek. A ritkásan ültetett rizspalánták zöld levelei távolabb belemosódtak a felhőket, a vulkánokat meg a kék égboltot visszatükröző barna víz fölött lebegő párába.

Douglas Adams–Mark Carwadine: Utoljára látható

Aki pedig szeretne még olvasni a világ egzotikus állatairól, annak Attenborough mellett ajánljuk Douglas Adams–Mark Carwadine Utoljára látható című könyvét is. Douglas Adamset főleg a Galaxis útikalauz stopposoknak sorozatról szokták ismerni az olvasók (a világ legjobb trilógiája, ami öt kötetből áll), ám jelen esetben nem az űrbe kalauzol minket, hanem a zoológus Mark Carwadine-nal közösen ritka, kihalófélben lévő állatokat keres fel szerte a világon. A kutatás során bejárjuk a szerzőkkel a legszebb tájakat, és persze ahogy az Adamstől várható, jól szórakozunk, miközben átérezzük a téma súlyosságát.

Fiordland, ez a hatalmas hegyvidéki földterület, amely Új-Zéland Déli-szigetének délnyugati sarkát foglalja el, az egyik leginkább bámulatba ejtő földdarab isten földjén, és az ember első reakciója, amint egy sziklacsúcson állva az egészet szemrevételezi az, hogy egyszerűen spontán tapsviharban tör ki.

Jenna Evans Welch: Love & Gelato sorozat

Jenna Evans Welch

Jenna Evans Welch: Love & Gelato sorozat (Kép: Maxim/nlc)

Jenna Evans Welsch Love & Gelato sorozata három kötetből áll:

  1. Love & Gelato – Firenzei nyár
  2. Love & Luck – Szerencsés szerelem
  3. Love & Olives – Szantorini történet

Mindegyik könyv egy ifjúsági romantikus regény, ami a világ egyik különleges helyszínén, és országában játszódik. Az első sztoriban Firenzében járunk, a Szerencsés szerelemben az írországi utazási bakancslistán száguldhatunk végig, a hamarosan megjelenő Szantorini történetben pedig a híres görög sziget fehérre meszelt kék tetejű házainál csodálhatjuk a naplementét. A Firenzei nyár már filmen is látható a Netflixen, de a regény sokkal jobb, erősen ajánlott előbb olvasni, aztán filmezni.

Talán az olasz ételeket tündérporral szórják be, amitől sokkal jobb lesz az ízük, mint az amerikai megfelelőiknek?

Elizabeth ​Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

Az Ízek, imák, szerelmek történetéről valószínűleg az is hallott már, aki nem nagyon szokott könyvet fogni a kezébe, hiszen Julia Roberts főszereplésével készült belőle egy máig nagy sikernek örvendő film is. Ebben az esetben nehéz összehasonlítani a filmet és a könyvet, mert mindkettő csodálatos, mégis azt mondanánk, hogy akkor is olvasd el, ha már láttad filmen, mert egészen új élményt adhat a képzeletben utazás. A főszereplő, Elizabeth egy válás után útkeresése indul, zarándoklata során Olaszországban, Indiában és Indonéziában is bejárja az önismereti utat, keresi a boldogságot. Az utazásból aztn teljesen új nő érkezik vissza, mi pedig követhetjük a változás kulcsfontosságú pillanatait az út során.

Csak két olyan kérdés van, ami miatt az emberek a világtörténelem során valaha is csatáztak. Az egyik: Mennyire szeretsz te engem? A másik: Ki itt a főnök? Minden más megoldható.

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Szerb Antal Utas és holdvilág című könyve igazi önismereti és „ismerd meg Olaszországot vonattal” regény. A főszereplő, Mihály olyan csodálatos helyeken jár a regényben, annyira fantasztikusan átadja a leírás Olaszország varázsát, hogy kedvünk támad végigjárni ezt az útvonalat a valóságban is. Persze majd csak akkor, ha rendeződik kicsit a gazdasági helyzet, és tudunk megint arra gondolni, hogy a létfenntartás mellett utazásra is költsünk a pénzünkből.

Nincs frivolabb dolog, mint vonaton utazni. Gyalog kellene menni, vagy legalábbis postakocsin, mint Goethe. Hátborzongató, hogy voltam Toszkánában, meg nem is. Hogy íme, elutaztam Arezzo mellett, és hogy arra van valahol Siena, és én nem mentem oda. Ki tudja, eljutok-e még valaha Sienába, ha most nem megyek el?

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top