nlc.hu
Utazás

Drónra kötött telefonnal küldtek SOS-üzenetet

Drónra kötött telefonnal küldtek SOS-üzenetet a hóban rekedt túrázók

Nem volt térerő az erdőben, így a három amerikai különleges módon küldött segélykérő üzenetet a hó fogságából.

Az Oregon állambeli Eugene-ben élő Casey Ryan a napokban egy rövid kirándulásra indult a barátjával, hogy autózzanak és túrázzanak a környék hegyi útjain. A Willamette nevű erdőn keresztül vezetett az útjuk, ahol a 37 éves férfi és barátja egy nőre bukkant, aki a havas úton elakadt az autójával.

A két férfi megpróbálta a furgonjukkal kihúzni a nő kocsiját a hóból, de még mielőtt belekezdtek volna, Ryan beletolatott egy hókupacba. Megpróbálták lapátokkal kiásni az autót a hóból, de ők sem tudtak továbbmenni. Közben leszállt az este, ők hárman az erdőben rekedtek 50 kilométerre a legközelebbi várostól. Nem volt térerő, így nem tudtak telefonon segítséget kérni – számolt be a Washington Post. 

Hóban rekedt autók az oregoni Willamette erdőben

A két férfi megpróbálta a nő kocsiját kihúzni a hóból, de ők is ott rekedtek (Fotó: Lane County Sheriff’s Office)

A két férfi ekkor egy olyan ötlettel állt elő, amire McGyver is büszke lenne: becsomagolták Ryan iPhone-ját egy papírtörlőbe, szigetelőszalaggal rögzítették, majd egy zsineget kötöttek rá. Végül a telefonos csomagot ráerősítették egy drónra, amit a két férfi vitt magával. Felküldték a fák lombkoronája fölé a drónt, amelyen ott lógott a telefon, és abban reménykedtek hogy feljebb lesz térerő, és sikerül elküldeniük az SOS-üzenetet.

A terv bevált. Bár a három ember az erdőben töltötte az éjszakát, másnap reggel a Lane megyei rendőrök önkéntesek segítségével kimentek hozzájuk és kiszabadították őket a hó fogságából.

„2007 óta foglalkozom kutatás-mentéssel, de messze ez volt a legkülönlegesebb módja annak, hogy valaki segítséget kérjen” – mondta Jason Bowman, a Lane megyei seriff hivatalának kutató-mentő koordinátora.

Az oregoni vadon egyáltalán nem veszélytelen hely, korábban négy nap után találtak rá egy eltévedt idős emberre és kutyáira Oregon elhagyatott, sivatagos vidékén, a férfiben már alig volt élet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top