nlc.hu
Utazás

A Parlement a világ legjobb látnivalója

Ez a magyar épület lett a világ legjobb turistalátványossága

A magyar épület olyan népszerű helyeket előzött be, mint a párizsi Disneyland vagy az izlandi Kék Lagúna.

Miután nemrégiben egy kutatás eredménye kemény földbe döngölte a budapesti morált – egészen konkrétan a harmadik legrosszabb városnak kiáltották ki a munka-magánélet egyensúly szempontjából –, egy új felmérés most büszkeséggel töltheti meg a szívünket. Ez alapján az derült ki ugyanis, hogy a fővárosban található Országház a világ (!) legjobb turistalátványossága. Mit nekünk az Angkorvat templomegyüttes Kambodzsában, vagy a vatikáni Szent Péter Bazilika?! A Stasher felmérése szerint minden legendás turistakedvencet megelőzött az Országház, ez az ugyanis, ami a legkevesebb csalódást okozza (mármint kívülről nézve…) az utazóknak. Az oldal pontrendszere a látványosság Google-értékelése és tiktokos népszerűsége, a helyi szállás minősége, a legközelebbi nemzetközi reptértől való távolság, valamint a turisták biztonsága szerint állt fel.

Budapest Országház a várból

Kilátás az Országházra a Halászbástyáról (Fotó: Profimedia)

Ennek összesítésében a budapesti Országházat ajánlják a kirándulóknak a következő vakációjuk célpontjának a maga 7,34 pontjával a 10-ből. A Duna partján fekvő neogótikus épület egyébként is kötelező látnivaló, ha valaki Magyarországon jár, de ezt nem csak mi, magyarok mondjuk: a Google-ön értékelő turisták is így gondolják, ahol 5/4,8 ponton áll. A szállásainkkal is meg lehetünk elégedve, a Booking.com-on ugyanis a vizsgálat szerint a maximális 10-ből 8,6 pontot adtak átlagosan az ide látogatók. Az Országházat szerepeltető TikTok-videók több, mint 887 millió megtekintésnél járnak – ebben mondjuk a második helyen álló párizsi Disneyland megelőzött minket: 7,9 milliárdan csináltak már itt TikTokot. A harmadik helyen lévő izlandi Kék Lagúna pedig a biztonságban körözött le minket. Ennél a lényeg a minél alacsonyabb pontszám, ahol ugyan jól teljesítettünk, de az 5/1,4-es átlagunk valamivel rosszabb Izland 1,1-es értékelésénél. Izland egyébként a legjobb szállás címét is megnyerte, átlagosan ugyanis 9,2-t kapott az utazóktól.

Parlament

Fotó: Getty Images/Istvan Kadar Photography

A top ötös lista maradék két helyét a spanyol Sevillában található Plaza de España (7,13 ponttal) és a kambodzsai Angkorvat templomegyüttes (7,04 ponttal) foglalja el. Míg a legrosszabb és legnagyobb csalódást keltő látnivalók listáját a Los Angeles-i Hollywood Walk of Fame vezeti (3,42 pontot kapott), utána következik Isztambul Nagy Bazárja (3,48 ponttal), a dobogó alsó fokán pedig a Taj Mahal foglal helyet (3,83 ponttal).

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Budapest és Magyarország pozitívan előkelő helyet foglaljon el egy turisztikai listán. Tavaly márciusban a Guardian a világ 10 legjobb vasútvonala közé sorolta a fővárosból induló Adria InterCity járatát. Idén januárban egy felmérés az aranymetszés alapján rangsorolta a világ nagyvárosait, ahol Budapest a maga 75,9%-ával a hetedik helyen végzett. Március közepén pedig felkerült a Time magazin legjobb turisztikai célpontokat bemutató 50-es listájára. Ebben ugyan konkrét helyezéseket nem hirdettek, de kiemelték kedvenc budapesti helyeiket: így például a Lánchidat, a Palotanegyedet, valamint a Budapesti Történeti Múzeumban nyílt új kiállítást is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top