nlc.hu
Utazás

Változás a rendszámban

Változás: minden évben új kombinációval kezdődnek majd a kiadott rendszámok

Évente lesz betűváltás a rendszámokon.

Változás lépett életbe a kilenc hónapja bevezetett rendszámok kiadásában,  ezentúl minden évben új kombinációval kezdődnek majd a kiadott rendszámok – írja a Telex.

A négy betűből és három számból álló rendszámoknál eddig annyi kikötés volt, hogy az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet. Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

A lap azt írja, hogy az első, AA karakterpárral még nem is végeztek, máris elkezdték kiadni az AE kezdetű azonosítókat.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. közölte, az új, illetve a forgalomba helyezett használt gépjárművek esetében így vizuálisan is beazonosítható az üzembehelyezés időszaka, azaz új év, új kombináció.

2024-ben ismét betűváltás történik a rendszám második karakterében, jön majd az AI.

A 2022. július 1-től használatos új rendszámok

A 2022. július 1-től használatos új rendszámok
Fotó: MTI/Demecs Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top