Ezért kell felhúzni a sötétítőt a repülőn fel- és leszálláskor

S. Z. | 2023. Május 01.
Az utasok biztonsága miatt kell felhúzni az ablakredőnyöket, de csak kevesen tudják, pontosan miért van erre szükség.

Egy repülőgép fedélzetén több olyan szabály van, amit be kell tartaniuk az utasoknak, ilyen például hogy le- és felszálláskor be kell kapcsolniuk a biztonsági övet, vagy fel kell hajtani a tálcákat. Az is megszokott dolog, hogy a repülés elején és végén fel kell húzni az ablakon a sötétítőt, bár azt csak kevesen tudják, erre miért van szükség.

Most az amszterdami Schiphol Nemzetközi Repülőtér egy blogposztban magyarázta el, hogy biztonsági oka van annak, hogy fel kell húzni a redőnyt az ablakon. „Ha bármi történik fel- vagy leszállás közben, a repülés legkockázatosabb szakaszában, akkor a szemed már hozzászokott a sötéthez, és gyorsabban tudsz reagálni” – írják. Ez az oka annak is, hogy a felszállás és a leszállás idejére csökkentik a fényerőt az utastérben.

Ezeknek az óvintézkedéseknek akkor lesz óriási jelentősége, ha egy vészhelyzet esetén a lehető leggyorsabban kell evakuálni az utasokat, akiknek így a szeme már valamennyire alkalmazkodott a kültéri fényviszonyokhoz. Ez persze nem csak akkor működik, ha odakint sötét van, hiszen ha kint vakító napsütés uralkodik, akkor az sem jó, ha a gépben félhomályhoz szokott az ember szeme, mert kilépve elvakítja az erős fény.

A lényeg az, hogy a sötétítő felhúzásával a kinti fényviszonyoknak megfelelő körülményeket lehet teremteni. Ahogy egy légiutas-kísérő fogalmazott:

Vészhelyzet esetén, ha sürgősen el kell hagyni az utasteret, nagyon fontos, hogy az ember azonnal tájékozódni tudjon a repülőgépen kívüli környezetben, és ne várjon arra, míg a szeme hozzászokik az erős fényhez vagy a sötétséghez.

Egy másik légiutas-kísérő hozzátette, hogy a felhúzott sötétítők azért is fontosak, mert a személyzet – de akár az utasok is – fel tudják mérni a repülőgépen kívüli körülményeket, hogy eldönthessék, merre a legjobb elhagyni a gépet. Például ha az egyik oldalon tűz ütött ki, akkor a másik irányba érdemes menekülni. 

(Sun)

(Kiemelt kép: Unsplash)

Exit mobile version