nlc.hu
Utazás

Mozgássérült utast nem engedett fel egy légitársaság

Milánóban hagyta volna mozgássérült magyar utasát az egyik légitársaság

Odafelé még minden rendben volt, de a visszaút emlékezetesre sikerült, mert nem akarták felengedni a gépre.
Kerekesszék

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) hozta nyilvánosságra, hogy egy mozgáskorlátozott magyar férfit az egyik légitársaság nem akart felengedni a hazafelé tartó járatára. Bár volt érvényes repülőjegye, a beszállókártyát megtagadták tőle. A közleményük szerint Singer Viktor unokahúgával és annak édesanyjával tért volna haza június 27-én, de a milánói reptéren a becsekkolásnál arra kérte a légitársaság, hogy szerelje ki az akkumulátort a kerekesszékéből ellenőrzés céljából.

Az ügyintéző a felettesével egyeztetett, majd közölte, hogy az akkumulátort nem lehet felvinni a fedélzetre, így azt lefoglalják. A fiatal férfi érvelt azzal, hogy előző nap ugyanezzel az akkumulátorral, ugyanezzel a légitársasággal utazott Milánóba, és akkor mindent rendben találtak. Elmondta, hogy az az évek során ugyanezen akkumulátorral több különböző légitársaság szolgáltatását is gond nélkül igénybe vette. Hivatkozott arra is, hogy az általa használt akkumulátor maradéktalanul megfelel a követelményeknek, amelyeket a légitársaság az elektromos kerekesszékek szállításával kapcsolatban feltételül szab. Ennek ellenére nem sikerült dűlőre jutniuk, így Viktor a budapesti székhelyű milánói Főkonzulátus segítségét kérte.

A Főkonzulátus képviselője felajánlotta, hogy személyesen közvetít, azonban az ügyintéző elzárkózott ettől. Singer Viktor ezt követően a reptéri alkalmazotthoz fordult, hogy beszélhessen felettesével, amit nemcsak megtagadott, hanem még a rendőrséget is kihívta. A rendőrök ugyan megállapították, hogy nem tartozik a hatáskörükbe az ügy, ennek ellenére elvették és lefényképezték a mozgássérült utas és családja személyi igazolványait. A légitársaság ügyintézője ekkor választás elé állította a fiatalembert, marad Milánóban vagy akkumulátor nélkül utazik. Ekkor már közeledett a beszállás ideje, így az idő rövidsége és az ügyintéző nyomásgyakorlása miatt a hazautazás mellett döntött. Singer Viktor kifejezett kérése ellenére az akkumulátor elvételéről és a történtekről jegyzőkönyv nem készült” – írja a közlemény.

A férfi súlyos mozgáskorlátozottsága miatt csak elektromos kerekesszékkel tud közlekedni. Azzal, hogy az akkumulátort elvették nemcsak jelentős anyagi kárt okoztak neki, hanem kiszolgáltatottá tették a hazautazás során, és az azt követő napokban, amíg az új akkumulátor beszerzése és beszerelése megtörtént. A MEOSZ szerint a légitársaság megsértette az emberi méltósághoz való jogot, ezért haladéktalanul felléptek a történtek ellen. Az okozott kár ellentételezéseként 1 139 870 forint kártérítés megfizetését kérték Viktor számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top