nlc.hu
Utazás

Tényleg ágyipoloska invázió van?

Tényleg ágyipoloska invázió van?

Mint arról mi is írtunk, Párizsban állítólag komoly problémákat okoznak az ágyi poloskák. Pár nappal ezelőtt itt Magyarországon a Szent Margit Kórházban egy teljes osztályt át kellett költöztetni, mert ott is felbukkantak a rovarok. De vajon tényleg invázióról van szó?

Ellepték a párizsi tömegközlekedési eszközöket az ágyi poloskák. „Az apró vérszívók a gyorsvasutakon és a reptereken is jelen vannak” – olvashattuk a szalagcímekben, ahogy azt is, hogy a francia főváros vezetése kongatja a vészharangokat, a közlekedési miniszter pedig felszólította a vonat- és busztársaságokat, hogy akadályozzák meg a poloskák elszaporodását a járműveik ülésein.

Tudtad?

Az ágyi poloskák az év bármely szakában megszállhatják a hálószobát, és tévhit, hogy csak az elhanyagolt, piszkos helyeken fordulnak elő. Egyetlen dolog vonzza őket: az ember, akinek a vérét szívják.

De vajon tényleg ilyen nagy a baj? Invázióról van szó?

Zeina Nehme bőrgyógyász azt mondta a CNN-nek, hogy a klinikáján általában minden nyáron találkozik olyan esetekkel, amikor a páciensek utazás közben szereztek be ágyipoloska csípést. Meglepő módon azonban idén egy ilyen esetet sem látott, miközben a párizsi poloskainváziót dokumentáló szalagcímekkel voltak tele a lapok és a net. A poloskás hírek a divathét alatt kezdtek el terjedni, és azóta arról is hallani, hogy a “fertőzés” Londonra is átterjedt.

poloskákat irt két szakember

Fotó: Getty Images

Hetekkel ezelőtt kiborult fashioniszták kezdték el dokumentálni aggodalmaikat a közösségi médiában, és hamarosan a mainstream média is felkapta a történetet. A párizsi tisztviselők hamarosan beszálltak a beszélgetésbe, és ígéretet tettek a cselekvésre, és – amint azt a Le Monde című francia lap is megírta – Emmanuel Macron elnök pártja október 3-án ígéretet tett arra, hogy törvényjavaslatot terjeszt elő a poloska elleni küzdelemre.

Senki sincs biztonságban

– tette közzé Emmanuel Grégoire Párizs alpolgármestere az Twitteren szeptember 29-én, és azt is hozzátettte, hogy a poloskafertőzéssel szemben összehangolt intézkedésekre van szükség. Aurélien Rousseau francia egészségügyi miniszter nyugalomra intette a közvéleményt egy október 3-i interjúban, mondván, hogy „nincs ok általános pánikra”, és hogy „Franciaországot nem támadták meg poloskák” .

London is elesett?

Később Londonból is érkeztek a poloska-hírek, Sadiq Khan londoni polgármester a PoliticsJoe weboldalon kijelentette, hogy a tisztviselők megelőző intézkedéseket tesznek, hogy elkerüljék azokat a problémákat, amelyekkel Párizs szembesült.
 
Nehme a hírek hatására úgy döntött, belekezd egy személyes kísérletbe és megnézi, mekkora probémát okoznak a poloskák a fények városában. A libanoni Bejrútban élő bőrgyógyász azt állítja, hogy az ott tartózkodás alatt, ami egy hosszú hétvége volt, egyetlen bosszantó parazitára sem bukkant: sem a metrón, sem az éttermekben, sem a szállásán, ahol egy barátjával szállt meg.

Mivel bőrgyógyász vagyok, és sokat posztolok a klinikám fiókja nevében, úgy gondoltam, jó lenne, ha az ágyi poloskáról is tudnék készíteni videót” – mondta a CNN Travelnek. „Aktívan kerestem, hogy találjak egyet, amit lefényképezhetek, de semmi

Cynthia Starkey, a phoenix-i ügyvéd szintén ágyipoloskára vadászott, miközben lányával nemrég Párizsban jártak három hónapos, hat országos európai útjuk során. De Nehme-hez hasonlóan ő sem találkozott egygyel sem: sem az Airbnb-lakásában, sem a tömegközlekedésen vagy máshol.

Az ilyen beszámolók más történetet mesélnek el, mint amit a viszketést kiváltó bulvárcímek és a közösségi média beszámolói festettek le az elmúlt napokban, amelyek fertőzött matracokról és utcákra kidobott bútorokról szólnak.

Egyes rovarkutatók és utazók szerint a valóság egy kicsit árnyaltabb a szalagcímeknél: bár poloskák természetesen léteznek – és azt sem vitatják, hogy az olyan turisztikai csomópontokban, mint Párizs, kialakulhatnak problémás esetek, a baj közel sem akkora, mint ahogy az vírusként terjedt a neten. A Kentucky Egyetem rovartani tanszéke például azt mondta a CNN Travelnek, hogy az ágyi poloskák minden kártevőnél jobban felkeltik az emberek figyelmét, és valószínűbbnek tartja, hogy most is inkább túlzott pánikról, és nem valódi járványról van szó. Ő például nem javasolja senkinek, hogy mondja le a közelgő Európai utazásukat.

A CNN azt is írja, hogy nehéz olyan statisztikát találni, amelyek pontosan dokumentálják és ábrázolják a helyzetet. Az egyik statisztika, amelyet széles körben terjesztettek a médiában, az Anses, a francia Élelmiszer-, Környezetvédelmi és Foglalkozás-egészségügyi és Biztonsági Ügynökség felméréséből származik, amely szerint 10 francia háztartásból több mint egyet fertőzött meg poloska az elmúlt öt évben.

Amint azonban Joe Rominiecki, az Amerikai Rovartani Társaság kommunikációs igazgatója megjegyezte, „Nem helyezi ezt túlságosan kontextusba, és nem jegyzi meg az idei év adatait”. Állítása szerint beszélt európai kollégákkal, akik közül néhányan azt mondták, közel sem olyan rossz a helyzet, mint ahogy azt a hírekben olvasni. Richard Pollack, a Harvard Campus Services vezető környezetvédelmi közegészségügyi tisztviselője pedig azt állította, „A poloskák valóban újjáéledtek, de közel sem a médiában leírt szinten” A tisztviselő egyébként nemrég tért vissza egy kéthetes európai utazásáról. Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Németországban járt.

London mellett más nyugat-európai országok, amelyek Párizsból vonattal könnyen megközelíthetők, köztük Hollandia is figyelemmel kísérte a helyzetet. A holland közegészségügyi tisztviselők azt mondták az NL Timesnak, egy angol nyelvű szolgáltatónak, hogy a jelek szerint jelenleg nincs fertőzöttség jele Hollandiában.

„Mégis Belgiumban az antwerpeni orvosok „riadót fújnak” a poloskák Párizsból terjedése miatt”– írta a The Brussels Times.

Eközben egyes légitársaságok proaktív álláspontot képviselnek, A CNN Travelnek adott nyilatkozatában az Air France szóvivője elmondta, hogy az elmúlt években nem történt poloska okozta incidens a járatokon, és a légitársaság szigorú protokollokat és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követi a rovarirtás terén. A szokásos tisztítási eljárásokon kívül egy speciális eljárást is bevezetett, egy „akkreditált szolgáltató” által végzett vegyszeres kezelést alkalmaznak ilyen esetekben.

Az utazók által megtehető óvintézkedések

A szakértők azt javasolják, hogyha utazunk valahová, legyünk elővigyázatosak:

  • Alaposan ellenőrizzük át a szállodai szobákat, ügyelve az árulkodó jelekre, mint például a vörösesbarna foltok, a matrac varrásán és más puha felületeken.
  • Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia egyesülete szerint a dohos, édeskés szag egy másik lehetséges jele a fertőzésnek, mivel a poloskák vegyi anyagokon keresztül kommunikálnak egymással, amelyek jellegzetes szagot hagynak maguk után.
  • Azok az utazók, akik fertőzésre gyanakszanak, készítsenek róla fotót és azonnal jelentsék a szálloda személyzetének.
  • Amikor hazaértünk a bőröndöt  ne tároljuk a lakásban – amennyiben erre van lehetőség –  mossuk ki  magas hőfokon a ruhákat.

Mint egyik cikkünkben írtuk, a kellemetlen csípéseken kívül van még néhány árulkodó jel, hogy ágyi poloskával van dolgunk, például ha találunk elhullott példányokat, de fontos bizonyíték az ürüléke is, amely a légyéhez hasonló, apró sötét pöttyök formájában jelenik meg.  Illetve a levedlett bőr is árulkodó lehet, petéből kikelés után ugyanis az ágyi poloska ötször vedlik, mire teljesen kifejlődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top