nlc.hu
Utazás

A Delta Air Lines személyzete megtagadta egy mogyoróallergiás utas kérését

Botrány a repülőn: megtagadta a személyzet egy mogyoróallergiás utas kérését

Nem az első eset, hogy a Delta Air Lines ellen panaszt nyújtott be egy olyan utas, aki ételallergiával küzd, és a személyzet elutasította az óvintézkedésekkel kapcsolatos kéréseit.

A Delta Air Lines egyik légiutas-kísérőjét diszkriminációval vádolnak, amiért nem tett eleget egy allergiás utas speciális igényének egy New Yorkból San Diegóba tartó járaton.

A kaliforniai család azt kérte a személyzettől, hogy mivel a tinédzser gyermekük ételallergiás, ne szolgáljanak fel mandulát a járaton, ám a légitársaság munkatársa megtagadta a kérést. Deborah Gianulis és édesanyja, Deena Gianulis panaszt nyújtott be az amerikai közlekedési minisztériumhoz.

A panasz szerint a család végül leszállt a repülőről, és nagy költségek árán New Yorkban rekedtek.

Delta egy közleményben reagált, amiben azt írta, hogy a légiutas-kísérőnek megvan a hatásköre, hogy döntést hozzon egy ilyen jellegű fedélzeti helyzetben.

légiutaskísérő telefonál

Fotó: Getty Images

Bár mindig igyekszünk együttműködni Önnel, hogy a repülés biztonságos és kényelmes legyen, nem tudjuk garantálni a mogyoró- vagy diómentes repülést, és nem tudjuk megtiltani, hogy más utasok dióféléket szállítsanak a fedélzeten” – írták.

Tényleg veszélyes, ha egy ételallergiás mellett allergént majszolnak?

Dr. Alice Hoyt, a louisianai Metairie-ben található Hoyt Institute of Food Allergy vezető allergológusa a FOX Businessnek elmondta, hogy a földimogyoró-allergiás ember közelében mogyorót enni valószínűleg nem okoz anafilaxiás-sokkot. Szerinte ritkán fordul elő, hogy az élelmiszer-allergének a levegőben terjedjenek.

„Az élelmiszer-allergén lenyelése szinte mindig szükséges ahhoz, hogy az anafilaxiás sokk bekövetkezzen” – magyarázta a szakember, ami választ jelenthet arra, hogy a személyzet miért tagadta meg a család kérését. Hoyt hozzátette, hogy a mogyorópor viszonylag nehéz, így nem száll a levegőben – egyszerűen leesik.

Dr. Natasha Bhuyan, az arizonai Phoenixben dolgozó háziorvos egyetértett azzal, hogy minimális kockázatot rejt magában az, ha a többi utas mogyorót kap, eszik.  Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Kollégium tanulmánya is kimutatta, hogy a nyitott mogyoróvajas dobozoknak kitett gyerekeknél nem alakultak ki súlyos allergiás reakciók.

A szakember szerint azonban az is normális, ha az ételallergiás gyermekek szülei aggódnak az allergének miatt.

Ha egy mogyoró majdnem megölné a gyermekét, vajon szeretné-e, ha a mellette ülő személy egy csomag, a légitársaság által biztosított mogyorót majszolna?” – tette fel a jogos kérdést, és azt is elmagyarázta, hogy pszichésen igenis hathat az allergiásra az, ha mellette valami olyat esznek, amitől akár meg is halhat.

Amikor valaki meglátja vagy megérzi az allergénjét, az pánikot válthat ki, ami olyan tüneteket okozhat, mint a megnövekedett pulzusszám, légzési nehézségek, hányinger és bőrpír – ezek mind olyan tünetek, amelyek súlyos allergiás reakció esetén jelentkezhetnek” – mondta a szakember, és szerinte ilyen esetben nehéz megkülönböztetni, hogy egy pánikrohamról, vagy allergiás reakcióról van szó, ezért talán jobb elkerülni az ilyen helyzeteket azzal, ha egyáltalán nem szolgálnak fel allergént a repülőgépen. 

Nem ez az első ilyen eset

A Delta Air Lines ellen hasonló esetben már volt korábban panasz, akkor pont azért kapott egy utas allergiás sokkot, mert a fent említett családhoz hasonlóan előre figyelmeztette allergiájáról a személyzetet, és kérte, hogy ne szolgáljanak fel allergéneket a járaton. 

Sara Metzger áprilisban a floridai Sarasotából repült haza az oregoni Portlandbe, amikor Atlantában átszállt, és tájékoztatta az utaskísérő személyzetet az allergiájáról – számolt be a Business Insider.

Amikor azonban a légiutas-kísérők folytatták a rágcsálnivalók kiosztását, azok között mandula is volt

– mesélte a nő a hírportálnak.

Metzger emlékeztette őket az allergiájára, és megkérdezték tőle, hogy szeretne-e egy pufferzónát maga körül, vagy azt szeretné, ha a személyzet teljesen eltekintene a diófélék felszolgálásától. Azt kérte, hogy ne szolgáljanak fel diót, de később észrevette, hogy néhány utas mandulát nassol – majd a torka elkezdett duzzadni, és viszketni kezdett.

Metzger a mosdóba sietett, és egy EpiPent is beadott magának a reakció kezelésére. Kérte a személyzetet, hogy tájékoztassák a kapitányt, hogy szükség van a kényszerleszállásra – de egy utastársa, aki kardiológusnak mondta magát, megvizsgálta őt, és azt javasolta, hogy várjon, hátha javul az állapota. Metzger ezután egy második adagot is beadott egy EpiPenből, amikor a tünetek továbbra is fennálltak.

Csak ülök ott az anafilaxiás reakció maradványhatásaival, és remélem, hogy nem jön vissza újra, és hogy nem halok meg ezen a repülőgépen. Ez egy igazán rémisztő helyzet volt” – tette hozzá Metzger.

Elmondása szerint a pilóták megpróbáltak egy repülőteret találni, ahol kényszerleszállást hajtottak végre, mielőtt Portlandbe érkeztek volna, ahol az elsősegélynyújtóknak meg kellett várniuk, hogy a többi utas leszálljon, mielőtt felengedték őket a fedélzetre.

Hasonlóan furcsa esetek sajnos rendszeresen megtörténnek a különféle repülőjáratokon.

Pár évvel ezelőtt egy brit lányt szállítottak le az Aerolíneas Argentinas Buenos Aires-i járatáról, miután elmondta a légiutas-kísérőknek, hogy mogyoróallergiája van. Meleri Williams önkéntes tanári munkára érkezett a latin-amerikai országba, de az incidens miatt kénytelen volt 26 órát buszozni, hogy eljusson Buenos Airesből Esquelbe, ahol az általános iskola volt. A lány csak figyelmeztette a személyzetet, és amúgy volt nála Epipen, amit súlyos allergiás reakció esetén kell beadni neki.

(Forrás: 1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top