nlc.hu
Utazás

Joulupukki Magyarországon 2023

Idén is jön hozzánk Joulupukki, itt találkozhatsz a finn Mikulással!

Immár 22. alkalommal érkezik Magyarországra a messzi lappföldi városból, Rovaniemiből.

Az idén is Magyarországra érkezik decemberben a finn Mikulás a Mikulásgyár meghívására. Mint az MTI írja, Joulupukki ezúttal több városba is ellátogat. Az Északi sarkkör közeléből érkező vendég idei egyik feladata az, hogy felhívja a gyerekek és szülők figyelmét a szolidaritás és a jótékonyság fontosságára.

Joulupukki,

Több helyen is összefuthatsz Joulupukkival a magyarországi tartózkodása alatt – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Zsolnai Endre szervező emlékeztetett a finn Mikulás korábbi szavaira: “Adakozzunk a rászorulóknak és a nélkülözőknek adventkor. Cselekedjünk úgy, ahogyan azt szeretnénk, hogy velünk is cselekedjenek embertársaink!” Szerinte a finn Mikulás mondatai jól mutatják, hogy idén mire fókuszál a karitatív akció: a Mikulásgyár szeretne ismét sok tízezer kiló adományt gyűjteni, amelyeket a Gyermekétkeztetési Alapítvány és ötven kiválasztott település vezetője, családsegítője oszt majd szét közvetlenül a rászorulók között.

A gyerekek találkozhatnak Joulupukkival december 1-jén Budapesten, a MikulásGyár nyitó ceremóniáján és december 6-án ugyanezen a helyszínen, továbbá december 3-án Sárváron, december 4-én Bábolnán, december 6-án Szerencsen, és december 7-én Szombathelyen.

5 dolog, amit nem tudtál az igazi finn Mikulásról:

1.) Joulupukki nem Mikulást jelent

Joulupukki neve nem Mikulás jelent, hanem Karácsonyi Bakot. Ez egy régi északi szokásra vezethető vissza: a téli napforduló környékén baknak öltözött férfiak járták a házakat, ijesztgették a gyerekeket vagy éppen ajándékot adtak nekik. A bak mítosz Thorhoz, a mennydörgés istenéhez köthető, aki szekere elé pont ezeket a jószágokat fogta be. Erre emlékezve ma is népszerű a szalmabakok állítása.

Joulupukki,

Joulupukki a MikulásGyár karitatív akció megnyitóján a fővárosi Millenárison 2019. november 29-én – Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt

2.) Felesége a segítője

Az igazi finn Mikulásnak felesége, Joulumuori mindenben segíti munkáját. Mellette még számtalan manó vagyis joulutont tartózkodik Lappföldi otthonukban.

3.) Néha becézik

Finnországban olykor bakként, vagyis pukkiként szólítják.

4.) Van hobbija

A természetjárást és az utazást nagyon kedveli, régebben pedig sokat járt moziba is.

5.) Nem a közösségi média embere

Nem ő, hanem a segítői kezelik a közösségi oldalait, és nincs iPhone-ja, inkább arra biztat mindenkit, hogy ragadjon tollat és papírt, írja le a kívánságait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top