nlc.hu
Utazás

Kisgyerekes utazás tippek

5 tipp, ha először utazol kisgyerekkel

A kisgyerekes utazás sok család legnagyobb rémálma – de nem kell annak lennie, sőt! Mutatjuk, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet.

Amíg a kisgyerekekkel való utazással kapcsolatos tapasztalataid azokban az emlékekben merülnek ki, amikor egy-egy nyaralás során végig nézted, hogy küzdenek a hisztiző lurkókkal a szülei, addig persze, hogy tartasz a naptól, amikor te is úgy döntesz: ideje világot látni a kicsikkel. Nem árulunk zsákba macskát, nyilván stresszes egy ilyen nyaralás, pláne elsőre. De hoztunk néhány tippet, melyekkel talán egy picit megkönnyíthetjük az életed.

Tervezz előre

Ez különösen fontos, ha totyogóval utazol: ahogy a hétköznapokban, úgy a vakáción is minden eshetőségre fel kell készülni. Legyen kéznél minden szükséges dolog: pelenka, az univerzálisan szinte bármire használható törlőkendő, nasi és tartalék ruha. Érdemes elpakolni a bőröndbe egy-két olyan ételt, amit a gyereked tutira megeszik – arra az esetre, ha netán nem egyezne az ízlésével a helyi gasztronómia. Ez valamilyen mogyoróvaj vagy lekvár legyen, hiszen kenyér mindenhol van, így biztosíthatod az ismerős ízeket.

Tarts szünetet

Ha nemcsak egy vízipark vagy tengerpart az úti cél, hanem konkrét városnézés és kirándulás, akkor ne saját magadból indulj ki. Mert lehet, hogy te még úgyis képes vagy 25 ezer lépést megtenni, hogy amúgy ülőmunkát végzel és nincs időd edzeni (a turista énje mindenkinek kicsit aktívabb és fittebb, ez már csak így van), de a kicsiknek ez azért megterhelő és fárasztó tud lenni. Sokkal több szünetet iktass be, mint amire kezdetben gondolnál. Legyen lehetősége a gyermekednek a délutáni alvására. A napokat pedig úgy oszd fel, hogy a túrázás és a pihenés szépen váltsa egymást.

kisgyerekes utazás

Fotó: miniseries/Getty Images

Legyél rugalmas

A kisgyerekekkel való utazásban eleve elrendeltetett, hogy valami rosszul fog elsülni. Elhagytok egy játékot, a vártnál hamarabb elfárad a pici és babakocsi híján végig kell cipelni a városon, vagy csak szimplán nyűgösebb a szokásosnál. Alkalmazkodj a kialakult helyzetekhez, és próbálj meg nem ragaszkodni az előre kitervelt menetrendhez: sodródj az árral. Számíts a váratlanra, ezáltal a legjobbat hozhatod ki a vakációból.

Türelem, türelem, türelem

Nyilván nem kell bemutatnunk neked a gyerekeket, de azért emlékeztetünk rá: meglehetősen kiszámíthatatlanok tudnak lenni. Ezért muszáj néha nagy levegőt vennünk, elszámolni magunkban tízig és türelmet gyakorolni velük szemben. A közös utazás ráadásul ismeretlen terep mindannyiótok számára, ezért különösen fontos a türelmesség. Van, hogy kicsúszik az irányítás a kezedből, és vannak stresszes szituk. Ilyen pillanatokra érdemes olyan játékokat (például színezőt vagy könyvet) bekészíteni, amikkel csendben elfoglalhatja magát a gyermeked, amíg te picit, lelkiismeretfurdalás nélkül lenyugszol.

Élvezd!

Igen, a kisgyerekes utazásnak is megvannak a maga kihívásai, buktatói és stresszfaktorai – ahogy mindennek. És ahogy általában úgy a nyaralás végére ezek is elhalványodnak, és már csak a nevetéssel, felfedezéssel és örömmel teli közös élmények maradnak meg. Ezeket kell gyűjtened, ezek az emlékek lesznek az egész család számára igazán felejthetetlenek. Ehhez pedig fontos, hogy néha lassíts, legyél jelen a pillanatban és egyszerűen csak élvezd a kiruccanást.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top