Életmód

Bevált trükkök, hogy élmény legyen gyerekkel utazni

Gyerekkel utazni inkább kalandos, mint pihentető, de semmiképen sem kell hogy túlélőtúrává váljon. Gyakorlati tippek és trükkök következnek.

A nyaralás valaha maga volt a nyugalom és a kikapcsolódás, aztán megszülettek a gyerekek, és az egész átalakult túlélőtáborrá, aminek a végén ezerszer fáradtabban jövünk haza, mint mielőtt útnak indultunk volna. Persze mi, újdonsült szülők idővel belerázódunk a kihívásokkal teli családi vakációkba, de ahhoz előbb túl kell élni pár végigbömbölt repülőutat, orvosi vészhelyzetet, a turisták kavalkádjában szem elől tévesztett gyerek utáni fejvesztett rohangálást vagy épp a bőröndből kifelejtett kedvenc plüssfigura miatt álmatlan éjszakákat.

Lássuk be, nem éppen ezek az ideális nyaralás ismérvei, így mondhatnánk, hogy a legjobb, ha inkább a seggünkön maradunk, a jól megszokott otthoni környezetben. Na de azért mi sem akarunk lemondani a „kikapcsolódás” (muhaha) örömeiről a következő 10-20 évre, amíg a gyerek el nem húz az egyetemre, és persze szeretnénk megmutatni neki a világot, illetve minőségi családi időt tölteni együtt.

Ehhez viszont meg kell fejtenünk az örök rejtélyt, vagyis hogy hogyan lehet a gyerekkel való utazás öröm, és nem egy végeláthatatlan küzdelem. Mindent egy csapásra megoldó csodaszer ugyan nincs, viszont vannak gyakorló szülők által kipróbált trükkök, amik megkönnyítik és élvezetesebbé teszik az aprajával meg a nagyjával való vakációzást. Lássuk, ki mire esküszik.

utazás gyerekkel

Fotó: istock

Emeld az utazástervezést művészi szintre

A spontán utazásokat kisgyerekkel jó időre mellőznünk kell, helyettük életbe lép a „mindent pontosan előre megtervezni” szabály, mondja Rainer Jenss, a Családi Utazási Egyesület (Family Travel Association) elnöke. A szakértő abban látja a megoldást, ha a szülőknek kidolgozott terve van arra, hogyan fogják a gyerekeket lekötni az utazás során, ami az egész család üdülését megkönnyíti.

A csecsemőkkel a legkönnyebb nyaralni indulni, mert ők még „hordozhatók” – mondja Jenss.

Kétéves korig szinte bárhová magunkkal vihetjük őket, ha az utazás helyszínén kényelmes környezetet tudunk számukra teremteni, és tartani tudjuk a napi rutinjukat.

Fontos, hogy magunkkal vigyük a gyerek kedvenc játékait, cumisüvegét, takaróját, vagy ami épp komfortossá és otthonossá tudja tenni számára az idegen környezetet.

Időzónákat viszont ha tehetjük, ne ugráljunk át velük, mert még nem képesek szinkronizálni a cirkadián ritmusukat az új időzónával, így akár hetekig is eltarthat a teljes ráhangolódás, annyi időnk meg sajnos nincs.

Totyogósokkal a titok nyitja, hogy elegendő időt kell szánni az utazás során arra, hogy a gyerekek le tudják vezetni az energiáikat, és fel is tudjanak töltődni. Bár már érdeklődnek a környezetük iránt, a favorit még mindig a játék és a szabadon rohangálás, ezért mindenképp keressük a helyi játszótereket, a gyerekmedencés szálláshelyeket, a gyerekbarát éttermeket, hogy kitombolhassák magukat, és iktassunk be elegendő pihenőidőt is a napi programba.

Az iskolás korú gyerekek kedvét úgy lehet minél jobban meghozni a nyaraláshoz, ha hagyjuk, hogy ők válasszanak programokat – de persze mi kínáljuk fel a lehetőségeket, amik közül dönthetnek, például, hogy snorkelezni vagy épp vízibiciklizni menjen a család aznap.

A helyi gasztronómiai fogásokat se erőltessük rájuk, úgy válasszunk éttermet, hogy legyen legalább egy általuk is jól ismert fogás a menün. Ha akarják, megkóstolhatják a mi ételünket, így pár nap után már ráhangolódnak a helyi ízekre, és maguktól fogják követelni a rántott kalamárit.

A szakértő szerint a lázadó tiniket is úgy lehet megfogni, ha már egészen az utazás tervezésétől kezdve bevonjuk őket. Kérjük ki a véleményüket az úti céllal, a szállással vagy épp a fakultatív programokkal kapcsolatban, hogy azt érezzék, van beleszólásuk, és ne tiltakozzanak mindig minden ellen.

Kipróbált utazási trükkök

Gyerekkel már az is nagy kihívás, hogy eljussunk a nyaralás helyszínére, hiszen hosszú órákat kell utazni autóban, vonaton vagy épp repülőn. Eszter és Barbara remek tippeket adtak a témában.

Eszter, a hároméves Olga és az egyéves Iván anyukája azt mondja: „Én akkor vagyok nyugodt, hogyha csend van az autóban, így mi minden utazásra alvásidőben megyünk, legyen ez a délutáni vagy akár az esti alvás. Ha esti, akkor úgy intézzük, hogy pizsamában, a megszokott lefekvési időre kerüljenek a kocsiba, és indulhatunk is.

Érkezéskor kivesszük őket, és szinte ébredés nélkül alszanak tovább az új helyen. Ha mégis megébrednek, akkor is csak nagyon kis időre. Ja, és ha még cumizik a gyerek, az legyen láncra kötve, mert biztos, hogy olyan helyre fog beesni a kocsiban, amit az anyósülésről semmilyen tornával nem lehet elérni.

Olgával párszor utaztam vonaton, az azért két óra távolságban jól tud működni. Lehet mászkálni, enni, jobban nézelődni. Kicsi Duplót viszek játéknak, csak néhány építőelemet, ablakot, ajtót, két-három figurát, egy autót. Mindezt nem ömlesztve szállítom, hanem tömbbe építve, így látom, hogy mit hoztunk, és mit viszünk, nem marad ott semmi. Azt tapasztaltam, hogy ha ömlesztve van a játék, akkor tuti eltűnik valami a végére.”

„A business classon biztos szuperül alszik az egész család, de mezei jeggyel a kínok kínját éltük át a kétéves fiunkkal, mikor hazalátogattunk Magyarországra a jelenlegi otthonunkból, Ausztráliából – teszi hozzá Barbara, a négyéves Olivér mamája. – A 23 órás utazás a kényelmetlen ülésen mindenkit kikészített, persze őt is. Ráadásul fellázadt a biztonsági öv ellen is. 

A megváltást a következő utak során az hozta meg, amikor felvittük a fedélzetre a gyerek hivatalos tanúsítvánnyal ellátott autósülését, ami légitársaságtól függően három-négy éves korig engedélyezett. Mivel az ülést a gyerek saját magántulajdonaként tartotta számon, természetes volt számára, hogy becsatolva benne ül, és vígan elvan.”

utazás gyerekkel

fotó: Istock

Így válassz szállást

Egy jól megválasztott szálláshely meghatározhatja az egész nyaralás hangulatát, és lehetőséget adhat arra, hogy az egész család ki tudjon kapcsolódni.

„Mi csak olyan szállodát választunk, ahol vannak animátorok, gyerekprogramok és gyerekmedence is, mert a lányok imádják, és így nem csak velünk vannak egész nap, hanem játszhatnak a kortársaikkal is – meséli Orsi, a hétéves Szofi és a hároméves Lujzi édesanyja. – Ez leköti őket annyi időre, hogy mondjuk nyugodtan meg tudjunk ebédelni a szálloda éttermében, amíg ők nem messze tőlünk részt vesznek a gyerekprogramokon.”

Viktor, a kétéves Vani édesapja ezt azzal egészíti ki: „Mi lakást szoktunk foglalni, és mindig nagy gondot fordítunk arra, hogy az fel legyen szerelve mindennel, ami a kicsi számára szükséges. Cipruson például nagyon családcentrikusak, így ezekre rendkívül odafigyelnek a szállásadók. Mikor megérkeztünk a legutóbbi szálláshelyre, a gyerekágytól a pelenkázón és a babakádon át a játékokig minden a rendelkezésünkre állt, ami nagyban megkönnyítette a dolgunkat, kényelmessé tette az ott töltött időt, így mindenki sokkal nyugodtabb volt.”

Mi legyen a program?

A szó újra Eszteré. „Nálunk nyaralás alatt is ugyanaz a napi menetrend, mint itthon. Időben kicsi csúszkálást jobban elnézek magamnak és a gyerekeknek is, de igazából nem bírják tovább, tehát velük nem tudok várost nézni vagy programozni, csak »normál« időben, amikor egyébként is aktív program lenne otthon.

Ha a nyaralás során kirándulni indulunk valahova, ahol esetleg nagyon elcsúszhatunk időben a megszokottól, akkor eleve úgy készülök, hogy hazafelé az autóban már alvás van. De nemcsak úgy hagyom elaludni őket, hanem indulás előtt megvacsoráznak, és még a pizsamát is rájuk adom. Mi általában autós nyaralásokra megyünk, ezért ez könnyen kivitelezhető.

Mindenképp olyan programra hajlok, ami itthon nincs, és a szabadban van, hiszen bent lenni az itthoni lakásban is tudunk. Persze ilyenkor szeretjük felfedezni a helyi gasztronómiát is, és étteremben enni, ami nem egyszerű a gyerekekkel. Mindig olyan helyet választunk, ahol lehet kicsit szaladgálni, van esetleg gyereksarok vagy biztonságos kerthelyiség. Sima, utcára néző teraszra nem ülünk be, mert egyik gyerekünk sem bírja ki. Nem várom el, hogy végigüljék, amíg rendelünk, és kihozzák az ételt, ezalatt inkább az egyikünk játszik velük a gyereksarokban, vagy felfedezzük a kertet. Örülök, ha az evést nyugton kibírják.”

Jól jön a társaság

Nagy volt az összhang a megkérdezett szülők körében azzal kapcsolatban, hogy mikor a gyerekekkel indulnak nyaralni, bizony jól jön a társaság. A közös üdülés a nagyszülőkkel lehetővé tesz némi szabadidőt a szülők számára, így el tudnak költeni egy romantikus vacsorát kettesben, vagy épp elmehetnek egy fél napos városnézésre.

A más gyerekes családokkal való közös vakáció is sokuknak bevált, mert így meg lehet osztani a felügyeletet, és a gyerekek is jobban élvezik a szabadságot, hiszen a közös móka az otthoni barátokkal izgalmassá tesz minden utat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top