Amikor külföldre utazol, az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy elkerüld a rossz és túlárazott éttermeket, a kamuzást, az átveréseket – azaz a turistacsapdákat –, és legalább egy picit belekóstolj az autentikus, helyi ételekbe.
Nincs ez másképp Olaszországban sem, ezért két nő TikTok-videókban oszt meg praktikus információkat a külföldiekkel, hogy kellemesebb legyen az itáliai nyaralásuk, és ne fussanak bele a turistákra specializálódott alacsony színvonalú éttermekbe. Az egyik videóban egyikük a tipikus olaszországi turistacsapdákat mutatja be, bár a tanácsok egy része más országokban is működik.
- Óvakodj azoktól az éttermektől, amelyek nagy, színes fotókon mutatják az ételeket.
- Kerüld azokat a vendéglátóhelyeket, ahová egy utcán álló ember próbálja behívni-beterelni a vendégeket.
- Ne válassz olyan éttermet, ahol tucatnyi nyelvre lefordították az étlapot, és még kis országzászlók is vannak rajta.
- Rossz előjel az is, ha nagyon hosszú az étlap.
- A nagyobb terek és főbb látványosságok közelében lévő vendéglátóhelyek az esetek túlnyomó többségében nem a kivételes színvonalukról híresek. Drágák, és tele vannak turistákkal.
- Ne válassz olyan éttermet, ahol óriási felirat hirdeti, hogy ott valódi, igazi, hamisítatlan olasz ételeket kínálnak.
A helyszínen árulkodó jelek mellett az mindig segít, ha minél többet megtudsz az adott országról, városról, a kultúráról és az ételekről. Olyan például nem létezik, hogy olasz gasztronómia, tájegységekre jellemző ételek vannak.
- Jobban teszed, ha kicsit utánanézel, hogy abban a régióban, ahová utazol, mit érdemes enni. Ne kérj firenzei steaket (Bistecca alla Fiorentina) Velencében, ne rendelj risotto alla milanesét Szicíliában és így tovább.
- Lépj olajra, ha fettuccine Alfredo van az étlapon, mert az igazából nem is olasz étel.
- Az olaszok későn vacsoráznak, így gyanús lehet, ha egy étterem este 7:30 előtt vacsorát szolgál fel. Ha pedig délután négykor simán tudsz rendelni egy adag tésztát, az valószínűleg egy turistacsapda.
A tippeket soroló nő a videóban elárul még egy apró dolgot, ami segíthet az étteremválasztásban: azt mondja, egy igazi olasz séf pontosan tudja, hogy mennyi só és bors kell az ételekbe, így ha az asztalon só- és borsszórót látunk, az nem jó jel.
Ha Olaszországba, különösen Rómába utazol, érdemes megnézni a @localaromas TikTok-oldalát, rengeteg hasznos videójuk van.