nlc.hu
Utazás
Budapest a legrosszabb repterek között késések tekintetében

A budapesti reptér a legrosszabbak között

Ha késésekről van szó, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egy felmérés szerint sajnos igencsak megbízható: itt nagy eséllyel nem indul időben a járatod.

Tudtad, hogy múlt évben 2022-höz képest 10 százalékkal megnövekedett világszerte a repülőgépek késéseinek száma? A pandémia után szépen lassan az emberek utazókedve kezdett visszatérni, így 2023-ban már a covid előtti légiforgalom 92 százalékát is megközelítettük. Azonban az üzemanyagárak azóta nőttek, geopolitikai konfliktusok alakultak ki és sztrájkok is egyre gyakrabban fordulnak elő. Így talán nem is olyan csoda, hogy ennyi a késés, nem igaz?

Ha utaztál akár tavaly, akár mostanában, te is érzékelhetted, hogy mennyire sokan vannak a reptereken. Ez pedig zsúfolt légiutakhoz és megnövekedett késésekhez vezet. Egy újonnan készült felmérés szerint ezt néhány reptér jobban megszenvedi, mint mások. És így, ha az előbbi kategóriához tartozó terminálokról indul a járatod, akkor nagy valószínűséggel számolhatsz azzal, hogy késni fog a géped.

Budapest reptér

Fotó: urbazon/Getty Images

A késések tekintetében a top 15 legrosszabb reptér között pedig a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is helyet kapott. Bármennyire is szörnyűnek érzed az itthoni helyzetet, azért a felmérés szerint a többi európai országhoz képest ez még nem olyan vészes. A magyar reptér ugyanis nem került be a 10 legrosszabb közé.

És mely városok előztek meg minket? Nos, meglepő, de az első helyen a Frankfurti Repülőtér áll. A sztereotípiák a német pontosságról ezúttal nem jöttek be: nemzetközi csomópontként ez a reptér teljesít a legrosszabbul. A járatainak csupán 39,27 százaléka indult el időben. De a müncheniek sem teljesítenek jobban: ők a 7. helyen állnak, csupán 48,09 százalékos pontossággal. Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia és Olaszország is helyet kapott a listán.

Ehhez képest a több, mint 44 ezer itthonról induló járatnak kevesebb, mint a fele nem indult időben. Összesen az induló gépek 45,84 százalékát törölték, vagy késett. Tőlünk jobban már csak a Zürichi Repülőtér teljesített, azonban nem sokkal: a járatok 44,78 százaléka késett vagy törölték.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top