nlc.hu
Utazás

Ferihegy az ötödik legkésősebb európai reptér

Ferihegy az ötödik legrosszabbul teljesítő repülőtér Európában – frissítve

A július elseje és tizedike között fogadott járatok hatvanöt (!) százaléka késett.

A media.hopper összeállítást közölt arról, melyik európai reptereken számíthatunk arra, hogy a legtöbbet fog késni a gépünk. A legtöbb késést produkáló repülőterek top 10-es listáján a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az előkelő ötödik helyezést csípte meg – írja a hvg.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér irányítótornya (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Az eredmény úgy jött össze, hogy a vizsgált időszakban (július 1–10.) a fogadott járatok 65 százaléka késett, és a járatok 2,1 százalékát törölték. Az adatokat az OAG adatbázisból merítették. Európa legkésősebb reptere jelenleg a brüsszeli Zaventem, de a frankfurti reptér valamint a londoni Luton is megelőzi Ferihegyet a sorban. A légitársaságok és a földi kiszolgálószemélyzet is komoly létszámhiánnyal küzdenek, miután a pandémia során sok embert elbocsátottak, és egy részüket máig sem sikerült pótolni. A létszámhiány miatt kialakuló káosz az olyan kisebb repülőtereket, mint a miénk, egyelőre kevésbé érinti, de a nagy reptereken kialakuló problémák itt is éreztetik hatásukat, például ha egy másik repülőtérrel késve indulhat el a gép, az Budapesten is késve fog leszállni.

A Budapest Airport illetékese ezt reagálta a megjelent hírre: 

Júniusban a járatok 68%-a időben, vagy legfeljebb 30 perc késéssel indult; az induló járatoknál tapasztalt késések időtartama átlagosan 30 perc volt. A járatkésések 98%-ának hátterében a Budapest Airport hatáskörén túlmutató okok álltak (pl. forgalomirányításhoz vagy légitársasághoz köthető okok, érkező járatok késése). Általánosságban elmondható, hogy júniusban heti szinten 10-15 induló járat légitársasági üzemelési okból történő törlésére került sor. A járattörlések okairól a Budapest Airport nem rendelkezik pontos információval, azok a légitársaságok hatáskörébe tartoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top