Védd magad – Baráti védelem

Gyerekszáj: mit jelent a barátság?

A barátság fogalma már az óvodáskorban körvonalazódni látszik, sőt, talán ez az a kor, amikor a legőszintébben jellemezzük a baráti kötelékek fontosságát. Összeszedtünk néhány szívet melengető gyermekidézetet arról, mit is jelent a barátság.

Zoli, 9 éves
„Az örök barátság olyan, mint nagyinak nagyapa. Mellette van, ha megműtik, és már nem olyan csinos, mint máskor. Sőt, ágyba is viszi neki a reggelit, ha nagyon rosszul van.”

Anna, 5 éves
„Nekem Aliz, a testvérem a legjobb barátom, csak én nem vagyok neki a legjobb barátja. Szeretnék többet babázni vele, de szerinte túl kicsi és buta vagyok, és azt sem szereti, ha a szobájába megyek. Nagyon szép csatjai és hajpántjai vannak, én azért mindig bemegyek felpróbálni őket, ha ő még úszásórán van. Nagyon jó egyedül is játszani a szobájában.”

Oli, 6 éves
„Nekem a nagymamám az egyik legjobb barátom, de nagyon idegesít, hogy sokszor megmondja, mit csinálhatok. Amikor óvodába megyünk, reggel mindig elmondja, hogy miket szabad csinálni, és miket nem, de ez nekem nem érdekes. Egyszer nagyon mérges lettem, és megmondtam, hogy ha máskor is így viselkedik, akkor nem viszem többet óvodába… De csak kinevetett.”

Zita, 4
„Az én barátom Rebeka, mindig megeszi a banánt helyettem, ha az van az oviban.”

Kitti, 9
„Nekem Sári olyan volt már az oviban is, mint a testvérem. Első osztályban egy padban is ültünk, és csak naponta egyszer veszekedtünk. Az apukája Amerikában kapott munkát, és a testvéreivel elköltöztek. Megígérte, hogy karácsonykor hazajönnek, és hogy mindig a legjobb barátom marad. Anya segít nekem levelet írni hetente a laptopjáról, mintha napló lenne, mindent pontosan leírok neki, hogy úgy érezze, kicsit még egy osztályba járunk azért… Kétszer már Skype-on is beszéltünk, de csak szomorú lettem tőle.”

Mimi, 8 éves
„Anya szerint sok jó barátom lehet, apa szerint csak egy igazi. Nekem néptáncról van a legjobb barátom, az iskolában viszont néha nem jó a lányokkal, mert sokat veszekednek, és én nem szeretem a vitákat.”

Adorján, 7
„Robi a barátom, pont olyan, mint én, csak több foci- és autókártyája van, mint nekem, de nem irigy, és sokszor cserél velem. Ő sem szeret lányokkal játszani.”

Emma, 11
„Az én legjobb barátom legjobb tulajdonsága, hogy őszinte. Tavaly új voltam az osztályban, és Kinga odajött szólni, hogy felcsúszott a szoknyám, a többiek pedig csak kinevettek. Kingának nagyon nagy szíve van. A többiek szerint néha unalmas, mert olvasni is szeret, de szerintem sokkal őszintébb és okosabb mindenkinél. Néha a szüleim megengedik, hogy nálunk aludjon, és mi addig beszélgetünk, hogy másnap alig bírunk felkelni. Remélem, örökké a legjobb barátom marad!”

Dani, 6 éves
„Anya szerint lánybarátom is lehet, de szerintem az igazi barát csak fiú lehet. Nekem a testvérem, Misi is a barátom, de van az oviban egy másik Dani is a csoportban, csak kicsit rossz meg erős. Sosem enged a gyorsan gurulós autóval játszani, de azért ő is a legjobb barátom.”

Ili, 5 éves
„Nekem az oviban Lola volt a legjobb barátom, ugyanazokkal a játékokkal szerettünk játszani, és saját titkaink is voltak. De már nem barátkozik velem, csak Eszterrel, aki új. Most Miri kutya a legjobb barátom.”

Iván, 6 éves
„A legjobb barátság olyan, mint apa és Marci bácsi. Ő sokat alszik nálunk, sokat söröznek apával, ha Marci bácsi épp válik, és együtt fáj a fejük is. Ilyenkor csendben kell lenni, de mindig nagyon viccesek, ha együtt vannak. Egyszer én is olyan barátot akarok, ha nagy leszek, mint ő.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top