Védd magad – Egészségvédelem

Melyik probiotikum jobb neked?

A probiotikumok hatékonyságát nem az szabja meg elsősorban, hogy hány különböző baktériumtörzs van bennük, hanem az, hogy milyen fajták ezek a törzsek. Éppen ezért lehet, hogy az egy-két fajból álló készítménytől hamarabb gyógyulsz meg, mint egy színes összetételű probiotikumtól.

A szervezetünkben baktériumok és más mikroorganizmusok rendkívül színes „lakóközössége” él olyan nagy számban, hogy azt szinte fel sem fogható: csak a bélrendszerben 100 billiónál is több van belőlük, ami a saját testünk sejtjeinek többszörösét teszi ki. Ezek a baktériumok (hasznosak és ártalmasak vegyesen) alkotják a bélflórát, és nem csupán az emésztést segítik, hanem egyúttal az immunrendszerünk alapját is képezik – éppen ezért ha ez például egy antibiotikumkúra miatt megsérül, és a jótékony baktériumok kárára elszaporodnak a károsak, akkor fogékonyabbakká válunk a különféle betegségekre, és olyan kellemetlen tünetek lépnek fel, mint például  a hasmenés, puffadás, hányinger vagy hasfájás. Ezeket a tüneteket ma már hatékonyan kezelhetjük probiotikumokkal, vagyis különféle baktériumtörzseket tartalmazó készítményekkel. Mivel a probiotikumokban sokféle baktériumtörzset felhasználhatnak, ezért néha nehéz eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb a problémánkra.

A probiotikum kiválasztását is érdemes alaposan megfontolni

Egy vagy több törzs a jobb?

A probiotikus készítmények elég sokfélék lehetnek: némelyikben csak egy-két baktériumtörzs található, míg másokban akár 8-10 különböző is él. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, amikor a vásárláskor a címkén vizsgáljuk az összetevőket, hogy annál jobb egy készítmény, minél változatosabb baktériumállományt tud felmutatni.  Ez nem feltétlenül igaz, hiszen sokszor éppen azokkal a készítményekkel lehet jó eredményt elérni, amelyek csak egy vagy két törzset tartalmaznak. A készítmények hatékonysága ugyanis attól függ, hogy a benne található baktériumtörzs milyen tulajdonságokkal rendelkeznek: például kibírja-e a gyomor savas környezetét, és életben marad-e a addig, amíg elér a tápcsatorna alsó részébe, a vastagbélbe, ahol végül a hatását ki kell majd fejtenie? Egyes baktériumtörzsek (például a Bacillus clausii) kifejezetten ellenállóak ezekkel a hatásokkal szemben, míg mások ugyan nagyon jó szolgálatot tehetnének a vastagbélben, de sosem jutnak el oda, mert már a gyomorban elpusztulnak.

Minél magasabb a csíraszám, annál jobb!

A baktériumállomány sokszínűsége tehát nem garancia a hatékonyságra, az viszont elmondható, hogy minél több darab van egy baktériumból a probiotikus készítményben (vagyis minél magasabb az úgynevezett csíraszáma), annál jobb eredménnyel segíti a bélflóra egyensúlyának helyreállítását. A csíraszám azért ilyen meghatározó, mert ha ez egy bizonyos határ alatt van, akkor hiába jó az probiotikum összetétele, a hasznos baktériumok a gyomorsav hatására mind el fognak pusztulni, és nem jutnak el a vastagbélig, hogy ott kifejtsék jótékony hatásukat – vagyis eredménytelen marad a probiotikumos kezelés.  

Más probiotikum jó a gyerekeknek és a felnőtteknek

A probiotikumban található hasznos élő baktériumok számának tehát van egy alsó határa, ami alatt gyakorlatilag nem érdemes beszedni a készítményt, viszont felső limitje nincsen, ugyanis a valós szükségletén felül bevitt baktériumokat a szervezet kiüríti magából, így a probiotikumot gyakorlatilag lehetetlen túladagolni. Mindez persze nem jelenti azt sem, hogy számolatlanul kell szedni: az ideális napi beviteli felnőttek esetében 4-6 és 10 milliárd darab közötti élő baktériumot tesz ki, amit napi több dózisban kell szétosztani.  A gyerekek esetében ez a szám eltérő lehet attól függően, hogy épp melyik életszakaszban járnak, ugyanis az ő bélflórájuk még jelentősen különbözik a felnőttekétől (a csecsemőknél például a jótékony és káros baktériumok arány a bélrendszerben 95/5, míg ugyan ez felnőtteknél már 85/15 százalék körül alakul). Emellett nem csak a mennyiségük, de a változatosságuk is más a baktériumtörzseknek a gyermekeknél és felnőtteknél, mivel a felnőttekben sokkal többféle faj él. Éppen ezért a gyermekek esetében a probiotikum javasolt mennyiségről és összetételről érdemes kikérni a kezelőorvos vagy a gyógyszerész tanácsát. A kisebbeknél egyébként nem csak a mennyiségre érdemes odafigyelni, hanem a probiotikus készítmény kiszerelésére is: egyes termékek ugyanis kifejezetten gyermekbarát szuszpenzió formájában is elérhetők, és mivel szagtalanok, színtelen és ízük sincsen, ezért a gyerekek könnyedén be tudják venni – sőt akár azok a felnőttek is, akiknek egyébként nehézséget okoz a kapszulák vagy drazsé formájú gyógyszerek beszedése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top