Adalékanyag nélküli, több színben játszó csokoládét fejlesztettek ki svájci kutatók. A Zürichi Műszaki Egyetem és az Északnyugat-Svájci Szakfőiskola tudósai szabadalmaztatták a különlegességet.
A szivárványszínek megjelenését egy nyomott minta idézi elő, ami úgy töri meg a fényt, hogy láthatóvá váljanak bizonyos színek. A hatás a kaméleon színváltó képességéhez hasonló. A kutatók elmondták, hogy az ötletet a csokoládé iránti közös szenvedélyük inspirálta. Az első kísérleteket az irodai konyhában végezték péntekenként, munka után.
Hármójuk szaktudását adták össze: Patrick Rühs élelmiszermérnök az élelmiszerek anyagtulajdonságait vizsgálja, Etienne Jeoffroy szakterülete az összetett anyagok vizsgálata, Henning Galinski fizikus pedig az optikai anyagokat kutatja. Első ötleteiket, az arany- és titánrétegezést elvetették, mert túl bonyolult volt.
A tudósok tárgyalásokat folytatnak nagy csokoládégyárakkal, és saját céget akarnak alapítani a termékre (hacsak el nem tűnik a kakaóbab a Földről).
(MTI)