Nem sújtja forgalomkiesés a budapesti olasz boltokat és éttermeket az Olaszországban rohamosan terjedő koronavírus miatt. Ezek a vállalkozások tehát nem jártak úgy, mint korábban az ázsiai vendéglátóhelyek, és diszkontok, ahol a járvány kínai megjelenésének hatására drasztikusan csökkent a vendégek és vásárlók száma. Január végén több vietnáminak kellett kiírnia az üzletére, hogy nem kínai, ettől remélve, hogy a vásárlók újra betérnek hozzájuk.
Kihívást okoz az alapanyag-beszerzés
„Szerencsére jelentős kiesést még nem tapasztaltunk a forgalmunkban” – mondja az nlc.-nek Hegyi Gábor, a II. kerületi Porcellino Grasso étterem üzletvezetője. Hasonlóan megnyugtató választ adott a forgalmukat firtató kérdésünkre az olasz ételeket kínáló Vapiano üzemeltetési igazgatója, Mészáros Máté Zsolt: „Magyarországon nincs járvány, a forgalmunkban nem tapasztalható változás” – jegyzi meg Mészáros, aki hozzátette, hogy ők az alapanyagok beszerzésénél sem tapasztalnak problémát, igaz, hazai és német beszállítóktól szerzik be őket. A Porcellino Grasso viszont kifejezetten érintett a kérdésben, mivel alapanyagaik 85%-a Olaszországból érkezik.
A nyersanyagok beszerzése már nagy kihívás, amihez hozzájárul a pánikszerű felvásárlás is, amit most minden olasz étterem végez.
– jegyzi meg Hegyi Gábor. Az étterem folyamatosan tájékozódik a beszállítóinál, akik rendkívüli biztonsági intézkedésekről számoltak be nekik. „A sofőröket nem engedik kiszállni a teherautókból, vegyvédelmi ruhában pakolják be a raktérbe az árut. Így lassabb a termékek behozatala. Már olyan hírt is kaptunk, hogy nem engedtek be áruért teherautót. Tehát nyugtalanító a nyersanyagok utánpótlása” – magyarázza az üzletvezető.
A vásárlók tájékozódnak
Az éttermekkel ellentétben az olasz boltokban nem panaszkodnak hiányra. „Egyelőre nem tapasztalunk semmilyen fennakadást. Aggodalomra nincs okunk, mert mi nem járunk áruért Olaszországba, mindent szállítmányozó céggel utaztatunk” – meséli Giuseppe Scaricamazza, a Buono olívaolaj- és tésztaszaküzlet tulajdonosa. Giuseppe hozzátette, hogy az éttermekhez hasonlóan náluk sem volt visszaesés a koronavírus olaszországi megjelenése óta. Az a tapasztalata, hogy a vevők többsége tudatos, és tájékozódik a témában. „Senki nem került el minket, egy vevőnk érdeklődött, a szállítás módjáról – utalva a vírusra –, de már a vásárlás után, tehát őt sem aggasztotta különösebben a helyzet” – mondja a bolttulajdonos, aki szerint semmi okuk az embereknek a pánikra az olasz termékekkel kapcsolatban.
„Azt gondolom az intézkedések tükrében, hogy a Magyarországra bejutó termékektől egyáltalán nem kell félnünk” – jegyzi meg Hegyi Gábor is. Egészségügyi szakértők szerint sincs ok aggodalomra amiatt, hogy a koronavírus a csomagküldeményekkel terjedne. Néhány héttel ezelőtt Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos is azt mondta az ATV-n, hogy eléggé valószínűtlen, hogy a vírus a külföldről rendelt áruval terjedni tud, mivel emberi gazdatest nélkül gyakorlatilag életképtelen.