A ribizli jótékonyan hat az egészségre, hiszen C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, ám emellett nagyon ízletes és rendkívül finom lekvár is főzhető belőle. Segítünk, hogy hogyan készítsd el.
Ízletes ribizlilekvár
A befőzéshez folyóvíz alatt moss át két és fél kilogramm ribizlit, majd kézzel vagy villa segítségével távolítsd el a szemeket a szárakról. Az előkészített gyümölcsöt tedd tűzálló edénybe, és lassú tűzön hevítve a forrástól számítva 20 percig főzd. Adj hozzá 40 dekagramm befőzőcukrot, és főzd még további 10 percen át a ribizlit, majd burgonyanyomóval óvatosan préseld át. Ha szereted a darabos lekvárt, ez utóbbit el is hagyhatod.
Alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltsd az elkészült forró lekvárt, majd jól zárd le, fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Dunsztolhatod, de ez nem kötelező. Az ízletes ribizlilekvár kenyérre kenve, süteményekbe, palacsintába töltve is nagyon finom. A felbontott üveget hűtőszekrényben tárold.
További cikkek lekvár, befőzés témában az NLC-n:
- Így készül a díjnyertes eperlekvár
- Lekvár és kompót: tegyük el, ami jó
- Receptek befőzéshez: zárd üvegbe a nyarat
- Tuti tippek befőzéshez és három egyszerű recept
Fotók: Pinterest