nlc.hu
Szabadidő
Nézegessünk remekműveket a karanténban! Virtuális múzeumtúrák az interneten

Nézegessünk remekműveket a karanténban! Virtuális múzeumtúrák az interneten

Néhány nyilvánvaló és néhány nem annyira nyilvánvaló választás.

Louvre, Párizs: Az egyiptomi részleget, a középkori Louvre-t bemutató kiállítást és a felülmúlhatatlanul fantasztikus Apolló-galériát lehet bebarangolni (többé-kevésbé) a kontinens leglátogatottabb múzeumában.

Musée d’Orsay, Párizs:  Manet, Monet, Renoir, Degas, Cézanne; ha túl akarjuk adagolni magunkat impresszionizmussal (és miért is ne akarnánk), mint tette azt annak idején Louise Leroy, a Le Charivari sziporkázó kritikusa, kattintsunk bátran a Musée d’Orsay oldalára.

Uffizi Képtár, Firenze: Karantén idején is tegyünk úgy, mint egy született Medici, és gyönyörködjünk reneszánsz remekművekben; hol máshol, mint a firenzei Uffiziben, ahol hegyekben állnak a Caravaggiók, Michelangelók, Leonardók, Raffaellók, Botticellik és a világegyetem egyéb csodái.

Botticelli: Vénusz születése (forrás: Wikipedia)

Botticelli: Vénusz születése (forrás: Wikipedia)

Vatikán: Kizárólag akkor kattintsunk, ha kíváncsiak vagyunk az emberiség egyetemes kultúrkincsének úgy nagyjából 67 százalékára. Ahogy a Vatican News írja: a hét virtuális túra elkalauzol bennünket a Sixtus-kápolnába, a Pio Clementino múzeumi részlegbe, ami a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, a Chiaramonti Múzeumba, az Új szárnyba, Raffaello stanzáiba, a Niccolina kápolnába (V. Miklós kápolna) és a Chiaroscuri terembe. 

Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Róma: Rengeteg festmény és szobor a 19. és a 20. századból, a békebeli, romantikus tájképektől a teljesen őrült futurista művekig – nem csak Olaszországból, de azért főleg onnan.

Vittorio Corcos: Álmok (forrás: Wikipedia)

Vittorio Corcos: Álmok (forrás: Wikipedia)

Modern Művészeti Múzeum (MOMA), New York: A hely, ahol jól megfér egymás mellett a kosárlabdákból készített installáció és a posztimpresszionista tájkép – akárcsak a mi szívünkben.

Metropolitan Művészeti Múzeum, New York: A Met a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező intézménye, csak belegondolni is szédítő, hogy mi minden van itt az Elsa Schiaparelli-ruhakreációktól a Dürer-metszetekig, úgyhogy inkább mindenki nézze meg maga.

Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York: A New York-i Guggenheimben bizonyára számtalanszor elhangzott már az a kérdés, hogy „Ez vajon egy méregdrága kiállítási tárgy, vagy csak a takarítónő felejtette itt véletlenül?”, ám ettől függetlenül (vagy épp ezért!) nagy-nagy szeretettel ajánljuk!

J. Paul Getty Museum, Los Angeles: Jean Paul Getty valóságos reneszánsz pápa volt az amerikai olajmilliomosok között, az általa alapított (és természetesen róla elnevezett) múzeum pedig inkább csak lenyűgöző léptékeiben idézi az Egyesült Államokat; az itt felhalmozott festmények, rajzok, szobrok, dísztárgyak és egyebek már maximálisan és tagadhatatlanul európaiak.  

Van Gogh: Csillagos éj (forrás: Wikipedia)

Van Gogh: Csillagos éj (forrás: Wikipedia)

Dalí Múzeum, Figueres, Spanyolország: A szürrealista mozgalom renitens posztersztárjával már mi is rengeteget foglalkoztunk, de hát sosem elég.

Frida Kahlo Múzeum, Mexikóváros: Frida Kahlót is nagyon szeretjük, úgyhogy miért is ne járnánk be a híres La Casa Azult, azaz a Kék Házat.

Ermitázs, Szentpétervár: Igen, ez az ötórás (!), vágás nélküli (?!) múzeumbejárás valójában egy szégyentelen i-Phone 11-reklám, de sajnos ennek tudatában is lélegzetelállító.  

Tate Britain, London: Csak John Everett Millais Oféliája és John William Waterhouse Lady of Shalottja miatt is bőven megérné fenntartani ezt a remek intézményt. Ne higgyünk Thackeray-nek, amikor azt írja, hogy az angol festők gyengébbek a franciáknál!

British Múzeum, London: Naná, hogy a brit gyarmatbirodalom gigászi mauzóleumában is alaposan elmerülhetünk, mondjuk az nem teljesen világos, hogy az egész miért néz ki úgy, mint a Guitar Hero. 

Rijksmuseum, Amszterdam: Holland aranykor, Vermeer, Rembrandt  és még egy szakajtónyi festő, akinek a nevében szerepel az, hogy van; aligha kell ennél több!

John William Waterhouse: Lady of Shalott (forrás: Wikipedia)

John William Waterhouse: Lady of Shalott (forrás: Wikipedia)

Pitt Rivers Múzeum, Oxford: Zsugorított emberfejek, totemoszlopok, antik cserepek, istenszobrok és még egymillió egzotikus csetresz a világ minden tájáról.

Bizánci és Keresztény Múzeum, Athén: Minden, amit az oszlopfőkről és az ikonokról tudni akartál, de nem merted megkérdezni.

Museu de Arte de São Paulo: Ha valakinek – hozzám hasonlóan – az égadta világon semmi fogalma nincsen Brazília leghíresebb művészeti múzeumáról, annak itt a remek alkalom bepótolni a hiányosságokat – és még angol nyelvű tárlatvezetés is jár hozzá. Én pl. csak párat kattintottam, és máris szembejött ez a tikkasztóan szép indianista romantikus fantázia.

Victor Meirelles: Moema (forrás: Wikipedia)

Victor Meirelles: Moema (forrás: Wikipedia)

American Battlefield Trust: Az amerikai függetlenségi háború és a polgárháború nagy csatamezői Blacktocktól Gettysburgig, 360 fokban, hát ki ne akarná ezeket megtekinteni?!

Florence as it Was: A 15. századi Firenze 3D-ben.

Palace Museum: Virtuális panorámatúra a pekingi Tiltott Városban, zsongító new age-hangkulisszával és roppant informatív kínai nyelvű feliratokkal kísérve. Talán ez az egyik legmegnyugtatóbb tartalom most az interneten.

Még egy csomó virtuális múzeum itt és itt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top