Még azok is egyetértenek, hogy a szilvás gombóc elképzelhetetlen fahéj nélkül, akik alapból nem kedvelik ezt az intenzív ízű fűszert. Miért ne kerülhetne fahéj a szilvalekvárba is, amikor az szinte minden szilvás sütemény kötelező hozzávalója? A siker titka a mennyiségben rejlik. A fahéj intenzív íze miatt a kevés mindig több. Megmutatjuk, hogyan készíthetsz lekvárt egyszerűen és gyorsan.
A fahéjas szilvalekvár hozzávalói
- 2,5 kg magozott szilva
- 50 dkg befőzőcukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 citrom kifacsart leve
A fahéjas szilvalekvár elkészítése
A gyümölcsöt mosd meg, vágd félbe, magozd ki. A félbevágott darabokat még egyszer felezd meg.
Tedd főzőedénybe a szilvát és lassú tűzön kezdd el hevíteni. Öntsd rá a citromlevelet és továbbra is lassú tűzön, időnként megkevergetve a lekvárt, a forrástól számított 25 percig főzd. Ekkor keverd hozzá a cukrot, és főzd még a lekvárt 5 percig, majd a fahéjat is szórd bele, alaposan keverd össze.
Az előzőleg alaposan elmosott és lecsepegtetett üvegekbe töltsd a forró lekvárt. Zárd le a kupakokat, majd fordítsd fejre az üvegeket legalább 5 percig.
Ha teljesen kihűlt a fahéjas szilvalekvár, máris felbonthatod és megkóstolhatod.
További cikkek lekvár és befőzés témában az NLCafén:
- Befőzés: így készül az egreslekvár
- Befőzés: készíts rebarbarás cseresznyelekvárt
- Így készítheted el a legfinomabb sárgabaracklekvárt
- Befőzés: egyszerű házi ribizliszörp
Fotók: Pinterest