Soha nem voltam igazi császármorzsa-rajongó, mert minden vaj, tej, tojás mennyiség ellenére a gríz nekem túl száraz maradt. De a karantén elején vettem egy csomag grízt, és elkezdtem kísérletezni. Aztán Olga kolléganőm felhívta a figyelmemet, hogy a darás verzió helyett essek neki a hagyományos Kaiserschmarrnnak. És szerelmes lettem.
Nagyon meghatározom, hogy mikor mennyi lisztet eszem. Ha erre kerül a sor, akkor többnyire palacsinta vagy piskóta készül. A piskótát nem is annyira enni szeretem, mint sütni. Van abban valami szépség, hogy nem törik össze a fehérje, amikor hozzákeverjük a többi masszához, vagy nézni, ahogyan emelkedik a szépséges tésztánk. Nos, az eredeti Kaiserschmarrn ötvözi a palacsintát és a piskótát, és nem is brutálisan édes.
Nem hiszem, hogy van ember, aki nem tudná, de a Kaiserschmarrn valóban Ferenc József császár után kapta a nevét. Hogy Sisi udvari szakácsának, vagy ténylegesen a hobbiszakács uralkodó találmánya volt az édesség, az máig talány. Akárhogyan is, bár itthon, Magyarországon a búzadarával készült verziót szokták császármorzsának vagy daramorzsának hívni, az eredeti Kaiserschmarrnba nem kell gríz, cserébe olyan pufitésztát kapunk, mint az álom.
Kaiserschmarrn
Hozzávalók 2 főre:
- 130 gramm liszt
- 3 dl tej
- 50 gramm cukor
- 3 db tojás
- 20 gramm vaj
- só
- mazsola
- Kettéválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját kikeverjük a cukorral.
- Beleszitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a tejet majd továbbkeverjük. A végén hozzáforgatjuk a mazsolát, és egy csipet sót.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan hozzákeverjük a másik masszához. Ekkor már ne használjunk robotgépet, elég egy szilikonlapáttal, vagy egy fakanállal dolgozni.
- A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, majd beleöntjük a tésztát, ami picit sűrűbb a palacsintatésztánál, leginkább a piskótara hasonlít. Közepes lángon kell sütni, és ha jól dolgoztunk, akkor a szép, puha, szivacsos, magas tésztát kapunk. Át is lehet fordítani, ha az alja megsült, vagy egy kanál segítségével a serpenyőben kisebb falatokra lehet tépni, és aranybarnára sütni.
- Fahéjas szilvakompót, vagy házi lekvár illik mellé.
Igen, sok receptben még nyakon öntik porcukorral, de ha nem akarunk fájóan édes verziót, akkor ezt bátran elhagyhatjuk! Én kipróbáltam úgy is, hogy a 130 gramm lisztből 100 gramm fehér lisztet, 30 gramm réteslisztet használtam. Akkor nem annyira extrán puha, viszont ropogósabb tésztát kaptam. Bármelyik bevethető!