A dürüm török eredetű étel, de ha véletlen semmit sem mond ez a kifejezés, akkor gondoljunk gyorsan a gyros-ra vagy a döner kebabra, és nagyjából meg is érkeztünk. A különbség csak annyi, hogy a dürümöt nem pitában adják, hanem tortilla lapba tekerik, ami nekünk nagyon jó, mert azt ma már minden nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni, így otthon is könnyedén el tudjuk készíteni a tekercset.
A görög gyros és a török döner kifejezés egyébként arra a forgó nyársra utal, amire a húst ráhúzzák és megsütik, a kebab meg maga a fűszerezett hús. A dürümnél viszont, ahogy a neve is mutatja, egyáltalán nincsenek ilyen elvárások, hogy forgó nyárson süljön a hús, ezért a legkézenfekvőbb módszert fogjuk választani: a serpenyőt.
Csirkemell, fűszerek, zöldség
Ami eredetileg szóba jöhet alapanyagként a török eredetű ételeknél, az a borjú és a csirkehús, ritkábban a bárány vagy a birka, sertés viszont semmiképp, mert az nem halal, vagyis vallási okból kizárt. Ez persze megint csak egy apró, elméleti kitérő volt, mert természetesen nem fogunk sem borjúval, sem birkával pepecselni, mivel pont az a cél, hogy a lehető legegyszerűbben készítsünk finom ételt, és már nyúlunk is a csirkemellfilé után.
Mint oly sok ételnek, a dürümnek is a fűszerezésben rejlik a lényege.
Nem kell izgulni, az a 150 év török hódoltság megtette a hatását: az összes szükséges fűszert ismerjük és használjuk, sőt, minden bizonnyal neked is ott vannak a polcon. Kelleni fog a szokásos só-bors mellett hagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, borsikafű, ami más néven csombor, kakukkfű, őrölt kömény és oregánó. Ha valamelyik éppen nincs otthon, ne aggódj, valójában a fokhagymás joghurt szósz úgyis mindent visz.
A dolgunk tehát nagyjából annyi, hogy az apróra vágott csirkemellet befűszerezzük, serpenyőben kisüssük, míg el nem párolog a leve, keverjünk egy joghurtos mártást, majd feldarabolt zöldségekkel együtt pikpakk beletekerjük egy tortillába, és már ehetünk is.
Dürüm
Hozzávalók 4 személyre
- 4 lap tortilla
- 1 csirkemellfilé
- 3 dl joghurt (eredetileg juhtejből, de ezzel nem foglalkozunk egyáltalán)
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- zöldségek: paradicsom, lilahagyma, vöröskáposzta, rukola, uborka, saláta, vagy amit szeretnénk, bármi
- fűszerek: bors, majoránna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, kömény, oregánó, mindenből 1-1 teáskanállal. A maradék fűszerkeveréket zárható üvegben eltesszük a következő alkalomra, és ráírjuk: dürüm fűszerkeverék.
Elkészítés
- Elkészítjük a fűszerkeveréket, ha van mozsár, abban, de az is jó megoldás, ha mindenből morzsoltat vagy őröltet használunk.
- Apróra vágjuk a csirkemellfilét, megszórjuk a fűszerrel, legalább 2 evőkanállal kerüljön rá. Nyomunk még rá két gerezd fokhagymát is és teszünk hozzá egy kis fej apróra vágott hagymát. Öntünk rá kicsi olajat is, majd jól elkeverjük.
- Felmelegítjük a sütőt 180 fokra, benne hagyunk egy tepsit. Amikor felforrósodott, elzárjuk a sütőt, rátesszük a tepsire a tésztalapokat és betakarjuk egy nedves konyharuhával, hogy ki ne száradjanak.
- Felvágjuk a zöldségeket olyan formájúra, hogy bele tudjuk tekerni a tésztalapba, külön tálkákban az asztalra tesszük.
- A joghurtba belezúzunk egy gerezd fokhagymát, sózzuk, ezt is az asztalra tesszük.
- Ennyi idő elég is a pácnak, felforrósítunk egy serpenyőt és megsütjük rajta a húst. Amikor ez is kész, körbe üljük az asztalt.
- Mindenki maga elé vesz a tányérjára egy tésztalapot és azt tesz rá, amit szeret. Ezután a lap egyik felét felhajtjuk, és a hajtásra merőlegesen feltekerjük, felül nyitva marad. Tehetünk még rá utólag a joghurtos szószból.
Kezdődhet is a lakoma.