Család

Ezért stoppolta le az állam a 3 év alattiaknak adható influenza elleni védőoltást

Novák Hunor gyerekgyógyász beszélt arról, mi állhat a döntés hátterében.

Azután, hogy a kormány október 20-ától mindenki számára ingyenessé tette az influenza elleni oltást, Póta György, a Házi Gyerekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, a 3 év alatti gyermekeknek adható oltást a kormány nem jutatta el a rendelőkbe – számol be az ATV.

A csatorna megszólaltatta Novák Hunor gyerekgyógyászt, aki elmondta, az intézkedésnek van elfogadható magyarázata. Ezek közül az egyik, hogy az influenzajárvány várhatóan január-február magasságában tetőzik majd, így azok, akik szeretnék magukat beoltatni, bőven időben vannak még.

Novák beszélt arról is, szerinte az állam a társadalmi igazságosság jegyében vállalta, hogy a 3 év alatt gyerekeknek adható védőoltását ő felügyeli; azokat ugyanis első körben a krónikus betegek számára szeretnék kiadni. „Az intézkedés nagy felháborodást váltott ki, de szükség volt rá, hogy ne álljon fel az a helyzet, hogy miközben valaki felvásárolja az összes oltóanyagot, a szívtranszplantált gyermek emiatt nem jut hozzá.”

A gyermekgyógyász elmondta, egy éve még ő se gondolta, hogy az új típusú koronavírus mostanra ennyire el fog terjedni, azt pedig pláne nem, hogy több áldozatot szed majd, mint az influenza. Novák Hunor az interjú második felében elárulta, az influenza elleni oltás beadásakor meglehetősen gyakran előfordul, hogy nem adják be jól: kifogásolta azt a módszert is, ahogy Orbán Viktornak beadták a védőoltást.

A gyerekgyógyász szerint a miniszterelnököt beoltó orvos nagy eséllyel a zsírszövetbe adta be a védőoltást, ami azt jelenti, hogy az oltóanyag nem került elég mélyre.

Olvass még többet az influenza elleni védőoltásról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top