nlc.hu
Egészség
Miért szárad ki az orrom?

Ezért szárad ki az orrod

Előfordulhat, hogy csupán a levegő túl száraz, de ennél sokkal komolyabb okai is lehetnek az orr kiszáradásának.

Az orrmelléküregek a koponyacsontokon, valamint az arccsontokon belül található levegőtartalmú terek, melyeket nyálkahártya von be, hogy azok nedvesek legyenek és csapdába ejtsék a baktériumokat. Ha a szervezet nem termel elegendő nyálkát, az orrmelléküregek kiszáradhatnak, ami a légutak és az orr szárazságához vezet. Ez több okból is bekövetkezhet, ezeket vesszük most sorra.

Túl száraz levegő

Az orrmelléküregek általában a körülmények széles skálájához tudnak alkalmazkodni, ám akadnak, akiknél az alacsony páratartalmú levegő az orr kiszáradását, sőt akár vérzését is okozhatja. Különösen az idősebbek hajlamosak erre, illetve azok, akik gyakran szájon át veszik a levegőt.

Túl kevés folyadék

Ha túl kevés folyadékot fogyasztasz, az a nyálkahártya, ezzel együtt pedig az orr kiszáradásának okozója is lehet. Ha erről van szó, akkor az orrban tapasztalt szárazságérzethez a következő tünetek társulhatnak: szomjúság, fejfájás, fáradtság, kábultság, szédülés, száraz bőr, ritkább vizelési inger, sötétebb vizelet. 

Kiszáradt?

Kiszáradt? (Illusztráció: Getty Images)

Irritáló anyagok

A környezetből érkező irritáló anyagok is felboríthatják a nyálkahártya egyensúlyát az orrmelléküregekben, ami szintén az orr kiszáradásával jár. Ilyen anyagok leggyakrabban az erős vegyszerek, az intenzív illatok, valamint a füst.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, például az allergia elleni tabletták (antihisztaminok), a dekongesztánsok, vagyis a nyálkahártya-lohasztók, illetve az immunszupresszív, vagyis az immunrendszer működését gátló gyógyszerek is kiszáríthatják a az orrmelléküregek és az orr nyálkahártyáját. Ha ilyen típusú gyógyszert szedsz, és úgy gondolod, emiatt jelentkezik nálad az orrszárazság, egyeztess az orvosoddal, mert elképzelhető, hogy más tablettára kell váltanod.

Sjögren-szindróma

A Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség. Az immunrendszer olyan antitesteket termel, melyek támadhatják a könny- vagy a nyálmirigyeket, de a nyálkahártyák nedvességét biztosító mirigyeket is. Ebből adódóan a kór különböző szervek, így az orr kiszáradásával is járhat, mely orrvérzést és gyakori orrmelléküregi fertőzéseket is kiválthat. További tünetei a szemszárazság, az ajkak, a száj és a torok szárazsága, nyelési nehézség, fejfájás, koncentrációs nehézség, légzési problémák, emésztőrendszeri problémák, ízületi vagy izomfájdalmak, fáradtság. A betegségben érintettek jelentős többsége 50 év körüli nő. A diagnózis felállításához természetesen orvosi kivizsgálásra van szükség. A Sjögren-szindróma egyelőre nem gyógyítható, de a tüneti kezelésére több lehetőség is van.

Megelőzés

Mindent egybevetve az orr kiszáradását a következő módszerekkel előzheted meg, illetve enyhítheted a leghatékonyabban:

  • párásító használata a levegő páratartalmának növelésére
  • vény nélkül kapható orrspray-k, orrcseppek vagy fiziológiás sóoldatok használata
  • elegendő folyadék fogyasztása
  • azon gyógyszerek elhagyása, melyek mellékhatása az orrmelléküregek kiszáradása
  • a környezetből származó toxinoknak való kitettség korlátozása

via

Tudtad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top