Gyerekkoromban sosem tudtam mire vélni, amikor vendégségben elénk tettek egy hatalmas tál sütit, és az összes sütemény másmilyen volt. Hú, hát ez igen, milyen finom mind és mennyit dolgozhatott vele a néni! Nem jöhetnék legközelebb én is segíteni? Egész nap csak tésztát gyúrni, formázni és sütit sütni, hát az maga lenne a megtestesült álom! Gondolataimban mintha egyenesen Cukoranyó mézeskalácsműhelyében lettem volna az Elvarázsolt egérkisasszonyból, fel is voltam készülve bármilyen csodára, sőt, egyenesen vártam.
Ők persze csak mosolyogtak a lelkesedésemen és mindig borzasztó kedvesek voltak hozzám, amiből megtanultam, hogy a dicséret, az jó dolog, működik, legalább úgy szeretnek érte a nénik, mint amennyire én szeretem őket a sütijükért. Ez a tapasztalás amúgy valójában csak egy hasznos melléktermék volt, a fő tudásra még várnom kellett jó néhány évtizedet, ennyi kellett ugyanis, mire megtudtam, hogy a nénik leginkább a naivságomon mosolyogtak.
Azt a sok-sok különböző sütit ugyanis nagyjából egy óra alatt állították elő, mivel egyetlen tésztából, egy roppant elmés szerkezet, a sütinyomó segítségével készülnek. Gondolhattam volna, de persze nem, mert én csodát akartam.
Nos, lassan közeledik is a karácsony, a csodák ideje. Ahogy megfigyeltem, ezt az idei novembert a legtöbben egyszerűen átugrották lélekben, eddig bírták cérnával. Jöjjön a hosszúra nyúlt advent, amikor ugyanúgy semmit nem lehet csinálni idén: a koncertek, korcsolyázások, forralt borozások az adventi vásárban meg a nagy bevásárlások most elmaradnak. Mi marad nekünk akkor? Hát a lakásdíszítés és a sütisütés.
A süti lesz az új kovászos kenyér
Esténként tehát sütünk, még akkor is, ha egyébként ez a tevékenység eddig teljességgel kimaradt a repertoárunkból. Nem baj, majd most, de csak valami egyszerűt! Nem is kell hozzá más, mint egy lehetőleg ősrégi sütikinyomó, ami bírja a strapát, (de az új is jó lehet), meg egy tuti recept. Megfigyelésem szerint az utóbbi eléggé szűk keresztmetszet, végeztem ugyanis egy kis közvélemény-kutatást, és kiderült, hogy míg sütinyomója valami csoda folytán szinte mindenkinek van a spejzban, működő receptje viszont nemigen.
Aki mégsem tudná, hogy mi az a sütikinyomó, annak röviden elmondom: úgy néz ki, mint egy fugázóanyag-pisztoly, amivel a tömítőanyagot szokták kinyomni, csak itt sütitészta van benne, a végén meg nem csőr van, hanem különböző lyukasztásokkal ellátott formákat lehet beletenni, majd a tepsire cuppantva odanyomni, amitől egészen csodálatos formák jönnek létre.
Jöhetnek az ízek
Ennyi lenne a nagy mutatvány, ha nem lehetne játszani ezen kívül még az ízekkel is. A sütikinyomóba való alaprecept egyébként egy teljesen egyszerű linzertészta, ezt viszont millióféleképpen lehet variálni, ízesíteni, díszíteni vagy mártani.
Szórakozásnak sem utolsó, ráadásul legalább annyira kreatív tevékenység, mint a mézeskalács sütése-díszítése, csak sokkal izgalmasabb, ahogy virág alakja lesz a trutyinak.
Mielőtt rátérnék a receptekre, amiből ötöt is mutatok, emlékezzünk meg a díszítések kifogyhatatlan tárházáról is: tehetünk a nyers kekszre cukorba forgatott zselécukorkát, kandírozott gyümölcsöt, mazsolát, aszalt áfonyát, vagy ami csak eszünkbe jut. A végén pedig olvasztott fehér- vagy feketecsokiba márthatjuk a süti talpát vagy a tetejét, vagy akár meg is csorgathatjuk vele, ahogy gondoljuk. Lényeg, hogy jó sokféle legyen, akkor működik igazán a szemfényvesztés.
Ezért nem szabad a linzertésztát túldolgozni
Akkor lesz finom, roppanós a süti, ha minél rövidebb ideig gyúrjuk a tésztát. Gyúrás hatására ugyanis, amikor a liszt nedvességgel érintkezik, sikérszálak keletkeznek, amitől a tészta ruganyossá válik és nyúlni kezd. Ez nagyon jó, amikor például kenyeret, vagy más kelt tésztát készítünk, ha viszont morzsás, roppanós keksz a cél, akkor el kell kerülnünk. A linzertésztát nemcsak azért kell hűtőben pihentetni, hogy visszakeményedjen és könnyebben tudjunk vele dolgozni, hanem azért is, hogy a vaj nedvessége ne áztassa el a lisztet, vagyis a sikérképző folyamatok lelassuljanak.
Sütikinyomó alaprecept
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 4 csomag vaníliás cukor (vagy 2 teáskanál vaníliaőrlemény)
- 15 dkg porcukor
- fél teáskanál só
- 25 dkg margarin (vaj is jó)
- 2 tojás
Kakaós-kardamomos süti
- 1 púpos evőkanál keserű kakaópor
- fél teáskanál őrölt kardamom
Aszalt sárgabarackos-mogyorós süti
- 8 db aszalt sárgabarack
- 2 evőkanál darált törökmogyoró
Rumos-kókuszos süti
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 2 teáskanál rumaroma vagy rum
Karácsonyi süti ízű
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 db szegfűszeg összezúzva
- 1 csipet gyömbérpor
Elkészítés
- Az alaprecept hozzávalóit betesszük a robotgép táljába és összekeverjük, majd beletesszük a margarint és addig pörgetjük, amíg finom morzsás állagot nem kap. Ha kézzel dolgozunk, akkor a szárazakat gyorsan összemorzsoljuk a margarinnal.
- Most hozzákeverjük a tojást is, de nem gyúrjuk még össze, nehogy túldolgozzuk a végén a linzertésztát.
- Most pont egy kiló anyag van a tálunkban. Mivel én ötféle ízesítést használtam, ötfelé osztottam a tésztát. Az első húsz dekába belekevertem a kakaót és kardamomot, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam, és mehet a hűtőbe letakarva pihenni. A második 20 deka morzsába belekevertem a botmixerrel eldolgozott aszalt sárgabarackos-mogyorós keveréket és szintén pár mozdulattal összegyúrtam, majd betettem a hűtőbe. És így tovább, amennyi ízt szeretnénk készíteni.
- Mire az utolsóval is végeztünk és előszedtük a sütinyomót, valamint kitaláltuk, hogy milyen formákat szeretnénk készíteni, az első adag sütikinyomóba való linzertészta már vissza is keményedett a hűtőben. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, majd hengerré formázzuk a tésztadarabot, beletesszük a sütinyomóba és kinyomjuk egy száraz sütőlemezre. Nem szabad a tepsit kivajazni, mert akkor nem fog odatapadni a tészta.
- Menet közben váltogathatjuk a kinyomóformát, hogy még több alakot kapjunk. Tehetünk a formák közepébe mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöt, zselés cukrot, vagy amit szeretnénk.
- Amikor betelt a tepsi, betoljuk a sütőbe és kisütjük, nekem nagyjából 8 percre volt szükség, közben egy másik tepsin folytattam a formák kinyomását.
- Végül pedig mikróban csokit olvasztottam és a rumos-kókuszos sütiket félig belemártottam.
Jó szórakozást a sütinyomáshoz!