nlc.hu
Gasztro
Tört krumpli receptek

Unod a tört krumplit? Ezzel a 3 remek recepttel könnyen felturbózhatod!

Egyszerű, de nagyszerű, ezt mind el lehet mondani a tört krumplira, illetve a krumplipürére. Főleg, ha nem ijedsz meg attól, hogy kipróbálj néha valami újat.

A tört krumpli alapvetően nem egy bonyolult étel, de egyike azon köreteknek, ami egy igazi jolly joker, könnyen bevethető, és valójában sokkal több van benne, mint az elsőre gondolnánk. Bizony, a burgonya alapanyagként is többet érdemel, mint pár sajnálkozó pillantást és szemforgatást, és nincs ez másként akkor sem, ha már megfőztük és összetörtük.

Valami kímélőre vágysz? Tegyél rá egy picit sót, és semmi mást. Ennél több kell? Mehet bele szerecsendió vagy pirospaprika. A krémesen lágy krumplipüré után ácsingózol? Egy kis tej, egy kis vaj, és már kész is. De annyira seszínű. Mit szólnál egy kis sárgarépához, vagy keverve édesburgonyával? Hát egy kis finom pirított hagyma? Vagy egy kis cheddar, illetve parmezán? Nagyon akarsz villantani a vendégek előtt, tulajdonképpen a hercegnőburgonya alapja is tört krumpli.

tört krumpli

Fotó: Profimedia

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, mutatunk még három példát arra, hogy hozhatsz ki többet a tört krumpliból.

Krumplipürés puffancsok

Hozzávalók:

  • három bögre tört krumpli
  • ⅓ bögre tejföl (plusz a tálaláshoz)
  • 1 bögre aprított cheddar sajt
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
  • só és fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá tejfölt, a sajtokat és a metélőhagymát, a tört burgonyát pedig ízesítsük sóval és borssal, ha szükséges, majd keverjük össze az egészet. A masszát ezután kanalazzuk bele kivajazott muffinos sütőformákba, vigyázva arra, hogy ne érjen túl a tetején. Ezután az előmelegített sütőben 200 fokon süssük 25-35 percig a puffancsokat. Ha a burgonya elválik a csésze oldalától és mindenütt aranybarna lesz, kész is vagyunk. Miután egy kicsit kihűltek, fordítsa ki a puffancsokat egy tálra, és tálaljuk azokat tejföllel. 

(via Cinnamon Spice & Everything Nice)

Krémes, tejmentes krumplipüré

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 bögre zöldség- vagy csirkealaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál só

Elkészítés:

Forraljunk fel egy fazék vizet, tegyük bele a megpucolt, feldarabolt burgonyát, majd főzzük körülbelül 30 percig. Ha kellően puhára főttek, szűrjük le. Időközben melegítsük fel az alaplét, és adjuk hozzá a leszűrt burgonyához a többi hozzávalóval együtt. Ezután pürésítsünk, amíg a burgonya krémesen lágy nem lesz.

(via Brooklyn Farm Girl)

Törtkrumplis sajtleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 6 bögre burgonyapüré
  • 2 csésze csirkealaplé
  • 3/4 csésze 12%-os tejszín
  • 200 g reszelt cheddar
  • só és bors ízlés szerint
  • szalonna és zöldhagyma a díszítéshez

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a mogyoróhagymát, és pároljuk puhára, kb. 4-5 percig. Ezután adjuk hozzá fokhagymát, és pároljuk még 30 másodpercig. Majd mehet bele a liszt. Ha sikerült szépen elkeverni, adjuk hozzá a tört burgonyát is. Majd ezt követi a csirkealaplé és a tejszín. Gyakori kevergetés mellett melegítsük a levest közepesen alacsony hőfokon, körülbelül 10 percig. Ezt követően adjuk hozzá a sajtot, és kevergessük, amíg megolvad. A levest sóval és borssal fűszerezzük, ha szükséges, a díszítéshez használjunk szalonnát és zöldhagymát.

(via Noble Pig)

Ne becsüld alá a krumplit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top