Fördős Zét a legtöbben az RTL Klub Konyhafőnök című gasztrovetélkedőjéből ismerjük, de már sokkal korábban letette a voksát a gasztronómia mellett. Nem túlzás, ha azt mondjuk, Zé édesapja és nagymamája közös éttermében, az Alba Regiában nőtt fel, ami a 70-es évek egyik kedvelt vendéglátóhelye volt a 11. kerületben.
Étteremben szocializálódott
Zé gyerekkora óta rendszeresen bejárt az étterembe, és a legtöbb gyerekkel ellentétben 4 évesen nemcsak a végeredmény, azaz az étel nyűgözte le, hanem az egész vendéglátó egység működése érdekelte. Az nlc-nek adott interjújában így emlékszik vissza a gyerekkorára:
„Megmaradt, hogy ovi után beugrunk az étterembe, mert apunak valami dolga van. Már akkor nagyon tetszett az egész atmoszférája. Mivel édesapámat és nagymamámat se egy szakácsként láttam, ezért nekem a vendéglátás sokkal inkább egy szervezési, irányítási folyamat volt. Nagy volt a pörgés, és nekem ez a világ tetszett meg gyerekként.”
A főzés iránt a ’80-as években, 8 éves kora körül kezdett el érdeklődni, amikor élete első receptkönyvét is megírta – akkor még magának. Gyerekkorában sok időt töltött a Balatonon is, és a tóhoz kötődik egyik meghatározó gasztroélménye is, a tojásos nokedli salátával, amit nagymamájával falatoztak nyaranta. Íme, egy fotó 1988-ból, amihez hasonló képünk mindannyiunknak van:
Amellett, hogy Zé az elsők között van, akik az újdonságokat kipróbálják, megmaradt a magyar konyha nagy rajongójának. A sült kacsacomb, valamint a sólet is a kedvencei között szerepel, csakúgy, mint a húsleves, amiket édesanyja rendszeresen el is készít a vasárnapi ebédekre.
Eleinte ingyen készített gasztroműsort
Kamaszként édesapja ír kocsmájában dolgozott, ahol pultosként, csaposként fokozta a hangulatot. Később aztán a Budapesti Gazdasági Főiskolán vendéglátó szakmenedzser képesítést szerzett – ezzel kvázi beteljesítette gyerekkori álmát. Tegyük hozzá, kevesen vagyunk, akik ennyire korán beleszeretnek a felnőttkori hivatásukba, és ki is tartottak mellette. Ez a fotó 20 évvel ezelőtt készült, nagyjából akkoriban, amikor Zé főiskolás volt:
Zé édesapjának a 90-es években cateringes cége volt, ami akkoriban újdonságnak számított, és nagy volt rá a kereslet. Zé is a vállalkozásban dolgozott, és végigjárta a ranglétrát:
„Annyit azért tudni kell, hogy én úgy kezdtem el dolgozni ebben a vállalkozásban, hogy pohárleszedő pincér voltam. Ebből lett aztán az, hogy én lettem az egyik vezető az apám mellett, de végigjártam a ranglétrát, megismertem minden folyamatot.”
A családi vállalkozás azonban minden igyekezet ellenére tönkrement a 2008-as válságkor, és tartozásokkal kényszerültek lehúzni a rolót. Ekkor Zé egy rendezvényszervező cégnél kezdett el dolgozni, ahol ő szervezte a gasztronómiai eseményeket, ahová ismert séfeket hívott meg egy-egy termék bemutatójára. Egy alkalommal aztán az egyik séf nem tudott elmenni, így Zének kellett helyettesítenie, és valójában ennek köszönhető az, hogy most főzni láthatjuk, ugyanis kifejezetten élvezte a főzést – persze, a saját szórakoztató stílusában.
Az RTL Klub és az országos ismeretség
Ez után határozták el testvérével, Fördős Péterrel, hogy létrehoznak közösen valami olyat, ami eddig Magyarországon nem volt. A Szárnyas Ízvadászt videoblog formájában ismerhettük meg 2012-ben, amiben Zé főzött, és hogy csavart is vigyenek a műsorba, a hobbiját, a siklóernyőzést sem hagyhatták ki: a főzésekre siklóernyővel érkezett, és így is távozott. A videózást maguktól tanulták meg, és már az első adás akkora sikert aratott, hogy az Index címlapra tette, majd felkérték őket a közös együttműködésre.
Az igazán nagy robbanás akkor jött, amikor 2014-ben az RTL Klubtól megkeresték, hogy lehetne a Konyhafőnök című műsor egyik zsűritagja. Zé eleinte nem gondolta, hogy sikeres lesz a műsor, de gyorsan rájött, hogy nagyon is van létjogosultsága.
„Épp mentem dolgozni az 59-es villamossal, amikor felhívtak az RTL Klubtól, hogy látták a videóinkat, és szeretnének velünk találkozni. Akkor még a hétvégi műsorsávba kerestek főzős műsort, ez lett a Street Kitchen. Tehát összejött az, amit mi elterveztünk, mikor az elején elindultunk.”
A műsor azóta is nagy sikerrel megy, 2021. május 3-án indult a legújabb évad, amiben Zé is kapott saját csapatot, és a gasztrovetélkedő sorra nyeri a nézettségi versenyt – pont úgy, ahogy eddig mindig. Zé imádja a műsorvezetést, tudatosan figyel a közösségi médiás jelenlétre, több könyvet is írt már, és a neve igazi brand lett Magyarországon.
Szerintünk jó „fater” lesz
Fördős Zé imádja az extrém sportokat, szeret hegyet mászni, túrázni és több mint 20 éve siklóernyőzik. A jótékonykodás is közel áll hozzá, az UNICEF kezdeményezéseit rendszeresen támogatja, lényegesnek tartja, hogy az ismertségét a jó ügyek érdekében is kamatoztassa.
A magánéletét kifejezetten óvja, és a barátnőjét is ritkán mutatja meg, de annyit biztosan tudni, hogy harmonikus párkapcsolatban él, és nagyon szerelmes. Mostani párjával, a nála 16 évvel fiatalabb Orsival 3 éve vannak együtt. A gyerekvállalásról így mesélt a most 43 éves Zé:
„Akkor szeretnék ebbe belevágni, amikor azt érzem, hogy jelen tudok lenni a gyerekem életében. Nekem az a fajta faterság nem oké, amikor még este pont hazaérek a fürdetésre, reggel pedig pont el tudom dobni az oviba.”