A besamelmártás (más néven fehér mártás) az öt francia alapmártás egyike, már több száz éve része a francia gasztronómiának. A magyar konyhában is találkozunk vele, a vérbeli háziasszonyok fél kézzel kevernek már csomómentes besamelmártást akár félálomban is.
Így készül a besamelmártás
Hozzávalók:
- 50 gramm vaj
- 25 gramm liszt
- 300 ml hideg tej
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és fehér rántást készítünk belőle sűrű keverés mellett. Amikor kész a rántás, állandó keveréssel, három részletben adjuk hozzá a tejet, majd sózzuk, borsozzuk és egy csipet őrölt szerecsendióval ízesítjük.
Besamelből Gratin-mártás
A besamelmártás az alapja a Gratin-mártásnak, mely például a halételekhez csodásan illik. Az elkészült besamelt lehúzzuk a tűzről és lassan adagoljuk hozzá a 0,5 deciliter tejszínben elkevert 2 tojássárgáját. 10 gramm vajat belemorzsolunk, simára keverjük és kész is a Gratin-mártás.
Görög rakott tészta
Hozzávalók:
- 3,5 bögre penne tészta
- 3 evőkanál parmezán
- besamelmártás
- 1 nagy hagyma
- 1 kg darált marhahús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- ½ bögre vörösbor
- 2 db babérlevél
- olívaolaj
- só
- ½ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
- egy csipet cukor
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát megfőzzük, a vizéhez teszünk olívaolajat és sót is. Ha megfőtt, áttesszük a leszűrt tésztát egy tepsibe és még forrón rászórjuk a parmezánt. A szószhoz egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, ebben lepirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát, sózzuk, és átsütjük teljesen a húst. Ekkor öntjük nyakon a vörösborral, hozzáadjuk a paradicsomot, babérlevelet, minden egyéb fűszert, majd lefedve hagyjuk főni 15 percig. Ebben az időben pont el tudjuk készíteni a besamelmártást a fent leírt módon. A tésztán egyenletesen elterítjük a húsos szószt, ennek tetejére tesszük a besamelmártást, majd az egészet betoljuk a sütőbe egy órára.
Lasagne
Hozzávalók:
- 1 kg darált marhahús
- 1 nagy hagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál oregánó
- 2 teáskanál bazsalikom
- só, bors
- besamelmártás
- 400 gramm lasagne tészta
- 2 bögre reszelt mozzarella
- ½ bögre reszelt parmezán
Elkészítése:
Elkészítjük a besamelmártást, félretesszük. A raguhoz a kockára vágott hagymát megpirítjuk egy kevés olajon, rádobjuk a darált húst, majd jöhet a fokhagyma, fűszerek és paradicsom is. Sózzuk, borsozzuk, készre főzzük 15-20 perc alatt. Egy 22×26 cm-es tepsit kivajazunk, belerakunk 3-4 evőkanálnyi ragut és szétterítjük. Erre jön egy réteg tészta, majd a ragu újra, melyre egy réteg besamelmártás és 2 evőkanál reszelt parmezán kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók, de arra figyelni kell, hogy a mártással fejezzük be, ennek tetejére pedig mehet a reszelt mozzarella és a maradék parmezán keveréke. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, tálalás előtt legalább 20 percig állni hagyjuk.
Croque Monsieur
Hozzávalók:
- 8 szelet kenyér
- 8 szelet sonka
- 2,5 bögre reszelt ementáli sajt
- ¼ bögre reszelt parmezán
- besamelmártás
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre helyezünk 4 szelet kenyeret. A kenyérszeletekre halmozunk a besamelmártásból, erre jön a sonka, egy jó adag reszelt ementáli sajt és egy csipet parmezán. Rátesszük a szendvics tetejére a másik 4 szelet kenyeret, ezt is megkenjük besamelmártással, megszórjuk a sajtokkal, és így toljuk a sütőbe 6 percre, hogy aranybarnára süljön a sajt a tetején.