A tökfőzelék amellett, hogy egészséges, kímélő étel, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Próbáld ki receptünket, és ha eddig nem igazán kedvelted volna ezt a főzelékfélét, ezután megváltozik a tökről alkotott véleményed.
A tejfölös tökfőzelék hozzávalói 4 személyre
- kb. másfél kg főzőtök
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kisdoboz tejföl
- kb. másfél dl víz
- ízlés szerint só, bors
- 2-3 evőkanál liszt
Így készül a tejfölös tökfőzelék
Vágd le a tök két végét, szeleteld ketté, majd a két felet is felezd tovább, hogy egyszerűbben tudd megpucolni a zöldséget a tejfölös tökfőzelékhez. Zöldséghámozóval könnyedén el tudod távolítani a tök héját, végül a közepéből a magos részt is távolítsd el.
Tökreszelőn reszeld le a darabokat – vigyázva az ujjaidra és a körmeidre.
Főzőedénybe tedd a lereszelt tököt, és öntsd fel a vízzel. Ha szükséges adj még hozzá, de legföljebb annyit, ami épp csak ellepi, mert a tök sok levet enged a főzés közben. Ízlés szerint sózd, borsozd. Tedd bele a kaprot és a petrezselyemzöldet, és lassú tűzön, fedő alatt a forrástól számítva kb. negyed órát főzd.
A habaráshoz a lisztet keverd el a tejfölben csomómentesen. Amikor megfőtt a tök, vedd ki a petrezselymet és a kaprot, a forrásban lévő tökhöz öntsd lassan és folyamatosan kevergetve a lisztes tejfölt. Forrald néhány percig, amíg kissé besűrűsödik. Máris tálalhatod zöldség- vagy húsos fasírttal.
NLCafé tipp: a tökfőzeléket laktóz- és gluténmentesen is elkészítheted. Ez esetben a liszt helyett tápiókakeményítőt, a tejföl helyett pedig laktózmentes tejfölt vagy kókusztejet használj.
További tök és főzelék ételek az NLCafén
- Napi tökrecept: így készíthetsz tökchipset
- 5 ínycsiklandó nyári tökös fogás
- Megreformált főzelékek: 5 különleges recept
- Készíts vacsorára kókuszos-currys tökfőzeléket
- Így készíthetsz mángoldból istenien finom főzeléket
Fotók: Pinterest