nlc.hu
Tabuk nélkül

Gyógyteák áldásos hatása

Gyógyteák áldásos hatása – ezek a befutó növények felfázásra

A felfázás során a hólyagban és a húgyutakban elszaporodó baktériumok könnyen gyulladást okozhatnak és eljuthatnak a vesékhez, így akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak. Ne becsüljük alá a természet patikáját, vessük be a gyógynövényeket!

Apró, de hatékony trükköket is bevethetünk a hólyaghurut első tüneteinek jelentkezésekor azért, hogy elkerüljük a felfázás súlyosbodását, ami már gyógyszeres kezelést, legtöbbször antibiotikum-kúrát igényel.

Vessük be a gyógynövényeket!

A felfázás kezelésének fő célja a hólyagba jutott baktériumok hólyagfalon történő megtapadásának és szaporodásának megakadályozása. Kezdődő hólyaghurut estén vízhajtó és antibakteriális hatású gyógynövények használatával ezt akár el is érhetjük. Vízhajtásra alkalmas például a pitypanggyökér, a mezei zsurló, a lestyángyökér, a csalán, a jávai tea, a petrezselyemgyökér, a tövisesiglice-gyökér, a tarackbúza-gyöktörzs vagy a kukoricabibe.

Gyógynövényekkel a felfázás ellen

(Fotó: Getty Images)

Medveszőlőlevél

Enyhe hólyaghurut esetén a medveszőlőlevél is a segítségünkre lehet. A medveszőlő számos kórokozó, köztük a fertőzések 80 százalékát okozó E. coli baktérium ellen is bizonyítottan hatásos. Ráadásul a közvetlen antibakteriális aktivitása mellett gyulladáscsökkentő, a baktériumok megtapadását gátló hatással is rendelkezik.

Így készítsük el a teát: 1 teáskanál medveszőlőlevelet 2,5 dl hideg vízzel öntsünk le és áztassuk 6-10 órán át. Időnként keverjük meg, majd szűrjük le. Napi 4-5 csészével igyunk egy hétig. A tea kellemtelen ízének és mellékhatásának elkerülésére szedhetünk medveszőlőleveles tablettát is.

Tőzegáfonya, vörös és fekete áfonya

A tőzegáfonya, illetve a vörös és a fekete áfonya a baktériumok megtapadásának megakadályozásában segít. Az áfonya ezért elsősorban megelőzésre és kúraszerűen alkalmazva ajánlott.

Az áfonya kiváló vesevédő gyógynövény, és a laboratóriumi vizsgálatok szerint is gátolni tudja a hólyaghurutot előidéző kórokozók (pl. E. coli) hólyag falához történő tapadását.

Nyírfalevél

Az egyik legjobb növényi vízhajtóként tartjuk számon a nyírfalevelet. A levél kivonata gyulladáscsökkentő hatású is, ami tovább segíti a felfázásos tünetek enyhülését.

Aranyvessző

Vese- és hólyagbántalmak, húgyúti fertőzések, vesegyulladás, hólyaghurut esetén egyaránt kihasználhatjuk az aranyvessző húgyúti átmosó, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatását. (Egyes kutatások szerint gátolja a húgyúti daganatok kifejlődését.)

Cickafark

A cickafarkat a nők gyógynövényének is szokták nevezni, hiszen kedvezően befolyásolja a női medence szerveit, így számos női probléma esetén is bevethető. Hatékonyan gyógyítja például a hüvely-, a húgyhólyag- és a méhgyulladást. A cickafark ereje abban rejlik, hogy megszünteti a gyulladást, szabályozza a veseműködést és megindítja a vérkeringést. Felfázás esetén érdemes kipróbálni a cickafarkból készült ülőfürdőt: 100 g cickafarkat egy éjszakára áztassunk be hideg vízbe, majd másnap forraljuk fel és adjuk hozzá a fürdővízhez. 10-15 percig üljünk benne és figyeljünk arra, hogy legalább 2-3 napig fürödjünk így.

Így készítsünk teát: 1 púpozott teáskanálnyi cickafarkat 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le, hagyjuk néhány percig állni, majd szűrjük le. Étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este kortyoljuk el!

(Nyitókép: Getty Images)

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top