8 dolog, ami miatt szeretjük a sütőtököt
- Finom, egészséges, ráadásul az egyik legolcsóbb vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrás a tök.
- 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, sülve különleges csemege
- Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, ám annál gazdagabb A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban, de bőven van benne karotin is. Ásványi anyagok bő forrása, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vértisztító, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású.
- Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata is.
- A sütőtök kipréselt leve is aranyat ér: ha megfázáskor elkortyolgatjuk, gyógyítja a gyulladt nyálkahártyát, de töklé fogyasztásával csökkenhet az asztmás rohamok gyakorisága, az allergikus tüsszögés és köhögés. Pakolásként használva A-vitamin-tartalma gyógyír a pattanásos bőrre.
- A leghatékonyabb ásványianyag- és vitaminforrás a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ebből akár naponta fogyaszthatunk 1-2 kiskanálnyit.
- Jól eltartható nyersen, és a hideget is egészen jól tűri. Az egészben vásárolt tök akár hetekig is eltartható sötét helyen.
- Édeskés, de alapvetően semleges íze miatt nagyon jól állnak neki a fűszerek: a sáfránytól a vanílián keresztül a fahéjig hosszú a sütőtökkel harmonizáló fűszerek sora, de nagyon jól illik hozzá a narancs és a kókusz is.
A sült tök készítésének titka
Sütésre inkább a hosszúkás, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a klasszikus tök. A legjobb, ha a legsárgább fajtáját választjuk: nemcsak a húsa, de magjának fogyasztása is biztosan jó hatással lesz szervezetünkre.
- Alaposan megmossuk, majd megtörölgetjük a sütőtököt.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.
- A tököt feldaraboljuk, magjait eltávolítjuk.
- A darabokat a sütőpapírra tesszük és sütőbe toljuk 80-90 percre.
- Ha nem puhult meg eléggé, visszatoljuk a sütőbe.
- Ha pirultabban szeretjük, akkor a 80 perc letelte után növeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra és toljuk vissza a tepsit további 5-10 percre.
Almás sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 1 nagy alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 dl kókusztej
- 1 ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
- 3 dkg vaj
- 1 tk curry fűszerkeverék (enyhe)
- tengeri só, frissen őrölt bors
- friss snidling
- pirított mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz
Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.
A klasszikus sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, szeletekre vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- 1 l víz
- 1 zöldség- vagy csirkeleveskocka vagy levesalap
- 2,5 dl tej vagy kókusztej
- ízlés szerint só, bors
Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magjait, és kockázd fel, az így kapott mennyiség legyen egy kilónyi.
Serpenyőben hevítsd fel az olajat, dobd rá a vöröshagymát, 5 percig pirítsd, majd a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is add hozzá. Folyamatos kevergetéssel, ügyelve nehogy a fokhagyma megégjen, egy percig hagyd a tűzön, majd vedd le az edényt.
A leveskockát vagy házias levesalapot a felforralt vízbe dobva 2-3 percig rotyogtasd. Add hozzá a pirított hagymát és a feldarabolt sütőtököt, amit kb. 10 perc alatt főzz puhára. Ízlés szerint sózd, borsozd. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével krémesítsd. Tedd vissza az edényt a tűzre, öntsd hozzá a tejet vagy a kókusztejet, és forrald további két-három percig.
Pirított tökmaggal vagy vajon átforgatott kenyérkockákkal tálald a sütőtökkrémlevest.
Sütőtökös–túrós hamis quiche
Hozzávalók:
- kb. 400 g mirelit leveles tészta kiolvasztva
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 10 dkg túró
- 5 dkg juhtúró
- 20 dkg sült tök
A sült tököt felkockázzuk, a kiolvasztott leveles tésztát kinyújtjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőtálat. A leveles tésztával kibéleljük a kivajazott sütőtálat, majd villával megszurkáljuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a túrót és a juhtúrót és összekeverjük. A keveréket a tésztára öntjük és beleszórjuk a felkockázott sült tököt. Sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.
Sütőtökös-parmezános palacsinta
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 120 g sült sütőtök
- 125 g natúr joghurt
- 200 ml tej
- 1 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 tk. sütőpor
- 150 g liszt
- só
- csipetnyi őrölt fehér bors
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
- a sütéshez extra szűz olívaolaj
- 150 ml tejföl
- 50 g rukkola
- parmezánforgács
A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.
Darált húsos, sütőtökös quiche
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 12,5 dkg vaj, felkockázva
- fél tk. só
- 1 tojás
- 2 ek hideg víz
A töltelékhez:
- 1 csokor újhagyma
- 1 fej lila hagyma
- 5+1 ek. olaj
- 30 dkg darált hús
- 1 db paradicsom
- só, bors
- 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 2 tojás
- 20 dkg feta sajt
- 2 dl főzőtejszín
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva fél órát hűtjük. A töltelékhez az újhagymát felkarikázzuk, a lila hagymát félbevágjuk, így aprítjuk. Serpenyőben 5 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a darált húst, és “morzsásra” pirítjuk. A paradicsomot felkockázva a darált húshoz adjuk, öt percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalát az 1 evőkanál olajon megpirítjuk. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 24 cm átmérőjű piteformába simítjuk, sütőpapírral letakarjuk, sütőbabot öntünk rá, majd 180°C-on 15 percig elősütjük. A babokat leöntjük róla. A tojásokat felverjük, elkeverjük a fetával és a tejszínnel. A darált hússal összeforgatjuk, majd a tésztára teszünk egy réteg sütőtököt, ráöntjük a darált húst. A tetején elrendezzük a maradék sütőtökszeleteket, és 180°C-on további 25-30 percig sütjük.
Sütőtökös sajtgolyó
Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:
- 200 g reszelt sajt
- 120 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- 10 rozmaringlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez napraforgóolaj
A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.
Sörtésztás zöldségek fokhagymás mártogatóssal
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 20 dkg paszternák
- 20 dkg padlizsán
- 20 dkg kaliforniai paprika
A tésztához:
- 3 tojás
- 10-15 dkg liszt
- 1 tk. só
- 2 dl sör
- olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
A zöldségeket hámozzuk meg, csíkozzuk fel azonos méretűre. A tésztához a felvert tojásokat keverjük el a liszttel, a sóval, adjuk hozzá a sört. A tészta ne legyen túl sűrű. Nagy serpenyőben hevítsünk fel olajat, adagonként mártsuk meg a zöldségeket a sörtésztában, majd hirtelen süssük ropogósra. Azonnal tálaljuk az apróra vágott petrezselyemmel és az aprított fokhagymával elkevert tejföllel.
Sütőtökös amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 1 kk. sütőpor
- 3/4 bögre sütőtökpüré
- 2 tojás
- 1,5 bögre tej
- mogyorónyi vaj
- juharszirup
A sült sütőtököt turmixoljuk össze egy kanál tejjel.
Tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, üssük hozzá a tojásokat (nem szoktam elválasztani), adjuk hozzá a sütőtökpürét, és a tej hozzáöntésével keverjük csomómentesre.
Egy palacsintasütőt kenjünk ki kevés vajjal és kisebb halmokba süssük ki a minipalacsintákat.
Tálaláskor öntsünk rá juharszirupot.
Sütőtökös csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
(a 26 cm átmérőjű formához az itt megadott
mennyiségek dupláját kell venni)
A csokis alaphoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg búzaliszt
- fél mk. sütőpor
- 4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)
A sütőtökkrémhez:
- 25 dkg sütőtökpüré
- 1 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- fél mk. őrölt fahéj
- fél mk. őrölt gyömbér
- 2 csapott ek. liszt
A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük, és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és végül a sütőporral elkevert lisztet.
A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a csokis masszát, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.
Lisztmentes sütőtökmuffin
Hozzávalók 9 darabhoz:
- 65 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 4 egész tojás
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 15 dkg füstölt sajt
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8-10 friss zsályalevél vagy 1 ek szárított zsálya
- só, frissen őrölt bors
- vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, szűrjük, majd turmixoljuk össze. Az apróra vágott újhagymát dinszteljük a felkockázott szalonnával együtt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felaprított zsályát. Süssük a szalonnát ropogósra. Keverjük el a hagymás szalonnát a tökpürével. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is, sózzuk, borsozzuk. Vajazzuk és zsemlemorzsával szórjuk meg egy muffintepsi 9 mélyedését, töltsük bele a tésztát, és 35-40 perc alatt süssük készre a muffinokat. Hagyjuk kihűlni, borítsuk ki a formából.
Sütőtökös frittata
Hozzávalók:
- 8 tojás
- ízesítéshez bors
- ízesítéshez kakukkfű
- sütéshez olívaolaj
- 20 dkg feta
- 25 dkg sütőtök
- ízesítéshez só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.
A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.
További sütőtökből készíthető ételek az NLCafén:
- Ez az ősz levese: sütőtökkrémleves
- Süss sütőtökös-kakaós muffint narancskrémmel
- Így készül a kókuszos-currys sütőtökfőzelék
- Mit főzz ma ebédre? Töltött sütőtököt