nlc.hu
Otthon
Olcsó, gyors receptek a hétköznapokra az árstopos élelmiszerekből válogatva

Hát, akkor legyen krumplileves! 3 fogásos olcsó napi menü ársapkás krumpliból és tojásból

A ma kihirdetett, maximalizált árú krumpli és tojás hallatán adja magát az ötlet, hogy fejben már kezdjünk is összerakni egy rakott krumplit. A bolti valóság persze kijózanító, hiszen kolbász és tejföl nélkül nincs jó rakott krumpli – ezekkel pedig máris megugrott a tepsis kedvenc ára. Mit hozhatunk ki azonban manapság valóban olcsóbban?

A mai friss bejelentés értelmében a friss tojás és étkezési burgonya árát a 2022. szeptember 30-i áron rögzítik – még kiderül, pontosan milyen árakon. Ezzel további két alapélelmiszer lép a 2021 októbere óta árstopos termékek mellé, amelyek árait az alábbiak szerint maximalizálták.

Az MTI korábbi beszámolója alapján a KSH (tavaly) októberi árlistája szerint ezek voltak az átlagos fogyasztói árak kilónként, illetve literenként:

  • kristálycukor: 261 forint;
  • finomliszt: 203 forint;
  • sertéscomb: 1420 forint;
  • csirkemellfilé 1600 forint;
  • csirkefarhát: 293 forint;
  • napraforgó-étolaj: 713 forint;
  • 2,8 százalékos UHT tartós tej: 268 forint.

Érdekes fordulatot vettek az élelmiszerárak. A korábban olcsónak számító tejföl vagy túró megtöbbszöröződött, míg egyes csirkerészek – a farhát és a mell – elérhető áron maradtak, ugyanazon állat más húsrészeinek ára ütemesen tovább drágult. A 24.hu cikke szerint a tavalyi árstop óta a csirkecomb 61 százalékkal, a bontott csirke 57 százalékkal, a csirkeszárny 50 százalékkal drágult.

Hétköznapi hősünk: pikáns krumplileves

Egy hihetetlenül egyszerű receptünket ajánljuk tápláló őszi levesként. Ne becsüljük le a vegetariánus verziót, virsli vagy kolbász nélkül is jóleső. És ha akad egy kis zöldségmix – mediterrán, mexikói, saját – a mélyhűtőben, azzal csak gazdagíthatunk a zöldségtartalmán, ízein és szép színein.

Krumplileves

Húshagyó krumplileves / Fotó: lacaosa, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 2 nagy szál sárgarépa
  • 2 krumpli
  • fél evőkanál liszt
  • 1 kiskanál csípős pirospaprika
  • 1 egész paradicsom
  • 1 egész paprika
  • 1 babérlevél
  • só, bors

Elkészítése:

  • A zöldségeket a paradicsom és a paprika kivételével egyforma nagyságúra daraboljuk, illetve a hagymát egészen apróra vágjuk.
  • Egy nagyobb lábosban olajat forrósítunk, átpirítjuk a zöldségeket. A paprika és a paradicsom ezúttal is kimarad.
  • Körülbelül 5 perc után megszórjuk liszttel és őrölt paprikával a zöldségeket, majd felöntjük körülbelül háromnegyed liter vízzel. Megsózzuk.
  • Ekkor helyezzük bele a paprikát, a paradicsomot és a babérlevelet. E három összetevőt tálalás előtt eltávolítjuk, hiszen ezúttal csak az ízükre volt szükségünk.
  • A leves készre főzéséhez még nagyjából húsz percre lesz szükségünk. (Tálaláskor tejföllel is ízesíthetjük.)

Pénztárcabarát krémes egytálétel: sertéscomb sült zellerrel és krumplival

A sertés legnemesebb részéből, sertésszűzből készül az alábbi recept eredetije, amit így olcsósítottunk. Szűz helyett készítsük combbal, változtattunk a zeller és krumpli arányát, és próbáljuk ki tejszín helyett csak 5 dkg vajjal és tejjel. Eredetileg 3 dl tejszínt is tartalmaz a recept, de a pürék helyett süssük együtt a hozzávalókat – ígérjük, finom lesz!

Krumplis egytálétel sertéscombból

Szaftos egytálétel sertéscombból / Fotó: Profimedia.hu

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéscomb
  • 40 dkg krumpli
  • 40 dkg zeller
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • Snidling, petrezselyem vagy szárított zöldfűszerek só, bors ízlés szerint
  • A sütéshez olaj

Elkészítése:

  • A meghámozott zellert és krumplit hasábokra vágjuk, sós vízben előfőzzük, de nem kell puhára főzni. Tegyük át a 180 C fokra előmelegített sütőbe a zöldséghasábokat, sózva-borsozva, és süssük őket pirulásig.
  • A sertéscombból kb. 2 centi vastag szeleteket vágunk, alaposan sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés olajon pirosra sütjük a szeleteket. Ha már mindkét oldaluk szép piros, akkor vegyük ki a húsokat a serpenyőből, és ugyanabba az olajba öntsük a tejet, nagy csokor snidlinget és petrezselymet, ezt is sózzuk és borsozzuk meg.
  • Habarjuk be a liszttel, majd tegyük vissza a szószba a húsokat.
  • A zöldséghasábok meg is mártózhatnak a szószban, vagy külön is tálalhatjuk őket!

Madártej extra felhőkkel gyorsan, egyszerűen

Az alábbi receptet aranyba kellene foglalni. Köztudott, hogy a madártej készítése sok türelmet, némi kézügyességet és cukrászati ismereteket igénylő, hogy valóban egy felhőszerű hab keletkezzen. „Szerencsére létezik sokkal egyszerűbb megoldás is, méghozzá az, hogy nem szerencsétlenkedünk a habpamacsokkal (mégis lesz), hanem tempósan megfőzzük a madártejet, a felhőket pedig mikróban készítjük el hozzá. Roppant egyszerű eljárás, de azért ismerni kell a pontos receptet, nehogy véletlenül édes fitness rántottát húzzunk elő a mikróból” – írtuk. Mindössze négy hozzávalóra és mikróra is szükségünk lesz!

Madártej egyszerűen

A mikrózott felhők / Fotó: Belső Olga

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 1 rúd vanília vagy más vaníliapótló
  • 8 dl tej
  • 6-8 dkg kristálycukor ízlés szerint és még 35 g cukor a habhoz

Elkészítése:

  • A tejet és a vaníliát egy fazékban elkezdjük melegíteni. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájába belekeverjük a több cukrot, a fehérjét pedig a kevesebbel kemény habbá verjük egy mikrózható tálban.
  • Amikor felforrt a tej, kiszedünk belőle egy keveset, a sárgájához keverjük, ezt még egyszer megismételjük és kevergetés mellett visszatöltjük az egészet a fazékba. Addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd, ez egyébként nem több néhány percnél. Ha akarjuk, lehűtjük, de szerintem ilyenkor télen melegen sokkal jobban esik.
  • A tojásfehérjehabot pedig úgy, ahogy van, tálastól betesszük a mikróba, sima melegítő funkcióra, 60 másodpercre. (Ha több tojásból készítjük, arányosan emeljük a főzési időt is.) Ha minden jól ment, a hab nem esett össze, hanem áll, mint a cövek, kétszer akkora, mint volt, gusztusos és fogyasztásra kész.
  • A kész tojáshabot kivesszük a mikróból és kanállal galuskákat szaggatunk a madártej tetejére.
Madártejhab

Madártejhab mikrózás előtt és után. Áll, mint a cövek, és kétszer akkora / Fotó: Belső Olga

Üröm az örömben, hogy sajnos a habba mindenképpen bele kell tenni a receptben megadott mennyiségű cukrot. Kipróbáltuk kevesebbel, a végeredmény gyászos lett, amint kivettük a mikróból, összeesett, mint egy leeresztett lufi.

A teljes cikket a madártejről Belső Olga tollából itt olvashatod el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top