Bányász Anna Hargita megyében, Gyergyóújfalun él, és nemrég végezte el Budapesten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfus szakán a mesterképzést. Vissza is tért szülőföldjére, és Gyergyóújfalutól nem messze, Csíkszeredán fotóhagyatékok feldolgozásával szeretne foglalkozni a továbbiakban. Érdemes ránézni Anna Instagram-oldalára is, ahol saját majorságukban készít megkapó hangulatú képeket, olykor szinte zavarba ejtően közelről megmutatva az általa oly szeretett teheneket és borjaikat.
Mi most Anna mézeskalácsait mutatjuk meg, amelyek készítéséről így mesél:
„A könnyű díszíthetőség egyik titka, ha laposra és keményre sütjük a mézeskalácsokat. Már egy nappal előre begyúrjuk a tésztát, és egy napot pihenni hagyjuk – meséli Anna. – Minimális sütőport használok. Ha egy recept négy mokkáskanál szódabikarbónát ír, én a felét teszem bele.”
Ahogy Gyergyóban mondják a szódabikarbónára: szódapor. Ha többet raknának bele, szép pufira dagadnának a kalácsok, és lefolyna róla az „írás”.
A keményre sütött kalácsok ugyanúgy finomak, csak várni kell rájuk egy kicsit: megpuhulnak, párát, nedvességet szívnak idővel magukba.
Az áttetsző „üveges” mézeskalácsok titka: sima, kimérve kapható, színes, szopogatós keménycukorkát vásárol hozzá. Ezt mozsárban szemcsésre feltöri, és a félig megsült tésztában kialakított lyukba beolvasztja. Így születnek a színes ablaküvegszerű betétek a mézeskalácsokban.
Így néz ki fényben:
A mézeskalácsok rajzolásához a sűrű cukormáz ideális. Először mindig át kell szitálni a porcukrot, és igazán ragacsosra összeállóra készíteni.
A cukormázban csupán egy tojásfehérjéhez használjunk 25 dkg porcukrot. Anna nem is habzsákot használ: egy egyszerű és tiszta zacskó végét vágja kis csak egészen szűken, és úgy rajzolja meg a süteményeket.
A mézeskalács lelke a télies fűszermix
A mézeskalács az a karácsonyi sütemény, amelynek illatai és ízei egyet jelentenek az ünnepi hangulattal. Egy saját mézeskalácsfűszer-mix recept önmagában is érték. Kapható a boltokban is számos verzióban, és ha megtaláltuk az igazit, tegyük el jól, mert számos más édességben is használhatjuk, de sokan például a reggeli zabkásájukat ízesítik akár egész évben mézeskalácsfűszer-keverékkel.
A mézeskalácsfűszer-mixek fűszerei (lehetnek): fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, kardamom, őrölt koriandermag, édeskömény, bors.