Szinte észre sem vettük és már el is telt április. Még szerencse, hogy a piaci választék emlékeztet a tavaszra – még akkor is, ha meleg kabátban kell menni a piacra, mert olyan hűvös van korán reggel. Olyan hétvégi menüt hoztunk, amivel kicsit fel tudjátok frissíteni a repertoárt, anélkül, hogy a család nagyon nehezményezné az újításokat. Mert láttunk már olyat, hogy a 30 éve a rántott hús, krumpli menün edződött családtagok kicsit rosszul fogadták a húsmentes hétvégi menüt, és a kenyér-süti dinasztia tagjai is rácsodálkoztak a lisztmentes hétvégi menünkre. Most ilyen drasztikus váltásról szó sincs! Csak az ízek és a forma változik néha, de ezzel a hétvégi menüvel biztos senkinek nem lesz gondja.
Epres-málnás smoothie bowl
Hozzávalók:
- 2 db banán
- 2-3 kiskanál méz
- 5-6 db eper
- 250 ml epres joghurt
- 1 kiskanál zabkorpa vagy lenmagőrlemény
Dobjuk turmixba a smoothie hozzávalóit: a banánt, a joghurtot, az epret, a juharszirupot, a barna köleslisztet és a lenmagőrleményt. Keverjük össze.
Feltétnek:
eperszelet vagy málna, chiamag, szeletelt mandula, búzakorpa
Zöldborsókrémleves parmezánnal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 közepes fej hagyma
- 2 ek olívaolaj
- 50 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- 10 dkg parmezán
A hagymát finomra vágjuk, és a tűzhelyre tett lábosba öntjük az olívaolajat. Alágyújtunk, és megfonnyasztjuk a hagymát, míg üvegessé válik. Hozzáadjuk a borsót, felengedjük 3 dl vízzel, majd 15-20 percen keresztül főzzük, míg a borsó megpuhul. A fokhagymát belereszeljük, hozzáöntjük a tejszínt, és ollóval belevagdossuk a megmosott, majd papírtörlővel leszárított petrezselymet. Lehúzzuk a lángról, botmixerrel leturmixoljuk, majd főzzük még 5 percig. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Tálalás: a levest tányérokba merjük és parmezánforgácsokat vagdosunk rá a zöldséghámozóval.
Kolbászos töltött csirke fehérrépapürével
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db zsemle
- 1 tojás
- 10 dkg kolbász
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 4 db csirkecomb
- 4 ek olívaolaj
- 50 dkg fehérrépa, felkockázva
- 2 dl leszűrt húsleves (vagy víz)
- 2 dl tej
- só, bors
- 5 dkg hideg vaj, felkockázva
A töltelékhez a zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Összekeverjük a tojással, az apróra kockázott kolbásszal, a reszelt fokhagymával, az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, a csirkecombokat is befűszerezzük. Óvatosan fellazítjuk a bőrét, majd alányomkodunk 2-2 evőkanál tölteléket. A combokat megkenjük olívaolajjal, és 200 °C-on kb. 50 percig sütjük. A püréhez a húslevesben kb. 25 perc alatt puhára főzzük a felkockázott zöldséget, az utolsó öt percben hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat.
Mentaparfé étcsokoládé-forgáccsal
Hozzávalók 6 személyre:
- 2,5 dl tej
- 5 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- csokor menta
- 5 tojássárgája
- 10 dkg étcsokoládé, közepesen durvára aprítva
A tejet és 2,5 dl tejszínt forráspontig melegítünk a cukorral. A mentaleveleket megmossuk, egy edényben ráöntjük a meleg tejszínes keveréket. Lefedve egy órát állni hagyjuk, hogy átvegye a menta ízét. A mentát eltávolítjuk. Ismét felmelegítjük a keveréket, közben simára keverjük a tojássárgájákat. Lassan hozzáöntjük a mentás folyadékot, simára keverjük, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, végül állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet kihűtjük. A tejszín másik felét kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a mentás krémmel. A csokoládét közepesen durva forgácsokra aprítjuk, és a masszába forgatjuk. A parfét formába vagy poharakba töltjük, és mélyhűtőbe tesszük.
Spenótos-túrós pite
Hozzávalók 1 nagy vagy 8 kis pitéhez:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- csipet só
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 1 nagy tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 nagy tojás
- só
- frissen őrölt bors
- 25 dkg friss, leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány evőkanál olívaolaj
A tésztához a lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral, majd morzsoljuk el a vajjal/margarinnal. A tojást hozzáadva gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába (1 nagy vagy 8 kicsi), nyomkodjuk a formába, a széleket vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, tegyük vissza a hűtőbe, míg a töltelék elkészül.
A túrót keverjük krémesre a tejföllel és a tojással. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. A megmosott spenótot csíkozzuk fel vékonyan, az olívaolajon a felaprított fokhagymával együtt enyhén fonnyasszuk meg, majd keverjük a túróhoz. Kanalazzuk a tölteléket a tésztára, és 180 °C-on 25-30 perc alatt süssük készre.