Lehet, hogy neked is nehezen fér a fejedbe, pedig igaz, hogy bizonyos ételek tovább megőrzik a frissességüket és jobb ízüket akkor, ha nem kerülnek a hűtőbe. Vannak, amelyekkel még a boltokban is melléfognak, ezért ha hazaviszed őket, már ne tedd be a fridzsiderbe!
Citrusfélék
A narancs, a mandarin, a citrom, a lime és a grépfrút is tovább friss marad, ha nem kerül hűtőbe. Sokkal jobb, ha egy gyümölcsös kosárba kerül és pár napon belül elfogyasztod. Ha nem történik így, a legjobb, ha száraz, hűvös és jól szellőző helyen tárolod.
Banán
Szobahőmérsékleten jóval később érik túl és barnul meg a banán, mint akkor, ha hűtőbe kerül. A párás levegő kifejezetten gyorsítja az érési folyamatot, ezért jelenhetnek meg már pár nap hűtés után barna pöttyök a banán héján.
Vaj
Nem tévedés, tényleg igaz, hogy a vaj hűtés nélkül is sokáig friss marad, sőt az állaga is jóval könnyebben kezelhető, ha szobahőmérsékleten tárolod. Ami fontos, hogy jól záródó vajtartóba kerüljön, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levegővel. Magas zsírtartalma hűtés nélkül is megóvja attól, hogy megavasodjon, a sózott vajat pedig a só is tartósítja.
Hagyma
Amíg nem vágod fel, tökéletes, ha szobahőmérsékleten vagy hűvös helyen, de semmiképp sem a hűtőben tárolod a hagymát. Ami viszont fontos, hogy ne legyenek a krumpli közvetlen közelében, mert az etilént termel, amitől gyorsabban megromolhat a hagyma.
Kaliforniai paprika
Legtöbben édeskés íze miatt szeretik ezt a rendkívül egészséges zöldséget, ám ha hűtőbe kerül, rövid időn belül íztelenné válik. Szerencsésebb, ha szobahőmérsékleten tárolod és a vásárlás után pár nappal el is fogyasztod.
Kávé
Sokan tartják jól bevált konyhai trükknek, ha hűtőben tartják a szemes vagy a darált kávét, azzal a meggyőződéssel, hogy így tovább megőrzi az aromáját. Ennek azonban épp az ellenkezője igaz, a frizsider párás levegője kedvezőtlenül befolyásolja a kávé ízét!
Szójaszósz
A benne lévő nagyobb mennyiségű só elegendő ahhoz, hogy szobahőmérsékleten is tartósítsa a szójaszószt, ráadásul a különféle kórokozók elszaporodásának is útját állja. A legszuperebb, ha szobahőmérsékleten és sötét helyen, például a konyhaszekrényben találsz neki helyet.
Paradicsom
Elsőre talán furcsa, de igaz, hogy a paradicsom szobahőmérsékleten hosszabb ideig friss marad és a zamata is tovább kitart hűtés nélkül. Ha nem tudod elképzelni, hogy hűtés nélkül fogyaszd, csak kis időre tedd a hűtőszekrénybe, közvetlenül evés előtt!
Burgonya, édesburgonya
Ezek a zöldségfélék is remekül érzik magukat szobahőmérsékleten vagy hűvös helyen. Fénytől és nedvességtől védve, például egy papírzacskóban akár több hétig is frissek maradnak. Ha hűtőben tárolod, a bennük lévő keményítő cukorrá alakul át, és túlzottan édessé válik az ízük.
Fotó: Getty Images