nlc.hu
Gasztro
Főzzünk előre legalább két napra, és legyen a marhahúsleves az alapja

Egy főzésből két-három napig eszünk! Okos menü hétvégére

Mi minden főhet ki egy jó marhahúslevesből?

A húsleves gyógyít, éltet, táplál, és nem mellesleg több étkezéshez biztosít remek alapot. Az osztrák Tafelspitz, a magyar tányérhús hagyományosan marhafartőből és marhalábszárcsontból készül, vele főtt leveszöldségekkel. Ha nem ragaszkodunk ehhez a húsrészhez, egyszerűen szerezzük be azt a marhahúst, ami elérhető, és oda is tehetjük főni a levest.

Míg az osztrákok tormás almaszósszal és snidlinges mártással fogyasztják a puhára főtt marhát (meglocsolva egy kis húslevessel), itthon leggyakrabban vadas mártás készül a leveszöldségekből, amihez zsemlegombóc dukál. Ha nem kedveled a vadast, elhoztuk egy másik, pofonegyszerű mártás receptjét is!

Marhahúsleves nagy fazékban, velős csonttal, gazdagon

Az egyik nagy trükkje a legjobb húsleveseknek, ha többféle húsból készül. Ezt csak zárójelben jegyezzük meg, hiszen ez egy marhahúsleves recept, de azért megsúgjuk, hogyha nem vagyunk oda a marháért, másból is bátran elkészíthető.

Húsleves gazdagon

Húsleves / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontos marhalábszár
  • 1-1,5 kg marhacomb
  • 45 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 1 méretes zellergumó és a zöldje
  • Fél fej kelkáposzta
  • 6.8 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 15 szem bors
  • 5 liter vízhez 1 evőkanál só, 10 liter vízhez 2 evőkanál só
  • 1 csokor petrezselyem
  • Ízlés szerinti mennyiségben cérnametélt

Elkészítése:

  • Egy nagy fazékban hidegen odatesszük főni a marhacsontot és -húst.
  • Fedő nélkül hagyjuk felforrni, és a tetején keletkező szürkés habot lekanalazzuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk.
  • Két órán át tovább főzzük a csontot és húst, ekkor már mehet bele héjastól (!) a vöröshagyma és héj nélkül a fokhagyma.
  • Fontos, hogy alacsony lángon főzzük a levest, csak kis buborékokkal, épphogy bugyogjon.

     

    Két óra után fokozatosan tehetjük bele a zöldségeket. Először paradicsomot és paprikát, majd a káposztát és a répát.

  • Ha szeretjük a répákat és a káposztát is a levesben, csak az utolsó 30-40 percben tegyük bele, hogy ne főzzük szét a zöldségeket.
  • A cérnametéltet külön főzzük meg, sós vízben. Ha megfőtt, szűrjük le, és egy-két merőkanál húslevessel öntsük fel, hogy ne álljon és ragadjon össze.
  • Friss petrezselyemmel tálaljuk!

Olcsó, szezonális, finom: póréhagyma-krémleves

A póréhagyma egy nem különösebben izgalmas zöldség, a belőle készült krémleves mégis nagyon kellemes, selymes. Nem igényel húsos feltétet, jóleső a téli hidegben.

Póréhagyma-krémleves

Póréhagyma-krémleves / Fotó: Nemes Nóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 3 szál póréhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl húsleves vagy zöldségalaplé
  • 2,5 dl tejszín vagy kókusztej
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Chilipehely vagy egy felaprított friss chilipaprika
  • 1 citrom héja és leve
  • Ízlés szerint só, bors
  • Friss petrezselyem (vagy keletiesen) koriander a tálaláshoz

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk fel a póréhagymát és apróra a fokhagymát.
  • Egy lábasban hevítsünk olajat, és tegyük rá a fentieket a sóval, borssal.
  • Picit pirítsuk meg a zöldségeket, de ne szárítsuk ki őket. Ekkor öntsük fel az alaplével és még 3 liter vízzel.
  • Főzzük össze 20 perc alatt, és a végén adjuk hozzá a tejszínt vagy kókusztejet.
  • Végül, szigorúan akkor, amikor már nincs a tűzön, adjuk hozzá a citrom héját és levét.
  • Botmixerrel a lábosban elegyítsük!
  • Díszítsük póréhagymakarikákkal, apróra szelt friss petrezselyemmel vagy korianderrel.

Előételnek vagy vacsorára: velős pirítós

A hosszában elvágott marhalábszárcsontot a hentesünktől kérhetjük. A kisütött velős marhalábszárat nyers, előzetesen beáztatott, majd kisütött marhalábból készíthetjük. A húslevesben hosszan főzött csontból egy pép fog kikerülni, amire tálalás előtt rá is piríthatunk.

Velős pirítós

Velős pirítós sült fokhagymás-petrezselymes krémmel / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Ma már elég kevesen szereznek be velőscsontot is a levesbe. Pedig megéri. Ha a levesben főtt a marhaláb, ki kell kocogtatni a velőt a csontból, és mehet is a pirítósra. Ha szeretnénk extrázni, készítsünk hozzá egy kis feltétet apróra vágott petrezselyemből-fokhagymából-lilahagymából. A hosszában elvágott csontot süthetjük is (mint a képen).

Megunhatlan: mustáros marha

A húslevesben puhára főzött marha egy minimális plusz törődéssel új értelmet nyerhet. Íme!

Mustáros marha

Mustáros marha / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • A levesben főtt marha
  • 100 g bacon vagy hagyományos füstölt szalonna
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa a levesből vagy frissen
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál dijoni mustár (vagy sima mustár)
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

  • A bacont serpenyőben közepesen lángon, finoman megpirítjuk (nem fekete szélűre).
  • A zsiradékon megpirítjuk a szeletekre vágott marhahúst.
  • A hosszában félbevágott sárgarépát vele pirítjuk, akárcsak a hagymák karikáit.
  • Visszavesszük a lángot, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük.
  • Amennyire szükséges, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a Worcestershire-szószt, a mustárt, a babérlevelet. Fedő alatt összepároljuk 15 perc alatt.

Vadas mártás a hétköznapokra

Ha nem gondoljuk túl a hétköznapi ebédeket, íme.

Vadasmártás tejföllel, főtt tésztával

Vadasmártás tejföllel, főtt tésztával / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Főzzünk ki sós vízben tésztát, amilyet kedvelünk. Jöhet rá néhány kanál vadas mártás és tejföl. Ha húsrajongók vagyunk, tegyünk rá egy-két főtt vagy sült virslit.

Egyszerű és elegáns: banános pohárdesszert

A pohárdesszertek készülhetnek frissen sütött piskótával és bonyolult, főzött krémekkel éppúgy, mint egyszerű, természetes alapanyagokból. Nem kell mindig túlgondolni.

Pofonegyszerű banános pohárdesszert

Pofonegyszerű banános pohárdesszert / Fotó: nata_vkusidey, Getty Images

Hozzávalók:

  • 300 g granola vagy darált keksz
  • 4 nagy banán
  • 150 g görög joghurt
  • 150 g túró
  • 30 g porcukor vagy 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • Egy citrom reszelt héja

Elkészítése:

  • A vajat megolvasztjuk, és az aprítógépben előtte megdolgozott keksszel elegyítjük.
  • A krémhez kikeverjük a túrót a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal és a vaníliával.
  • A habtejszínt hűtőben lehűtjük, majd egy kis porcukorral habverővel vagy robotgéppel felverjük.
  • A habfixálóport ezután óvatosan hozzáadagoljuk a tejszínhez, és tovább verjük.
  • A túrókrémet egy spatulával összedolgozzuk a habtejszínnel, majd poharakba töltjük őket a következő sorrendben: zabkekszes réteg, túrókrém, banán.

Meggyes muffin desszertnek és hétköznapi tízórainak-uzsonnának is

Nincs szomorúbb egy száraz belsejű muffinnál. És nincsen jobb egy szaftos, puha belsejű mufinnál! Az alábbi receptet a lédús meggy dobja fel, és persze egy kis krémes görög joghurt. Kezdőknek is garantált siker!

Meggyes muffin

Meggyes muffin / Fotó: Ekaterina Smirnova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg mirelit meggy
  • 15 dkg cukor (édesszájúak tehetnek 20 dkg-ot bele!)
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl görög joghurt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:

  • Az alapanyagaink legyenek szobahőmérsékletűek, olvasszuk fel a meggyet is. 
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  • A meggy kivételével az összes hozzávalót egy tálba tesszük és robotgéppel szépen összedolgozzuk.
  • A lecsöpögtetett meggyet is hozzáadjuk a tésztához, egyenlően elosztva a nyers tésztában.
  • A muffinsütőbe tegyünk papír muffinformákat, és ezekbe adagoljuk a tésztát. 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top