A húsleves gyógyít, éltet, táplál, és nem mellesleg több étkezéshez biztosít remek alapot. Az osztrák Tafelspitz, a magyar tányérhús hagyományosan marhafartőből és marhalábszárcsontból készül, vele főtt leveszöldségekkel. Ha nem ragaszkodunk ehhez a húsrészhez, egyszerűen szerezzük be azt a marhahúst, ami elérhető, és oda is tehetjük főni a levest.
Míg az osztrákok tormás almaszósszal és snidlinges mártással fogyasztják a puhára főtt marhát (meglocsolva egy kis húslevessel), itthon leggyakrabban vadas mártás készül a leveszöldségekből, amihez zsemlegombóc dukál. Ha nem kedveled a vadast, elhoztuk egy másik, pofonegyszerű mártás receptjét is!
Marhahúsleves nagy fazékban, velős csonttal, gazdagon
Az egyik nagy trükkje a legjobb húsleveseknek, ha többféle húsból készül. Ezt csak zárójelben jegyezzük meg, hiszen ez egy marhahúsleves recept, de azért megsúgjuk, hogyha nem vagyunk oda a marháért, másból is bátran elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontos marhalábszár
- 1-1,5 kg marhacomb
- 45 dkg sárgarépa
- 25 dkg fehérrépa
- 1 méretes zellergumó és a zöldje
- Fél fej kelkáposzta
- 6.8 gerezd fokhagyma
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 15 szem bors
- 5 liter vízhez 1 evőkanál só, 10 liter vízhez 2 evőkanál só
- 1 csokor petrezselyem
- Ízlés szerinti mennyiségben cérnametélt
Elkészítése:
- Egy nagy fazékban hidegen odatesszük főni a marhacsontot és -húst.
- Fedő nélkül hagyjuk felforrni, és a tetején keletkező szürkés habot lekanalazzuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk.
- Két órán át tovább főzzük a csontot és húst, ekkor már mehet bele héjastól (!) a vöröshagyma és héj nélkül a fokhagyma.
-
Fontos, hogy alacsony lángon főzzük a levest, csak kis buborékokkal, épphogy bugyogjon.
Két óra után fokozatosan tehetjük bele a zöldségeket. Először paradicsomot és paprikát, majd a káposztát és a répát.
- Ha szeretjük a répákat és a káposztát is a levesben, csak az utolsó 30-40 percben tegyük bele, hogy ne főzzük szét a zöldségeket.
- A cérnametéltet külön főzzük meg, sós vízben. Ha megfőtt, szűrjük le, és egy-két merőkanál húslevessel öntsük fel, hogy ne álljon és ragadjon össze.
- Friss petrezselyemmel tálaljuk!
Olcsó, szezonális, finom: póréhagyma-krémleves
A póréhagyma egy nem különösebben izgalmas zöldség, a belőle készült krémleves mégis nagyon kellemes, selymes. Nem igényel húsos feltétet, jóleső a téli hidegben.
Hozzávalók:
- 3 szál póréhagyma
- 2 közepes krumpli
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 dl húsleves vagy zöldségalaplé
- 2,5 dl tejszín vagy kókusztej
- 3 evőkanál olívaolaj
- Chilipehely vagy egy felaprított friss chilipaprika
- 1 citrom héja és leve
- Ízlés szerint só, bors
- Friss petrezselyem (vagy keletiesen) koriander a tálaláshoz
Elkészítése:
- Hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk fel a póréhagymát és apróra a fokhagymát.
- Egy lábasban hevítsünk olajat, és tegyük rá a fentieket a sóval, borssal.
- Picit pirítsuk meg a zöldségeket, de ne szárítsuk ki őket. Ekkor öntsük fel az alaplével és még 3 liter vízzel.
- Főzzük össze 20 perc alatt, és a végén adjuk hozzá a tejszínt vagy kókusztejet.
- Végül, szigorúan akkor, amikor már nincs a tűzön, adjuk hozzá a citrom héját és levét.
- Botmixerrel a lábosban elegyítsük!
- Díszítsük póréhagymakarikákkal, apróra szelt friss petrezselyemmel vagy korianderrel.
Előételnek vagy vacsorára: velős pirítós
A hosszában elvágott marhalábszárcsontot a hentesünktől kérhetjük. A kisütött velős marhalábszárat nyers, előzetesen beáztatott, majd kisütött marhalábból készíthetjük. A húslevesben hosszan főzött csontból egy pép fog kikerülni, amire tálalás előtt rá is piríthatunk.
Ma már elég kevesen szereznek be velőscsontot is a levesbe. Pedig megéri. Ha a levesben főtt a marhaláb, ki kell kocogtatni a velőt a csontból, és mehet is a pirítósra. Ha szeretnénk extrázni, készítsünk hozzá egy kis feltétet apróra vágott petrezselyemből-fokhagymából-lilahagymából. A hosszában elvágott csontot süthetjük is (mint a képen).
Megunhatlan: mustáros marha
A húslevesben puhára főzött marha egy minimális plusz törődéssel új értelmet nyerhet. Íme!
Hozzávalók:
- A levesben főtt marha
- 100 g bacon vagy hagyományos füstölt szalonna
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa a levesből vagy frissen
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál dijoni mustár (vagy sima mustár)
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A bacont serpenyőben közepesen lángon, finoman megpirítjuk (nem fekete szélűre).
- A zsiradékon megpirítjuk a szeletekre vágott marhahúst.
- A hosszában félbevágott sárgarépát vele pirítjuk, akárcsak a hagymák karikáit.
- Visszavesszük a lángot, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük.
- Amennyire szükséges, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a Worcestershire-szószt, a mustárt, a babérlevelet. Fedő alatt összepároljuk 15 perc alatt.
Vadas mártás a hétköznapokra
Ha nem gondoljuk túl a hétköznapi ebédeket, íme.
Főzzünk ki sós vízben tésztát, amilyet kedvelünk. Jöhet rá néhány kanál vadas mártás és tejföl. Ha húsrajongók vagyunk, tegyünk rá egy-két főtt vagy sült virslit.
Egyszerű és elegáns: banános pohárdesszert
A pohárdesszertek készülhetnek frissen sütött piskótával és bonyolult, főzött krémekkel éppúgy, mint egyszerű, természetes alapanyagokból. Nem kell mindig túlgondolni.
Hozzávalók:
- 300 g granola vagy darált keksz
- 4 nagy banán
- 150 g görög joghurt
- 150 g túró
- 30 g porcukor vagy 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1-2 evőkanál citromlé
- Egy citrom reszelt héja
Elkészítése:
- A vajat megolvasztjuk, és az aprítógépben előtte megdolgozott keksszel elegyítjük.
- A krémhez kikeverjük a túrót a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal és a vaníliával.
- A habtejszínt hűtőben lehűtjük, majd egy kis porcukorral habverővel vagy robotgéppel felverjük.
- A habfixálóport ezután óvatosan hozzáadagoljuk a tejszínhez, és tovább verjük.
- A túrókrémet egy spatulával összedolgozzuk a habtejszínnel, majd poharakba töltjük őket a következő sorrendben: zabkekszes réteg, túrókrém, banán.
Meggyes muffin desszertnek és hétköznapi tízórainak-uzsonnának is
Nincs szomorúbb egy száraz belsejű muffinnál. És nincsen jobb egy szaftos, puha belsejű mufinnál! Az alábbi receptet a lédús meggy dobja fel, és persze egy kis krémes görög joghurt. Kezdőknek is garantált siker!
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg mirelit meggy
- 15 dkg cukor (édesszájúak tehetnek 20 dkg-ot bele!)
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl görög joghurt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- Az alapanyagaink legyenek szobahőmérsékletűek, olvasszuk fel a meggyet is.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- A meggy kivételével az összes hozzávalót egy tálba tesszük és robotgéppel szépen összedolgozzuk.
- A lecsöpögtetett meggyet is hozzáadjuk a tésztához, egyenlően elosztva a nyers tésztában.
- A muffinsütőbe tegyünk papír muffinformákat, és ezekbe adagoljuk a tésztát. 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.