Egészen különleges, lila színű mézet készítenek a méhek Észak-Karolinában. Akik kóstolták, úgy vélik, édesebb, gyümölcsösebb, a szőlőre emlékeztető az íze a megszokott mézekhez képest, a színének okán azonban vitatkoznak a szakértők.
Van, aki szerint az áfonya miatt lilás a méz színe, a méhészek ugyanakkor azt mondják, a méhek nem tudják átharapni a bogyós gyümölcs héját. Mások a kudzunövényre tippelnek, de senki sem tudja biztosan.
John Ambrose, az Észak-Karolinai Állami Egyetem professzora szerint a lila méz a méhek gyomrában lévő sav és az alumínium közötti kémiai reakció eredménye lehet. Úgy tűnik, a tengerparti észak-karolinai virágok több alumíniumot tartalmaznak, mint bárhol máshol, ami megmagyarázza, miért csak Észak-Karolinában termelik ezt a ritka mézet.
A lila méz ritka csemege, amely általában drágább a többi mézfajtánál, ugyanakkor az utóbbi időben egyre jobban megnőtt a kereslet, és az észak-karolinai méhészekhez a világ minden tájáról érkeztek megrendelések. (VIA)