Egészséges, bögrés, ötperces, hizlaló édességes receptek – a cafeblog bloggereinek mindenre van egy jó receptjük. A legjobbakból válogattam, hogy mindenki megtalálja a saját szája ízének megfelelő desszertet.
1. Extra Low Carb cukkinis brownie
A brownie az a süti, amire muszáj egy alakbarát verziót találni. Egy olyat, amit egy diétás ebéd után éhkoppon maradva elmajszolhat az ember lánya.
Hozzávalók:
- 40 g fehérjepor
- 25 g kókuszliszt
- 450 g cukkini
- 5 db tojásfehérje
- 3 ek zsírszegény kakaópor
- 1 tk sütőpor
- édesítő
A recept folytatásáért kattints ide.
2. Csokoládétorta narancsos túróval töltve
Az egészséges vonalon tovább haladva készítem el nagyon hirtelen, még ma ezt a mindenmentes tortát. Tényleg minden fenékre veszélyes hozzávalótól mentes: nincs benne se fehér cukor, se liszt, úgyhogy innentől kezdve már csak jó lehet.
Hozzávalók a túrós réteghez:
- 200 gramm túró
- 100 gramm tejföl
- 40 gramm nyírfacukor
- 20 gramm kukoricakeményítő
- 1 db tojás
- 1 db bionarancs
A recept folytatásáért kattints ide.
3. Narancskrémes piskótatekercs (liszt nélkül)
Félig még mindig az egészséges irányvonalon haladhatunk, bár ez a piskótatekercs azért már jócskán tartalmaz cukrot, de legalább a lisztet kihagyhatjuk belőle. Ez azt jelenti, hogy majdnem lelkifurdalás nélkül nassolható.
Hozzávalók a narancskrémhez:
- 2 narancs reszelt héja és leve
- 4 db tojássárgája
- 2 db egész tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
A recept folytatásáért kattints ide.
4. Fondant au chocolate
Villámgyors és csupa-csupa csokoládé, tipikusan egy munkás nap után, este fotelbe lerogyva fogyasztandó édességféle. Ráadásul ebben a receptben kókuszliszttel és eritritollal készül, így gluténmentes diétákban is fogyasztható és cukorbetegek is ehetik.
Hozzávalók:
- 50 gramm vaj
- 1 egész tojás
- 70 gramm magas kakaótartalmú csokoládé
- 60 gramm eritritol
- 20 gramm kókuszliszt
- só
- 2 ek kókusztej
- egy-egy csipet kókuszreszelék a díszítéshez
A recept folytatásáért kattints ide.
5. Mákos guba revolúció
Innentől vége az egészséges és mindenmentes édességeknek, jöjjön a liszt és a cukor minden mennyiségben. A mákos guba gyerekkorunk nagy kedvence, felturbózva pedig főleg muszáj megkóstolni.
Hozzávalók:
- 3 db croissant
- 1,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 ek cukor
- 2 ek házi vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 narancs héja és a fél narancs leve
- 4 ek darált mák
- kis vaj a forma kikenéséhez
A recept folytatásáért kattints ide.
6. Tizenöt perces, serpenyős angol süti
Az a híres scone süti igazi aduász, mert úgy készíted el, ahogy a kedved tartja: lehet sós vagy édes, egészséges vagy egészségtelen. Jelen esetben egy csokis változatot válogattunk a listánkba, ami 15 percig is alig tart. Mármint az elkészítése. Bár, ahogy nézem az elfogyasztása is ennyi időbe telik majd maximum.
Hozzávalók:
- 6 deka vaj
- 2 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- fél bögre cukor (inkább szűkebb fél)
- 1 csipet só
- 5 deka apróra vágott étcsokoládé
- 2-3 evőkanál tej
A recept folytatásáért kattints ide.
7. Kakaós-diós cantuccini
Az angol után jöjjön egy olasz finomság, ropogós keksz, tele dióval. Vizionálok mellé tejeskávét, forró csokit, teát, de még akár limonádéval is el bírom képzelni.
Hozzávalók:
- 220 g liszt
- 1 kk sütőpor
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 180 g cukor
- 1 cs vanillincukor
- 2 tojás
- 60 g dió, tiszta serpenyőben megpirítva 1-2 percig
A recept folytatásáért kattints ide.
8. Ötperces citromos túrótorta
Az ötperces persze csak az összeállítására vonatkozik, mert azért egy kicsit több időt el kell töltsön a sütőben is, de a receptet olvasva megéri rászánni akár félórát is.
Hozzávalók a túrós réteghez:
- negyed kiló túró
- negyed kiló krémsajt (vagy két és fél tömlős sajt)
- 1 citrom leve
- 1 bögre cukor
- 2 tojás
9. Rigó Jancsi pohárban
A kétbalkezesek legjobb választása, abszolút kezdőként is nyugodtan belevághat bárki az elkészítésébe. A pohárkrém és Rigó János házasságából született.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 db tojás
- 6 dkg cukor
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl étolaj
- 7,5 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 mokkáskanálnyi sütőpor
A recept folytatásáért kattints ide.
10. A legdurvább csokikrémtorta
A csokitorták és csokikrémek szerelmeseinek kötelező kipróbálni. Az eddigi csokoládés sütemények élménye szorozva százzal.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 2 db tojás
- 5 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- (1-2 evőkanál liszt) elhagyható
A recept folytatásáért kattints is.
11. Almás-pudingos pite szerecsendióval
Több szempontból is izgalmas recept ez az almás-pudingos szépség. Egyrészt ha valami pudingos, akkor már rossz nem lehet, másrészt szeretem a különleges fűszerezést és szerecsendiós süteményt még sosem ettem. Épp itt az ideje.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,6 dl teljes tej
- 1,6 dl tejszín
- 2 közepes tojás sárgája felverve
- 2 púpozott tk kukoricaliszt
- 40 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csapott tk frissen reszelt szerecsendió
- 60 dkg alma (hámozott, csumázott mennyiség, cikkekre vágva)
- 1 citrom leve
- 4,5 dkg demerara cukor (kristálycukor is jó)
- 1 nagy maréknyi demerara cukor a szóráshoz
A recept folytatásáért kattints ide.
12. Narancsos-gyömbéres csokihab
Nem lehet lekattanni a csokoládés finomságokról, mert ha édességről van szó, akkor egyből a csoki jut eszünkbe. Következzen egy habkönnyű változat, ami mi más is lehetne, mint a híres csokimousse különleges fűszerezéssel.
Hozzávalók (2 főre):
- 10 dkg narancsos étcsoki (70%-os)
- 1 ek szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 csapott tk őrölt gyömbér
- ) 2 közepes tojás, szétválasztva
- némi darált dió díszítésként
A recept folytatásáért kattints ide.
13. Baklava sajttorta
Nem csak érdekes párosítás, de látványnak sem utolsó a baklava és a sajttorta párosításából létrejött édesség. Ha kész réteslappal állunk neki a sütésnek, akkor pedig még nagyon nehéz dolgunk sem lesz.
Hozzávalók (18 cm-es formához):
- 1 csomag kész réteslap
- 80 g keksz
- 100-150 g dió+mandula+pisztácia
- 250 g mascarpone
- 1 dl tejföl
- 70 g cukor
- 1 zacsi vanillincukor
- 1 lapos ek liszt
- 2 db kisebb tojás
- vaj bőven a réteslapok kenéséhez és a kekszmorzsához is (kb. 150 g)
A recept folytatásáért kattints ide.
14. Csokoládés kalácspuding
A maradék kalács újrahasznosítására a kalácspuding készítése a legegyszerűbb módszer, nevezik a szegények pudingjának is, bár ez nem állja meg ma már a helyét a kalács árát nézve. Hétköznap egy szürke, téli estén remek társ lesz belőle.
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé (min. 50%)
- 1 kalács
- 4 tojás
- 4,5 dl tejszín (min. 30%)
- 2,5 dl tej
- 15 dkg nádcukor + 1 ek. a szóráshoz
- 1 vanília rúd kikapart magjai
- 1 csipet só
A recept folytatásáért kattints ide.
15. Fehércsokis-áfonyás sajttorta
A sütés nélküli édességek közül az egyik legjobb kombináció az áfonyát keverni a csokoládéval. Pláne, ha ez a csokoládé fehér, amitől egy extra gellert kap a jól ismert desszert.
Hozzávalók a krémhez:
- 30 dkg fehér csokoládé
- 25 dkg mascarpone
- 500 ml tejszín
Áfonyaszósz a tetejére:
- 40 dkg áfonya
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
A recept folytatásáért kattints ide.
Jó sütizést!