nlc.hu
Gasztro
Egyszerű, gyors, olcsó házi lángos recept

Házi lángos recept: egy egyszerű hozzávalótól lesz tökéletes!

Ne aggódj, nem lesz kefirízű a lángos, a tésztája viszont lágyabb lesz tőle!

Az ideális lángos? Kívül ropogós, belül átsült, de a tésztája lágy és puha. Csakis frissen sütött lehet, és ha nem nehezíti el az olaj, nem fáj tőle órákig a gyomrunk sem majd.

Ma már csak a sima, feltét nélküli lángost ússzuk meg egy ezres alatt. Már csak anyagi okokból is érdemes tehát feltűrni az ingujjat, és otthon lángost sütni: több ezer forintot spórolhatunk, ha mi magunk készítjük el az alábbi receptet, amely tíz szép nagy lángos kisütéséhez alkalmas.

Mi nem egy sima kenyértésztás, hanem egy tej- és kefirtartalmú tésztát hoztunk, ami különösen lágy, telt belsőt eredményez. A macerás része, hogy a kelesztett tésztát dagasztani, majd pihentetni kell, továbbá az olajban sütéshez kell némi türelem – és utána nem árt egy hajmosás is.

Formázhatunk kis duci lángosokat is a tésztából, a maréknyi gombócok a strandos lángosok méretének felelnek meg. Kezdhetjük?

A házi lángos készítésének trükkjei

  1. A lisztet azért szitáljuk át, hogy szépen tudjunk vele dolgozni akkor is, ha szorosan volt csomagolva vagy régóta egy helyben állt.
  2. A kefirtől és a tejtől telt, puha lesz a tésztája. A dagasztás során igényelni fog egy kis vizet a tészta: langyos vizet adjunk hozzá, mindig csak fokozatosan annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz.
  3. Ha nem szeretnénk tíz nagy lángost kisütni, akár egyben, akár adagonként is lefagyaszthatjuk a kelesztett tésztáját. Ez esetben olajozzuk át a tésztagombóc(ok) külsejét, így tegyük zacskóba, hogy ne ragadjon bele.
  4. A tésztakorongok formázásakor emlékezzünk a lángossütők oly sokszor látott mozdulatára: a kezünkkel, a levegőben dolgozzunk, az egyik kezünkön nyújtogatva a tésztát. Húzzuk ki egészen vékonyra, de csak annyira, hogy ne szakadjon ki a lángostésztánk!
  5. Forrósítsunk olajat, és ne feledjük az aranyszabályt: ha nem elég forró olajban sütjük, megszívja magát a tészta olajjal, és nehézkes lesz.
  6. Ha az olajban nagyon felpúpozódik, felhólyagosodik a lángos tésztája, kilyukaszthatjuk a tetejét.
Strandos lángos

Igazi strandos lángos (Fotó: Nosalty Ételfotó)

Hozzávalók (10 nagy darab lángoshoz):

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dl kefir
  • 2 dl tej (2,8% vagy 3,% zsírtartalmú)
  • 2 csomag szárított vagy 50 g friss élesztő
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 2 púpozott teáskanál só
  • Langyos víz
  • 5 dl étolaj

Ízlés szerint feltétnek: fokhagyma, tejföl, sajt, szalonnapörc – ki hogyan szereti!

Elkészítése:

  • Kezdésként szitáljuk át a lisztet! Így lesz annyira levegős, hogy ideális lesz a dagasztáshoz.
  • Egy keverőtálban adjuk a liszthez a sót.
  • Friss élesztőt futtassunk fel szoba-hőmérsékletű tejben, vagy dolgozzunk por alakú, instant élesztővel. Olvasd el az nlc kis élesztő kisokosát!
  • Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tejet, kefirt és cukrot, majd összegyúrjuk a tésztát. Langyos víz hozzáadásával és néhány löttyintésnyi étolajjal könnyítsük a munkát!
  • Kézzel jó 5 percen át dagasszuk a tésztát. Az állaga akkor ideális, ha ragacsos, nyúlós, de már csillogó, van tartása.
  • Olajozzuk be a kezünket és egy kicsit a tészta a felületét, úgy dolgozzunk tovább vele.
  • A tenyerünkben kényelmesen elférő gombócot formázzunk belőle.
  • Takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. 30 perc alatt kétszer akkorára kell kelnie a gombócoknak.
  • A tésztakorongok formázása során olajozzuk be a kezünket, és mindig belülről húzzuk kifelé a tésztakorongokat. A büfékből is ismerhetjük a jellegzetes formázó mozdulatokat a levegőben.
  • Csakis forró olajban süssük, ha nem elég forró, meg fogja szívni magát a tészta, és a gyomrunk fogja bánni.
  • Süssük aranybarnára, és itassuk le róla a felesleges olajat.
  • Ízesítsük kedvünk szerint!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top