A batáta, azaz édesburgonya a szulákfélék családjába, a hajnalkák nemzetségébe tartozó, kúszó szárú, évelő, trópusi növény. Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik, a burgonyával nem áll rokonságban.
Korábban egy nagyobb cikkben mutattuk be az édesburgonya kultúrtörténetét, szerzőnk igen pontosan rámutatott hazai elfogadottságára:
„Mi magyarok még szokjuk az édesburgonyát: nem olyan egyértelmű a létjogosultsága az asztalokon, mint például az USA-ban, ahol az ősz végi hálaadáskori ünnepi vacsorának egyik kötelező kelléke az édesburgonyapüré.”
Vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban bővelkedő ággumói miatt termesztik. A gumók húsa leginkább narancssárga, de lehet fehér vagy lila húsú is. Egy nagyobb normális méretű gumó 300-500 gramm között van. Jellegzetes színét az antocianinok és karotinoidok miatt kapja.
Az édesburgonya szaporítása
Az édesburgonya termesztését, szaporítását McMenemy Márk, hobbikertész mondja el lépésről-lépésre:
- Február közepén ültessünk egy-két gumót egy nagyobb edénybe és gyökereztessük. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek. Alul nőnek a gyökerek, felül a friss leveles hajtások, melyekre szükség van a további szaporításhoz.
- A gyökereztetéshez gyakran szúrják át az édesburgonyát pálcikákkal, hogy ne essenek bele a pohárba.
- Ha már szép nagyok a hajtások, az új, 20 centiméteres hajtásokat törjük le, csak a felső 3-4 levelet hagyjuk meg, és tegyük őket vízzel teli befőttesüvegbe vagy ültessük laza, nedves talajba, ahol gyökeret eresztenek.
- Május közepén ültessük el a gyökeres palántákat laza talajba, félárnyékos helyre. Ültethetjük őket függőlegesen is, a hagyományos módon, és fektetve is, úgy, hogy csak néhány levél látszódjon ki.
A kiültetéshez a sortávolság 1 méter, a töveket egymástól 30-40 centiméterre ültessük. 100 darab palánta termőterület-igénye 30-40 négyzetméter. Ha 1 kilogramm termést tervezünk egy tő alá, 100 kilogramm édesburgonyánk terem. Öntözzük rendszeresen. - Dézsába is ültethetjük, steril földbe, így csökkentve a palántadőlés esélyét. A dézsát napos, meleg helyen tartsuk és naponta öntözzük lágy vízzel.