A naptár szerint már tavasz van, de az idei friss termények még váratnak magukra. Ki ne érezné ilyenkor, hogy a testének-lelkének jót tenne egy kis immunerősítés?
Akár szedünk táplálékkiegészítőket, akár nem, a vitaminokban gazdag élelmiszerekkel csak jót tehetünk magunknak. Kétségtelen, hogy a hűvös időben jobban esik egy lekváros bukta vagy bármilyen gyorsan laktató étel, de hosszabb távon meghálálja a testünk, ha olyan üzemanyaggal tápláljuk, ami javít a közérzetünkön és kajakóma helyett energikusabbnak érezzük magunkat tőle.
Három olyan koratavaszi saláta következik, amiben szerepet kapnak a citrusfélék. A déli gyümölcsök nálunk az év ezen időszakában a legolcsóbbak, és a vitamintartalmukon túl azért is értékesek, mert a fanyarkás-édes, vagy éppen kesernyés ízükkel több dimenziót adnak a saláták ízvilágának.
nlc. tipp:
Az alábbi receptekhez nem feltétlenül szükséges a drágább, nagy és vastag héjú narancsokat vennünk. A kisebb, olcsó, vékony héjú gyümölcsöket a fenti képen látható módon pucoljuk meg, késsel eltávolítva a héjukat. Általában ugyanolyan ízletesek!
Fetasaláta céklával és vérnaranccsal
Ebben az igazi tél végi-koratavaszi salátában koncentrálódnak az ízek, a színek, az ásványi anyagok, a vitaminok. Meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal, balzsamecettel vagy vinaigrette-tel, de mint látjuk, nem feltétlenül igényli a salátaöntetet. Céklából használhatunk nyers és savanyított gumókat is, a csicseriborsóhoz pedig szükség lesz egy konzervre vagy üvegre, mert ilyen kis mennyiséghez teljesen felesleges hosszan áztatni és főzni a csicseriborsókat.
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g feta (vagy más sós, lágy sajt)
- 2 szem közepes méretű vérnarancs
- 4 szem céklagumó
- 1 nagy szál sárgarépa (vagy sárgarépa-chips)
- 4 marék rukkola
- 4 teáskanál csicseriborsó (konzervből vagy üvegből)
Elkészítése:
- Hámozzuk meg a sárgarépát, vágjuk fel vékony karikára, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg zsiradék nélkül, míg „chips” lesz belőle. Serpenyőben is csinálhatjuk közepes lángon, de így meg fogja kapni a forró serpenyő, és fekete foltos lehet. Bolti sárgarépa-chipset is tehetünk bele.
- Késsel hámozzuk meg a vérnarancsokat, és hártyázzuk le a cikkelyeket.
- Vágjuk fel a céklákat a képen látható nagyságú darabokra.
- Vegyünk elő négy salátás tányért, egy-egy marék rukkolán oszlassunk egy-egy teáskanálnyi csicseriborsót, a sárgarépa-chips negyedét, fél-fél vérnarancs lehártyázott cikkelyeit és a feldarabolt céklákat. Kézzel morzsoljuk rá egy-egy tányérra a feta negyedét.
Gránátalmás-narancsos quinoasaláta
A három saláta közül ez a leginkább laktató. Ez divatos szóval élve egy bowl, amiben az avokádó és a Dél-Amerikából származó álgabona, a quinoa igazán laktató. Így is bőséges saláta, de ha igazán teljes értékű fogást szeretnénk az asztalra tenni, grillezett vagy konzervhallal is kiegészíthetjük a tálat. A quinoa helyett egészen nyugodtan használhatunk rizst is.
Hozzávalók 4 személyre:
- 180 g vörös, barna vagy trikolór quinoa
- 4 kicsi vagy 2 nagyobb avokádó
- 1 nagy vagy két közepes méretű gránátalma
- 2 szem közepes méretű narancs
- 6 nagy szem vagy 12 kisebb szem hónapos retek
- Feketeszezám-szórás ízlés szerint
- Kis friss zöldfűszer vagy mikrozöld a tetejére
Elkészítése:
- Főzzük meg a quionát (részletesebben itt olvashatsz róla!). A quiona mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű, megsózott vízben főzd puhára.
- Míg a fedő alatt elkészül a quiona, elő tudod készíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Mosd és hámozd meg az avokádót, a hónapos retket, és vágd fel őket ízlés szerinti vastagságú szeletekre.
- Késsel vágd le a narancs héját, majd hártyázd le a cikkelyeket.
- A gránátalmá(ka)t az általad preferált módszer szerint bontsd fel, és nyerd ki belőle a magokat. Ha ránk hallgatsz, megiszod a gránátalma levét!
- Egy-egy adag quinoára tedd rá az avokádószeletek, a gránátalma-magok, a narancscikkelyek, a retekszeletek, a fekete-szezámmagok és friss zöldek negyedét, és kész is vagyunk.
Grapefruitos-narancsos kacsamellsaláta
Narancs és kacsamell két jóbarát, és egy kis grapefruittal még több ízt, izgalmas aromát vihetünk ebbe az egyszerű salátába. Kisebb adagban előétel, nagyobb adagban önálló saláta is lehet. Egy kis trükkel is élhetünk, ha sietünk. Ha van otthon citruslekvárunk vagy -dzsemünk, egy kis meleg vízzel keverjük ki, hogy folyósabb (szószosabb) állagú legyen. A házi narancsszósz helyett ezt is csorgathatjuk a salátára.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 darab kacsamell (ha kell egy kis segítség a kacsa sütéséhez, itt és itt segítünk)
- 4 marék rukkola
- 30 g fenyőmag
- 2 szem közepes méretű narancs a szószhoz + 2 ugyanekkora narancs feltétnek
- 1 grapefruit
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- Fél mokkáskanál őrölt fahéj
- Fél mokkáskanál őrölt gyömbér
- 2 evőkanál zsír
- 2 ág rozmaring vagy rozmaringszórás
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Irdaljuk be a kacsamellek bőrét, és felforrósított serpenyőben süssük őket rozéra vagy teljesen át is süthetjük őket.
- A narancsszószhoz egy kislábasban egy evőkanál cukrot karamellizálunk, vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Hozzáadjuk a vajat is. Két narancs levét lefacsarjuk, és a gyümölcshúst is beletehetjük a szószunkba. Beízesítjük egy kis sóval, az őrölt fahéjjal és gyömbérrel, majd hozzáadjuk a fehérborecetet. Ha nem elég folyós az állaga, egy kis vízzel hígítsuk.
- Kis tűzön addig kevergetjük, míg besűrűsödik.
- Vágjuk pár milliméter vékony szeletekre a már nem tűzforró kacsamellet.
- Hámozzuk meg a másik két narancsot és a grapefruitot, a lehártyázott cikkelyeikre lesz szükségünk.
- Tányéronként egy-egy marék rukkolára szórjuk a fenyőmag egynegyedét, rácsorgatunk a narancsszószból, rátesszük a citrusok cikkelyeit, a kacsamellszeleteket, és el is készültünk.