nlc.hu
Sztárok
Tótka Sándor 30 éves lett

30 éves lett Tótka Sándor, aki Párizsban is az aranyra hajt

Tokióban még egyéniben versenyzett, most már párosban és négyesben száll majd vízre.

Július 26-án hivatalosan is elstartolt a párizsi olimpia, túl vagyunk már a megnyitón is. A Tokióban K-1 200 méteren aranyérmes kajakos Tótka Sándor a francia fővárosban 500 méter párosban és négyesben száll majd vízre, és azt mondja, ezúttal is szeretne éremmel hazatérni az olimpiáról.

„Erről akár egy könyvet is lehetne írni, hogy mi a különbség az egyes és a csapathajók felkészülése között. A négyes edzés kívánja a legnagyobb fókuszt, hiszen ha nem vagyunk összhangban, akkor nem tudunk jó időket kajakozni, ezért nagyon kell figyelni. Azt szoktam mondani a srácoknak, hogy minden edzés számít, mindig úgy szálljunk ki a hajóból, hogy azt érezzük, előreléptünk. Ha elérjük azt a pályát, ami a fejünkben él, akkor nem lesz gond Párizsban, sem négyesben, sem párosban” – fogalmazta meg gondolatait az MTI-nek Tótka Sándor.

A 30. születésnapját ünneplő sportoló Tokióban még „csak” férjként, ma már apaként versenyez az olimpián. Kisfia, Levi 2022-ben született, éppen az ötkarikás játékok alatt lesz kétéves.

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel szerzett aranyérmet a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. Arról, hogy mindezt hogyan élte meg, az nlc-nek mesélt korábban.

„Fizető nézők nem voltak, csak akkreditált szakemberek, sportolók: pár ember csupán. Ők viszont olyan hangulatot varázsoltak… Próbáltam csak saját magamra figyelni, nem is hallgattam, kinek hogy szurkolnak, befelé fordultam, de amikor a döntőre szólítottak minket – én voltam a négyes pályán –, hallottam a nagy ovációt, nem is tudtam, kinek szólt. Jött az ötös pálya, ő is hatalmas ovációt kapott. A hatos már nem. A rajt előtt azon gondolkodtam: lehet, hogy nekem szurkoltak? A négyes és az ötös pálya volt a HUN: én és Kolos. Úgyhogy csak én lehettem. Őrületes, mit művelt az a pár magyar, aki kint volt. Mesélték, hogy Kulcsár Krisztián MOB-elnök volt a legnagyobb B-közép-szurkoló, a vezérdrukker, ő vezényelte a többieket” – részletezte.

Tótka Sándor

Fotó: Instagram

Arról is beszélt, hogy mindig is az olimpiai dobogó legfelső fokára vágyott. „12 éves lehettem, egy kerti partin voltunk, egy anyuka, a család barátja megkérdezte: Sanyika, hallom, kajakozol, és ezzel mi a célod? Állítólag – én erre nem emlékszem –, azt mondtam, olimpiai bajnok akarok lenni. Persze akkor még gyermeki naivitás beszélt belőlem, a gyerekek ugye tudnak nagyot mondani, és nem is gondolnak bele, milyen irtózatosan nehéz ez. Aztán persze körvonalazódott a valóság. Az utóbbi években egyébként nem úgy keltem fel reggelente, hogy olimpiai bajnok leszek, inkább a teljesítmény érdekelt, az, hogy hogyan lehetek önmagam legjobb verziója. És persze az, hogy elegendő-e ez egy olimpiai aranyhoz. Ez hajtott, ez volt a belső tűz.”

Az olimpikon alig beszél a magánéletéről, azonban az első, akinek megköszönte az aranyérmét, az a felesége volt. A közösségi oldala leginkább a sportolói karrierje köré épül, azonban egyetlen képet megosztott már a kisfiáról, amiért igencsak hálásak voltak a követői.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top