nlc.hu
Életmód
4 jel, ami arra utal, hogy a főnököd toxikus

4 jel, ami arra utal, hogy a főnököd mérgező

Lehet, hogy nem jössz ki jól a főnököddel, de az még nem jelenti azt, hogy egyenesen toxikus lenne. Kivéve, ha az alábbiakat tapasztalod.

Magyar emberként szeretünk a munkahelyünkre panaszkodni, elégedetlenkedni. De ez nem jelenti azt, hogy tényleg toxikus is a környezet, ahol dolgozunk. És pláne nem biztos, hogy a főnök mérgező jelenléte okozza a problémákat. Ám ha úgy érzed, kifejezetten rossz felettessel vert meg a balsors, akkor viszont elképzelhető, hogy egyenesen egy toxikus főnökkel van dolgod. Ha az alábbiak jellemzőek rá, akkor pedig szinte biztos.

Csupa büntetés, semmi jutalom

Ez az a típusú főnök (és semmiképpen sem vezető), aki sosem felejt el büntetést kiszabni, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy kéne, de az szinte sosem jut eszébe, hogy megdicsérje azokat, akik jó munkát végeznek. Kutatások is bizonyítják, hogy a büntetés alkalmazása borzasztó felettesi stratégia. Az alkalmazottak jutalmazása azonban sokkal okosabb megközelítés, mintha túlzottan ráfókuszálnánk minden egyes apró hibára.

Förtelmes főnökök

Jelenet a Förtelmes főnökökből (Fotó: RTL Satjóklub)

Stresszfertőzés

Azok a feljebbvalók, akik nem tudják kezelni a pozíciójukkal járó feszültséget, azzal csak rontanak a helyzeten. Sőt, ha a főnök hagyja, hogy átvegye felette az irányítást a stressz, mert nyomasztják a határidők, a túlmunka vagy elégedetlen a beosztottjaival, akkor azzal „megfertőzhet” másokat. Ez az érzelmi járvány lassan, de biztosan képes átvenni a munkahely fellett az uralmat: mindenki egyre stresszesebb lesz, egyre nő majd a hiányzások száma és egyre nagyobb lesz a fluktuáció.

Aki a busz alá lök

Képzeld el a szituációt: a feletteseddel együtt dolgozol egy projekten, amit közösen is mutattok be a felsőbb vezetésnek. De nem úgy sikerül, ahogy szerettétek volna, sőt. Kifejezetten bukás az egész. Ám amikor az igazgató számonkéri a felettesed, ő teljes egészében rád keni a problémát, egyáltalán nem vállal felelősséget. Az a főnök, aki hárítja, ha hibázik, vagy rosszabb, magáénak mondja mások sikereit vagy ötleteit, azzal tisztán a mérgező légkör felé vezeti a céget.

Semmi következetesség

Kedvencei vannak, a kedvére változtatja a vállalat szabályait, vagy csak úgy tartatja be azokat, ahogy neki kedveznek? Ezek mind-mind egyértelmű jelei egy olyan főnöknek, aki elindult a toxikusság felé vezető lejtőn és szépen lassan csúszik le rajta.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top